latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 27/05/2010
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

16. marta 2023. godine držana je 36. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2022. i plan rada za 2023. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Živojinu Perišiću, dipl. maš. inž.

 


50 kongres nova glava

Svečano otvaranje 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Uz pratnju gudačkog sastava Constantinos, hor Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda otpevao je Himnu Srbije. Nakon što su deca profesoru Branislavu Todoroviću poklonila veliku čokoladu, počelo je svečano otvaranje jubilarnog 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. Tekst prof. Bratislava Blagojevića čitala je gospođa Ivana Milenković.

Jubilarni, 50. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju – KGH, lepa je prilika za sumiranje svega značajnog u nauci i struci KGH u poslednjih pola veka. Velika je i dragocena riznica znanja prenesena mnogim generacijama mladih inženjera i istraživača, kao i pravim profesionalcima struke.

Svečanom otvaranju predsedavali su prof. dr Branislav Todorović, prof. dr Bratislav Blagojević i dr Milovan Živković

Neka ova ceremonija otvaranja oživi sve vaše lepe uspomene sa proteklih kongresa. A sada, dame i gospodo, jedan od osnivača i spiritus movens kongresa svih ovih godina, legenda KGH, profesor Branislav Branko Todorović.

Prof. dr Branislav Todorović

youtubeSavez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije – SMEITS, u čijem je sastavu Društvo za KGH kao jedno od sedam strukovnih društava, od samog početka, sada već daleke 1970. godine, značajno doprinosi uspešnoj organizaciji i razvoju kongresa i prateće izložbe. Tako će biti i ubuduće. Reč ima prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik Upravnog odbora SMEITS-a.

Prof. dr Bratislav Blagojević

youtubeIdeja o organizaciji seminara o KGH rodila se na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Časna je bila dužnost profesora i asistenata, poslediplomaca i doktoranada, da rezultate svog naučno-istraživačkog rada predstave prvo na ovom skupu. Do danas i ubuduće. U ime Mašinskog fakulteta govori profesor Radivoje Mitrović, dekan fakulteta.

Prof. dr Radivoje Mitrović

Dugo i brižljivo negovana tradicija međunarodne saradnje donosila je uvek nesebičnu podršku kongresu od strane vodećih svetskih organizacija u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. I danas su sa nama. Američko udruženje inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju – ASHRAE i predsednik Darryl Boyce.

Darryl Boyce, ASHRAE

Društvo za KGH Srbije punopravni je član Evropske federacije društava za grejanje, hlađenje i klimatizaciju REHVA, ispred koje govori predsednik, Frank Hovorka.

Frank Hovorka, REHVA

Srbija je jedna od zemalja osnivača Međunarodnog instituta za hlađenje (1908). Društvo za KGH Srbije punopravni je član ove institucije, koju predstavlja direktor, Didier Coulomb

Didier Coulomb, IIR

Društvo za KGH Srbije još od 2011. godine učestvuje u sprovođenju Montrealskog protokola Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine – UNEP, koji predstavlja regionalni koordinator ECA mreže, Halvart Koepen.

Halvart Koepen, regionalni koordinator ECA mreže, UN Environment Programme

Svih ovih godina, radovi sa kongresa objavljivani su u zbornicima radova. Događanja na kongresu i ocena uspešnosti kongresa bili su predmet obimnog teksta u svakom prvom broju časopisa „KGH“ naredne godine. Sve to predstavljalo je dragocenu građu za izradu monografije „Pedeset godina Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, 1970–2019“, koja je pred vama. O monografiji govori doktor Milovan Živković, priznati stručnjak iz oblasti KGH i potpredsednik SMEITS-a.

Dr Milovan Živković

youtubeIzložba proizvođača opreme i njihovih zastupnika, projektantskih kuća i renomiranih izvođača radova, prati kongres od samog početka. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo na saradnji svim dosadašnjim učesnicima izložbe, sponzorima i generalnim pokroviteljima kongresa. Očigledno je, da nije samo poslovni interes istrajno okupljao ove zaljubljenike u struku i kongres. Zahvaliće Slobodan Pejković, član Upravnog odbora Društva za KGH i dugogodišnji učesnik kongresa.

Slobodan Pejković

youtubeJedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za klimatizaciju i ventilaciju, i najpoznatijih brendova u oblasti KGH, švedska kompanija Systemair, već dugi niz godina ima zapažen nastup na kongresu i izložbi. Kako u pogledu transfera visokih tehnologija za objekte u zemlji i inostranstvu, gde su angažovane srpske kompanije, tako i u pogledu šireg povezivanja naše i švedske struke i nauke o KGH. Čast nam je da je ova kompanija prihvatila da bude generalni pokrovitelj jubilarnog 50. kongresa i izložbe o KGH. Želimo im puno uspeha u budućem radu.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem da je sa nama ambasador Kraljevine Švedske i veliki prijatelj Srbije, njegova ekselencija gospodin Jan Lundin, koji se obratio u ime generalnog pokrovitelja jubilarnog kongresa, kompanije Systemair.

Nj.e. Jan Lundin i Mirjana Sofrenović, Systemair

youtubePovodom velikog jubileja, 50. Kongresa o KGH, profesoru Branislavu Todoroviću, predsedniku Društva za KGH, dodeljuje se „Priznanje za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i dugogodišnju podršku kongresu o KGH, 1970-2019“. Priznanje će uručiti profesor Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a i potpredsednik Društva za KGH.

 

Prof. Bratislav Blagojević i prof. Branislav Todorović

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, uručiće priznanja međunarodnim organizacijama za podršku i afirmaciju kongresa u svetu, srpskim fakultetima za nemerljivu ulogu u školovanju inženjera za struku KGH i doprinos nauci KGH uopšte, kao i domaćim organizacijama za institucionalnu podršku i dugogodišnju uspešnu saradnju.

ASHRAE, Darryl Boyce, predsednik
 
REHVA, Frank Hovorka, predsednik

IIR, Didier Coulomb, direktor

UNEP, Halvart Koeppen, regionalni koordinator ECA mreže

Mašinski fakultet u Beogradu, prof. Radivoje Mitrović, dekan

Mašinski fakultet u Nišu, prof. Nenad T. Pavlović, dekan

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. Rade Doroslovački, dekan

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, prof. Vesna Ranković, prodekan

Poljoprivredni fakultet u Beogradu, prof. Dušan Živković, dekan

Akademija inženjerskih nauka Srbije, prof. Branko Kovačević, predsednik

Savez inženjera i tehničara Srbije, dr Milovan Živković, potpredsednik

Sava Centar Beograd, Rade Hinić

Pored organizacija, Društvo za KGH Srbije izražava zahvalnost i odaje priznanje pojedincima za trajnu posvećenost nauci i struci KGH, za zasluge na unapređenju i afirmaciji kongresa i izložbe, kao i za veliki lični doprinos razvoju i ugledu društva u celini. Priznanja nagrađenima uručio je prof. Branislav Todorović.

 

Marija S. Todorović

Nenad Đajić

Živojin Perišić

Predrag Hrnjak

Peter Novak

Ištvan Vanjur

Bratislav Blagojević

Alexander Pachai

priznanje slobodan pejkovic
Slobodan Pejković

priznanje branislav dzinic
Branislav Džinić

Željko Jergović

Milovan Živković

Petar Vasiljević

Srbislav Genić

Zoran Stajić

Ioan Silviu Doboši

Goran Kolić

Franc Kosi

Biserka Švarc

Dušan Golubović

Miloš Galebović, u čije ime priznanje preuzima Jelena Galebović, ćerka

Dragomir Šamšalović

Milovan Mavrak

Željka Vuković

Zorica Vojinović

Dragan Šoškić

Risto Ciconkov

Nenad Miloradović

Ovim je završena ceremonija otvaranja 50 Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.


kgh


Budućnost struke u Beogradu

Svečanost otvaranja, u sredu, 5. decembra u 10.00 časova, počela je Himnom Srbije koju je izveo hor OŠ „Ivo Andrić“, iz Beograda. Deca su nakon Himne otpevala ekološki angažovanu pesmu o štetnosti plastike.

Zatim je prof. Branislav Todorović pozdravio goste i reč dao g. Zoranu Prediću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

Branislav Todorovic

Prof. dr Branislav Todorović

 

Zoran Predic

G. Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije

Prisutne su pozdravili gđa Ivana Glišić, u ime preduzeća Elcom Trade, iz Beograda, Generalnog pokrovitelja kongresa, Goran Jevtić, u ime preduzeća Energy Net, Kać, Pokrovitelja izložbe, Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje i Ioan Silviu Doboşi, koji je ovom prilikom govorio kao ambasador CLIMA 2019, svetskog REHVA-inog kongresa, koji se maja sledeće godine održava u Bukureštu.

Ivana Glisic Elcomtrade

Gđa Ivana Glišić, Elcom Trade, Beograd

 

Goran Jevtic Energynet

G. Goran Jevtić, Energy Net, Kać

 

Darryl Boyce

G. Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, SAD

 

Didier Coulomb

G. Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska

 

Ioan Dobosi

G. Ioan Silviu Doboşi, ambasador CLIMA 2019

 

Nakon svečanog otvaranja, usledila je plenarna sesija u kojoj su govorili Thomas Lawrence, Ljubomir Jankovic, Karim Ghazi Wakili i Andrea Gasparella.

Domaćin Koktela dobrodošlice, preduzeće Deltaterm iz Beograda, dostojno je ugostilo posetioce, a nakon toga je u dve sale nastavljen rad kongresa.

U velikoj sali je održana sesija o ulozi obnovljivih izvora energije u ublažavanju globalnog zagrevanja.

U Japanskom salonu je održan panel o primeni sistema energetskog menadžmenta u Srbiji, koji su vodili prof. dr Miloš Banjac, Dejan Stojanović, Admir Džubur i Dušan Macura, a moderatori su bili Petar Vasiljević i Bojan Bogdanović. Oni su predsedavali sesiji o daljinskom grejanju koja je usledila nakon kratke pauze i, zbog dugotrajnih i plodnih diskusija, trajala skoro do 19.00 časova.

Četvrtak, 6. decembra, počeo je tradicionalnim Forumom pod naslovom Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača, koji organizuju UN Environment OzonAction, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Društvo za KGH Srbije. Sledila je sesija o evropskom i domaćem zakonodavstvu, a nakon toga je bilo reči o rashladnim mašinama i sistemima.

Aneks B je postao mali za studentsku sesiju. Ove godine su došli studenti iz Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Tuzle i Rumunije. Obilazili su izložbu, slušali predavanja i u studentskoj sesiji i u velikoj sali, a nakon toga su mlade kolege iz Tuzle i Rumunije organizovano posetile Muzej Nikole Tesle.

Nakon studentske sesije održano je prvo Nacionalno studentsko takmičenje Društva za KGH Srbije. Sedam koleginica i kolega iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Beograda u Delegatskoj 9 izlagalo je svoje radove pred petočlanim žirijem, koji su činili red. prof. dr Bratislav Blagojević, Mašinski fakultet u Nišu (koordinator), red. prof. dr Maja Todorović, Mašinski fakultet u Beogradu, doc. dr Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, doc. dr Novak Nikolić, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i doc. dr Miljan Marašević, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Najviše bodova je dobio student Danijel Todorović, FTN, Novi Sad za rad pod naslovom Heating of domestic hot water in hotel using heat from grey wastewater, a mentor je bio doc. dr Mladen Tomić.

studentsko takmicenje

Takmičari i članovi žirija Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Četvrtak veče je rezervisan za svečanu večeru, u okviru koje Društvo za KGH Srbije dodeljuje svoja priznanja.

U skladu sa pravilnikom o priznanjima SMEITS-a, Društvo za KGH Srbije svake godine sledeća svoja godišnja priznanja dodeljuje na svečanoj večeri u okviru Kongresa i izložbe o KGH: Plaketu KGH, Medalju KGH, Diplomu za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u tekućoj godini, Zahvalnicu Generalnom pokrovitelju kongresa, Diplomu za izloženi novi proizvod na našem tržištu, Diplomu za najbolje uređen štand i, od ove godine, proglašava pobednika Nacionalnog studentskog takmičenja Društva za KGH Srbije.

Svečanu dodelu godišnjih priznanja otvorio je prof. Branislav Todorović koji je zamolio dr Milovana Živkovića, predsednika SMEITS-a da kaže par reči pre same dodele.

Priznanja Todorovic Zivkovic

Prof. Branislav Todorović i dr Milovan Živković

 

Odluku o dobitnicima najviših priznanja za dostignuća u struci grejanja, hlađenja i klimatizacije za 2018. godinu doneo je Žiri za priznanja Društva za KGH Srbije koji čine: Živojin Perišić, predsednik, i članovi: Milovan Živković, Marija Todorović, Dragomir Šamšalović i Vladan Galebović, sekretar SMEITS-a. Plakete KGH i Medalje KGH uručio je profesor Branislav Todorović

Najveće priznanje Društva za KGH Srbije - Plaketu KGH dobili su gg. Nebojša Ražić i Milan Ivković.

Plaketa Nebojsa Razic

G. Nebojša Ražić

 

Plaketa Milan Ivkovic

G. Milan Ivković

 

Drugo po značaju priznanje Društva za KGH Srbije - Medalju KGH, dobili su g. Zoran Stojković i gđa Dejana Soldo.

Medalja Zoran Stojkovic

G. Zoran Stojković

 

Medalja Dejana Soldo

Gđa Dejana Soldo

 

Diploma za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u 2018. godini pripala je autorima Milošu Čokiću i Mariji S. Todorović za članak objavljen u broju 4/2018. pod nazivom: „Temeljno energetsko renoviranje tradicionalne seoske kuće u cilju dostizanja statusa kuće nula fosilnih goriva i unapređenja kvaliteta unutrašnje sredine“.

Milos Cokic

G. Miloš Čokić zahvaljuje na priznanju

 

Burgiu Sorrin

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije,
uručio je poklon svom kolegi, Burgiu Sorinu, predsedniku Rumunske asocijacije inženjera za instalacije,
u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju

 

Zahvalnice su dodeljene preduzeću Elcom Trade, iz Beograda, Generalnom pokrovitelju 49. Međunarodnog kongresa o KGH u znak zahvalnosti za veliku podršku u organizovanju ovogodišnjeg skupa. Preduzeća Grundfos Srbija i Vis Company, dobili su zahvalnice za više od 20 godina neprekidnog učešća na izložbi u okviru Kongresa.

Specijalna diploma za izloženi novi proizvod na našem tržištu dodeljena je preduzeću Nano energija, iz Beograda, za izloženi industrijski evaporativni hladnjak CS-36-VD sa varijabilnom brzinom ventilatora.

Specijalna diploma za najbolje uređen štand dodeljena je preduzeću Vaillant, iz Beograda, za atraktivan način prikazivanja svojih proizvoda – pokretnu izložbu – Road Show.

Danijel Todorović, pobednik Nacionalnog studentskog takmičenja predstavljaće Republiku Srbiju, Društvo za KGH Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na REHVA-inom takmičenju koje se maja sledeće godine održava u Bukureštu, u okviru svetskog kongresa CLIMA 2019.

 student

Prof. Bratislav Blagojević uručuje priznanje mladom kolegi
Danijelu Todorović, pobedniku Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Kompanija Systemair, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Danijelu Todoroviću u Bukureštu.Kompanija Elcom Trade, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 49. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Mladenu Tomiću, mentoru pobedničkog rada. Kompanija Kim Tec, iz Beograda pobedniku je poklonila tablet.

Trećeg dana Kongresa održan je forum pod naslovom „Završna diskusija sa ciljem pristupa određenim zaključcima relevantnim za oba: IZLOŽEN RAZVOJ HVAC OPREME I REZULTATI Istraživanja i Razvoja predstavljeni u okviru Održanih KONGRESNIH PREZENTACIJA treba da iznese DALjE POTREBE Itraživanja i Razvoja vezane za predstavljene metode, tehnologije, tehnike, standarde i softver koji se koriste u integralnom projektovanju, izgradnji, puštanju u rad, testiranju, praćenju i pametnom radu energetski efikasnih, održivih i zdravih novih zgrada, kao i u temeljno energetski obnovljenim postojećim zgradama. Prisustvo visoko uglednih predstavnika međunarodnih KGH organizacija može omogućiti Forumu da, pored Globalnog Zagraevanja, osvetli i druge tehničke globalne probleme na kojima sistemi HVAC nisu imuni kao što su rizici od terorizma, politički ekstremi, nekontrolisane migracije i imigracije, s ciljem da se umanje teške a nekad i katastrofalne posledice događaja ekstrena“, koji je pripremila i vodila prof. dr Marija Todorović.

Zatvarajući 49. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, prof. dr Branislav Todorović je istakao da je ovaj skup podržalo preko 120 izlagača iz zemlje i sveta na 163 štanda u Sava centru. On je tom prilikom najavio pripremu jubilarnog 50. Kongresa, koji će se održati od 4. do 6. decembra 2019. u Sava centru u Beogradu.

 


48. Međunarodni kongres i izložba 
o klimatizaciji, grejanju i hlađenju

Četrdeset osmo izdanje Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH počelo je u velikoj kongresnoj sali beogradskog Sava centra sredu, 6. decembra 2017, himnom Srbije koju je otpevao hor Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda. Usledila je pesma We Will Rock You i nakon nje veliki aplauz preko 400 učesnika. Ovogodišnji skup sa 94 izlaganja pratilo je oko 800 registrovanih učesnika iz zemlјe i sveta.

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije i predsednik Organizacionog odbora kongresa zahvalio je deci i pozvao sve učesnike da prate rad kongresa a potom i prve konferencije ASHRAE-ovog Regiona XIV. Zatim je najavlјivao pozivao protokolarne goste.

branislav todorovic

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije i predsednik Organizacionog odbora kongresa

Prvi je govorio g. Zoran Predić državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije. Posle pozdravne reči, informisao je skup o najznačajnim projektima ministarstva u oblasti dalјinskog grejanja i energetike uopšte i poželeo uspešan rad i razmenu iskustava. Učesnike kongresa je u ime Mašinskog fakulteta u Beogradu pozdravio prof. dr Radivoje Mitrović, dekan fakulteta, i poželeo da se na kongresu uvek objavlјuju rezultati najnovijih naučnih istraživanja kao i dobre prakse struke KGH. U ime ASHRAE-a kongres je pozdravila gđa Sheila Hayter, sledeći predsednik toga društva. U kraćem izlaganju posebno se osvrnula na dosadašnju veoma dobru saradnju sa Društvom za KGH pri SMEITS-u i poželela uspeh u radu. Dr Ina Colombo, zamenik direktora Međunarodnog instituta za hlađenje (IIR), pozdravila je kongres u ispred svojih kolega i sažetom prezentacijom podsetila na osnovne aktivnosti ove organizacije. Zatim se skupu obratio i g. Paul Voss, direktor Međunarodne mreže dalјinskog grejanja Euroheat & Power i poželeo uspešan rad. G. Goran Aleksić, direktor Beogradskih elektrana pozdravio je učesnike i najavio zanimlјiv program sesije o dalјinskom grejanju koji se ove godine nastavio i drugog dana sesijom o solarnom dalјinskom grejanju.

Na kraju svečanog otvaranja prisutne je pozdravio g. Dragan Arsenović, vlasnik i direktor kompanije Elcom Trade, generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg kongresa.

zoran predic

G. Zoran Predić državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije

radivoje mitrovic

Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu

sheila hayter

Gđa Sheila Hayter, sledeći predsednik ASHRAE-a

ina colombo

Gđa dr Ina Colombo, zamenik direktora Međunarodnog instituta za hlađenje (IIR)

paul voss

G. Paul Voss, direktor Međunarodne mreže dalјinskog grejanja – Euroheat & Power

goran aleksic

G. Goran Aleksić, direktor JKP „Beogradske elektrane“

dragan arsenovic

G. Dragan Arsenović, vlasnik i direktor kompanije Elcom Trade iz Beograda, generalnog pokrovitelјa kongresa

Usledila je plenarna sesija u kojoj su Pega Hrnjak, iz SAD, Juri Tabunščikov, iz Rusije, Paul Voss, iz Belgije i Peter Novak iz Slovenije izložili svoje radove.

Koktel dobrodošlice je ove godine organizovala kompanija WILO, Beograd. Nakon toga, u velikoj sali Sava centra kreće sesija posvećena obnovlјivim izvorima energije i zaštiti okoline. Autori iz zemlјe i sveta govorili su o integraciji obnovlјivih izvora u postojeće i nove zgrade, toplotnim pumpama, geotermalnoj energiji, energetskoj efikasnosti, biomasi, skladištenju sunčeve energije, skladištenju uglјen-dioksida, optimizaciji solarnih instalacija, prilagodlјivim fasadama…

koktel

Nakon koktela, sesiju o dalјinskom grejanju i hlađenju otvara g. Paul Voss, direktor Euroheat & Power, evropskog udruženja toplana, koji je ranije tog dana govorio u plenarnoj sesiji. Osim stručnih radova o problemima i rešenjima u toplanama, prikazana je Strategija razvoja JKP „Beogradske elektrane“ za period 2015–2025, sa projekcijom do 2035. godine, koju je izložio naš član, volonter, mr Radmilo Savić, izvršni direktor za poslovno-tehničku podršku „Beogradskih elektrana“.

Dalјinsko grejanje ove godine je imalo još jednu izuzetnu sesiju – u četvrtak, 7. decembra. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa Svetskom bankom o uvođenju sunčeve energije u sisteme dalјinskog grejanja. Osam izlaganja u Japanskom salonu Sava centra posvećeno je ovoj temi, a nakon toga su učesnici razmenili iskustva na koktelu ispred sale.

Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine UNEP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za KGH Srbije već desetak godina sprovodi Montrealski protokol i sve kasnije aktivnosti u vezi sa njim. Naslov tradicionalnog Foruma je Pobolјšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača čije su teme Kigali, F-gasovi, lanac hrane, prirodni rashladni fluidi, toplotne pumpe… Usledila je sesija o srpskom zakonodavstvu u ovoj oblasti, a nakon toga, sesija o rashladnim mašinama i sistemima.

U aneksu A, u četvrtak, 7. decembra, bilo je reči se o kvalitetu vazduha i energetskoj efikasnosti u zgradama, toplotnoj ugodnosti, smanjenju buke, zelenim zidnim sistemima koji štede energiju, simulaciji osobina zgrada…

Tradicionalno okuplјanje studenata i mladih inženjera ove godine je napunila prvi mali jubilej – 10 godina redovnog održavanja. Osnovni cilј ovog dela kongresa je ostvarivanje kontakta, razmena informacija bolјe veze između mladih i njihovo povezivanje sa firmama iz zemlјe i sveta, što za studente i mlade inženjere struke KGH znači dodatno i kvalitetno stručno usavršavanje. Ovaj program pratila je i stalna postavka izložbe pod nazivom „Zelena izložba“, gde su se mogli videti projekti studenata.

Sala je bila mala za preko 300 studenata sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Mašinskog fakulteta iz Niša, Mašinskog fakulteta iz Beograda, Mašinskog fakulteta iz Kralјeva, Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita i nekoliko predstavnika studenata i profesora iz Polјske, Mađarske i Grčke. Studenti su izložili šest završnih radove sa diplomskih i postdiplomskih studija iz oblasti KGH i svoja predavanja su održali profesor Zoltan Mađar, iz Budapest University of Technology and Economics i Berec Gabor, član ASHRAE-ovog studentskog ogranka iz Novog sada. Sve prezentacije i izlaganja su bile na engleskom jezikom što je inače i praksa ove sesije.

Sesijom su predsedavali: prof. dr Bratislav Blagojević (Mašinski fakultet iz Niša), doc. dr Aleksandar Anđelković (Fakultet tehničkih nauka Novi Sad) i prof. dr Zoltan Mađar (Budapest University of Technology and Economics).

Studentima su se obratili profesor Branislav Todorović predsednik Organizacionog odbora kongresa i predsednik Društva za KGH Srbije, prof. dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta iz Niša, Sheila Hayter, sledeći predsednik ASHRAE-a, dr Costas Balaras, direktor ASHRAE-ovog Regiona XIV (evropski region), prof. dr Zoltan Mađar predsedavajući studentskim komitetom ASHRAE-ovog Regiona XIV, i na kraju doc. dr Aleksandar Anđelković koordinator mladih inženjera ASHRAE-ovog Regiona XIV.

Ovogodišnji program za oko 300 studenata iz zemlјe i inostranstva obuhvatio je posetu Mašinskom fakultetu u Beogradu, učešće na studentskoj sesiji, obilazak preko 150 štandova na izložbi proizvoda i dostignuća u Sava centru, a nakon toga su studenti organizovano posetili Muzej Nikole Tesle. U petak jutro, studenti su posetili domaću fabriku opreme za klimatizaciju, grejanje i hlađenje – Soko inženjering, dugogodišnjeg glavnog sponzora našeg kongresa, odakle su se vratili u Sava centar i pratili poslednju sesiju ovogodišnjeg kongresa posvećenu bezbednosti i otpornosti gradova na klimatske promene, potrebi usklađene reindustrijalizacije i neophodnosti saradnje svih relevantnih faktora… U okviru ove sesije bili su izloženi radovi Beogradskog univerziteta koji su učestvovali na Solarnom dekatlonu – Solar Decathlon – zajedničkim projektom kuće Twist Box. To je međunarodno takmičenje na kojem univerziteti iz celog sveta na zadatoj lokaciji grade svoje kuće u prirodnoj veličini koje koriste solarnu energiju i nadmeću se u 10 disciplina koje obuhvataju različite aspekte najsavremenijih pristupa održivoj gradnji. Cilј takmičenja je podizanje svesti o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i svih koristi koje iz toga proizilaze. Maketa kuće Twist Box, bila je izložena na Zelenoj izložbi, na galeriji Sava centra.

Na kraju drugog dana kongresa u restoranu Sava centra održava se svečana večera na kojoj se dodelјuju plakete, medalјe i druga priznanja Društva za KGH. Ove godine je više od 350 gostiju videlo i splet igara iz Srbije u izvođenju KUD „Talija“ iz Beograda.

folklor 

Godišnje nagrade Društva za KGH Srbije

Svečano uručivanje nagrada Društva za KGH Srbije tradicija je svakog četvrtka, u toku Banketa u Sava centru. Na početku svečanosti profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije i Organizacionog odbora 48. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH uručio je Costasu Balarasu, prvom predsedniku ASHRAE-ovog Regiona XIV, poklon Društva za KGH Srbije.

costas balaras

Prof. dr Branislav Todorović i dr Costas Balaras

Zatim je zamolio prof. dr Nenada Đajića, bivšeg predsednika SMEITS-a, da uruči priznanja Društva za KGH Srbije za 2017. godinu.

nenad djajic

Prof. dr Nenad Đajić

U skladu sa Pravilnikom o dodeli priznanja SMEITS-a i njegovih društava, a na osnovu predloga članova Društva za KGH, poseban žiri donosi odluku o godišnjim priznanjima i ona se dodelјuju na svečanoj večeri u okviru kongresa o KGH.

Plaketa KGH predstavlјa najveće priznanje u struci grejanja, hlađenja i klimatizacije koje dodelјuje Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije.

Medalјa KGH dodelјuje se za konkretan doprinos struci grejanja, hlađenja i klimatizacije.

Dobitnici Plakete KGH za 2017. godinu

Gospodin Saša Jović, dipl. inž. iz Knjaževca, osnivač i direktor preduzeća Alfa Clima koji permanentno radi na razvoju i usavršavanju i proizvodnji rashladnih agregata i toplotnih pumpi različitih namena, u čemu je u samom vrhu u našoj zemlјi.

plaketa sasa jovic

Prof. dr Nenad Đajić i Saša Jović

Gospodin prof. dr Risto Ciconkov, iz Skoplјa (Makedonija), sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Skoplјu, poznat u svetu kao autor paketa kompjuterskih programa i udžbenika za primenu u rashladnoj tehnici i doprinosu za razvoj tehnologija hlađenja amonijakom i uglјendioksidom. G. Ciconkov uspešno organizuje dvogodišnju konferenciju u Ohridu koja okuplјa vrhunske eksperte za hlađenje iz celog sveta.

plaketa risto ciconkov

Prof. dr Nenad Đajić i prof. dr Risto Ciconkov

Gospodin Damir Žilić, dipl. inž. iz Zagreba, uspešni menadžer, ali i uspešni programer i stručnjak koji je značajno doprineo unapređenju energetske efikasnosti i novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača, o čemu je često govorio i na našim kongresima.

plaketa damir zilic

Prof. dr Nenad Đajić i Damir Žilić

Gospođa Zorica Vojinović, dipl. inž. iz Beograda, uspešan direktor firme Lindab d.o.o. Beograd, uspešni projektant i značajna podrška projektantima pri izboru opreme IMP Klima za sisteme ventilacije i klimatizacije kako u Srbiji i zemlјama bivše Jugoslavije, tako i u Rusiji, Kazahstanu, i dr.

plaketa zorica vojinovic

Prof. dr Nenad Đajić i Zorica Vojinović

Dobitnici Medalјe KGH za 2017. godinu

Gospodin dr Aleksandar Anđelković, sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji se istakao u posebnom angažovanju na promociji struke KGH među studentima tehnike i podršci mladim inženjerima u razvoju i dalјem napredovanju u struci klimatizacije, grejanja i hlađenja. Kolega Anđelković je i zamenik glavnog urednika časopisa "KGH".

medalja aleksandar andjelkovic

Prof. dr Nenad Đajić i dr Aleksandar Anđelković

Gospodin Bojan Bogdanović, dipl. inž. iz Beograda, od samog početka profesionalne karijere uspešno radi u JKP „Beogradske elektrane“, naročito na programima rehabilitacije, razvoja i unapređenja sistema dalјinskog grejanja u Beogradu. U vezi sa tim poslovima aktivno učestvuje u radu više međunarodnih projekata u okviru Evropske unije čija je realizacija u toku, o čemu je objavlјivao radove na kongresu o KGH.

medalja bojan bogdanovic

Prof. dr Nenad Đajić i Bojan Bogdanović

Specijalnu diplomu za najbolјe ocenjen članak objavlјen u časopisu „KGH” u 2017. godini dobio je autor prof. dr Peter Novak sa Fakulteta za tehnologije i sisteme iz Novog Mesta, Slovenija, za članak koji je objavlјen u broju 4 za 2017. godinu pod nazivom: „Eksergija kao mera održivosti energetskog sistema”.

Specijalnu diplomu uručio je glavni i odgovorni urednik časopisa „KGH” prof. Branko Todorović.

casopis peter novak

Prof. dr Branislav Todorović i prof. dr Peter Novak

Zahvalnica Generalnom pokrovitelјu

Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju u aktivnostima koje značajno doprinose napretku domaće tehnike i struke grejanja, hlađenja i klimatizacije, dodelјuje posebnu Zahvalnicu Generalnom pokrovitelјu 48. Međunarodnog kongresa o grejanju, hlađenju i klimatizaciji kompaniji Elcom Trade iz Beograda. Zahvalnicu je primila gđa Zorica Antonić.

zorica antonic elcomtrade

Prof. dr Branislav Todorović i Zorica Antonić, Elcom Trade, Beograd

Specijalne diplome

Specijalne diplome dodelјuju se izlagačima na Izložbi opreme i dostignuća, koja se priređuje u okviru kongresa o KGH, radi podsticanja izlagača da što bolјe predstave svoju delatnost i proizvode učesnicima kongresa i posetiocima izložbe.

Specijalne diplome dobitnicima uručuje predsednik žirija za ocenu štandova i izloženih proizvoda g. Živojin Perišić, dipl. inž.

Specijalnu diplomu za izloženi novi proizvod na našem tržištu dobija preduzeće WILO Beograd, iz Beograda za izloženu pametnu pumpu Wilo-Stratus MAXO sa velikim mogućnostima podešavanja i integrisanja u sisteme upravlјanja. Diplomu je primio g. Milan Kostić.

milan kostic wilo

Živojin Perišić i Milan Kostić, WILO Beograd, Beograd

Specijalnu diplomu za najbolјe uređen štand dobija preduzeće Dadanco Europe iz Beograda za atraktivan, moderan i jednostavan način prikazivanja svojih proizvoda. Diplomu je primila gđa Jasna Nikolić.

jasna nikolic dadanco

Živojin Perišić i Jasna Nikolić, Dadanco Europe, Beograd

nagradjeni

Dobitnici nagrada Društva za KGH Srbije za 2017. godinu

Godina 2017. biće zapamćena po prvoj konferenciji novoosnovanog ASHRAE-ovog Regiona XIV, koju je Društvo za KGH Srbije organizovalo u nastavku 48. Kongresa.

U Beogradu se rukovodstvo ASHRAE-a sastalo sa preko 50 funkcionera ogranaka iz SAD, Irske, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Polјske, Litvanije, Mađarske, Rumunije, Grčke Srbije i Hrvatske. Konferencija se odvijala u osam sala Sava centra uz veliku pomoć dvadesetak studenata - volontera, koji su dočekivali goste, usmeravali ih u sale, pomagali predavačima prilikom prezentacija i koji su pažlјivo pratili rad ASHRAE-a. Nakon radnih sastanaka, gosti su organizovano posetili Muzej Nikole Tesle, pogledali predstavu „Na kafi kod kneginje Ljubice“, imali koktel u restoranu „Kalemegdanska terasa“, gde ih je dočekala garda srpskih srednjovekovnih vitezova, večerali su u „Dva jelena“ uz narodnu muziku, folklorni ansambl, i predstavu skadarlijske dame.

140

208

Srpski inženjeri, tehničari i studenti imali su prilike da učestvuju u radu ove konferencije i postanu članovi Društva za KGH i Dunavskog ogranka ASHRAE-a.

Sve to šta smo ovde ukratko predstavili – volonterski, bez naknade, organizuju članovi Društva za KGH Srbije, pri SMEITS-u, koji nesebično ulažu svoje vreme, znanje, poznanstva i lična sredstva u organizaciju kongresa o KGH, pripremu časopisa „KGH“, brojnih predavanja i seminara tokom godine.

Detaljan prikaz kongresa, izložbe i ASHRAE-ove konferencije biće objavljen u prvom broju časopisa "KGH" u 2018.

47. MEĐUNARODNI KONGRES I IZLOŽBA O KLIMATIZACIJI, GREJANJU I HLAĐENJU

 undefined

Za zdrave i održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena

Beograd, Sava centar 30.11–2.12.2016.

 

Himnu Srbije i pesmu sa snažnom ekološkom porukom, Humanity, grupe Scorpions, otpevao je hor Osnovne škole "Ivo Andrić", iz Beograda.

deca

Zatim je profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, pozdravio prisutne i reč dao gospodinu Aleksandru Vesiću, pomoćniku ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Skup su zatim pozdravili: Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku, Beograd, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za Hlađenje, Tim Wentz, direktor ASHRAE-a za 2016-2017, Stefano Paolo Corgnati, direktor REHVA-e, Andrea Gasparella, član Upravnog odbora IBPSA, Costas Balaras, član Upravnog odbora Grčkog ogranka ASHRAE-a, Zoltan Magyar, profesor Univerziteta tehnologije i ekonomije, Budimpešta, Mađarska, prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ispred generalnog pokrovitelja kongresa, kompanije Energy Net, iz Kaća, govorio je Goran Jevtić, jedan od vlasnika ove velike domaće kompanije.

predsedavajuci

Profesor Todorović predstavlja predsedavajuće svečanog otvaranja kongresa: prof. dr Bratislav Blagojević, potpredsednik Društva za KGH Srbije, dr Milovan Živković, predsednik Upravnog odbora SMEITS-a i mr Slobodan Pejković, predsednik Komiteta za hlađenje Društva za KGH (sleva)

Nakon svečanog otvaranja, izložena su plenarna predavanja.

Video snimke svečanog otvaranja možete pogledati na našem kanalu Youtube, ili klikom na sliku.

vesic

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije

stojanovic

Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku, Beograd

coulomb

Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za Hlađenje

wentz

Tim Wentz, direktor ASHRAE-a za 2016-2017.

corgnati

Stefano Paolo Corgnati, direktor REHVA-e

gasparella

Andrea Gasparella, član Upravnog odbora IBPSA

balaras

Costas Balaras, član Upravnog odbora Grčkog ogranka ASHRAE-a

magyar

Zoltan Magyar, profesor Univerziteta tehnologije i ekonomije, Budimpešta, Mađarska

mitrovic

Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

energynet

Goran Jevtić, Energy Net

Kongresni program i izložba su posvećeni KGH struci i nizu struka u nerazdvojivoj vezi u projektovanju, gradnji, rekonstrukciji, energetskom unapređenju, korišćenju i održavanju zgrada sa svim tehničkim sistemima, uključujući osvetljenje, snabdevanje električnom energijom, vodovod i kanalizaciju, protivpožarnu zaštitu, upravljanje energetskom efikasnošću i svim podsistemima automatizacije, upravljanje dinamikom energetskog ponašanja strukture konstrukcija pametnom mrežom na osnovi modeliranjem predviđajuće kontrole, i u celini integralno upravljanje snabdevanjem i proizvodnjom energije EnergijePlus zgrada kao i slanjem električne energije u ED mrežu, uključujući pritom stručnjake mašinstva, prostornog planiranja i urbanizma, arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike i elektronike, hidrogeologije i hidrometeorologije, ekologije, ekonomije, bezbednosti, zaštite prirodnih i kulturnih resursa, kao i stručnjake IC tehnologija.

Međunarodni kongres o KGH u petoj deceniji redovnog održavanja biće obeležen i jubilejom 45. godišnjice časopisa Društva za KGH Srbije.

Generalni pokrovitelj

 

EnergyNet
EnergyNet, Kać 

Pokrovitelj izložbe 

Elcomtrade
Elcomtrade, Beograd 

Programski sponzori

 • Akademija inženjerskih nauka Srbije – AINS, Beograd
 • Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu u, Beograd
 • Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Inženjerska komora Srbije, Beograd
 • UrbanLab, Beograd
 • Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEP, Francuska
 • Rusko društvo inženjera za KGH – AVOK, Rusija
 • Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (REHVA), Belgija
 • Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE), SAD
 • Međunarodni institut za hlađenje (IIR), Francuska
 • Međunarodna asocijacija za simulaciju osobina – dinamike ponašanja zgrada – IBPSA

Rokovi i važna obaveštenja

Slanje apstrakta rada: 30. juni 2016. na adresu Organizatora. Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa datom e-adresom i telefonom, tekst apstrakta od 300 do 400 reči i 5 ključnih reči.

Obaveštenje o prihvatanju apstrakta i poziv za slanje rada se dostavlja autorima do 10. jula 2016.

Rok za dostavu radova je 15. septembar 2016.

Potvrda o prihvatanju ili potrebi revizije rada se dostavlja autorima do 1. oktobra 2016.

Rok za dostavu konačne verzija rada je 15. oktobar 2016.

Potvrdu da je rad uvršten u program autori dobijaju do 1. novembra 2016.

Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2016.

Jedan od autora (za komunikaciju, ako rad ima više autora), oslobođen je plaćanja kotizacije.

Prijava učešća

Obrazac prijave učešća možete preuzeti ovde. Molimo da ga popunite i pošaljete Organizatoru. Na osnovu unesenih podataka dobićete predračun. Kotizaciju možete platiti i na info-pultu za vreme kongresa.  

Tematske oblasti

Metodi, tehnologije i tehnike integralnog projektovanja, gradnje i pametnog korišćenja energetski efikasnih održivih zdravih zgrada i energetska – rehabilitacija postojećeg urbanog građevinskog sektora u cilju postizanja održivosti, bezbednosti i adaptabilnosti urbanih sistema klimatskim promenama i stamenosti ne samo u odnosu na vremenske ekstreme već i u odnosu na izloženost rizicima terorizma, političkih ekstrema nekontrolisanih migracija i imigracija, ove će godine biti noseće teme kongresa i izložbe. Pritom predviđene tematske oblasti obuhvataju:

 1. KGH (klimatizaciju, grejanje i hlađenje) i ventilaciju
 2. Referentne oblasti hidrometeorologije i hidrogeologije
 3. Merodavne bilanse obnovljivih izvora energije (OIE)
 4. Nove materijale, multifunkcionalne i samolečeće konstrukcije
 5. Integraciju OIE u strukture konstrukcija
 6. Zelene površine, zelene krovove i fasade
 7. Kvalitet unutrašnje sredine uključujući akustiku
 8. Optimizaciju dnevnog i veštačkog osvetljenja
 9. Tehnologije hlađenja, rashladne uređaje i sisteme, toplotne pumpe kao OIE
 10. Sisteme daljinskog grejanja i hlađenja u urbanim transformacijama
 11. Distribuiranu proizvodnju, snabdevanje i skladištenje energije
 12. Kombinovane sisteme centralne i distribuirane tri- i ko-generacije energije
 13. OIE i skladištenje energije za naselja i gradove nula emisije CO2
 14. Liftove, eskalatore i druge mašinske sisteme u zgradama
 15. Sisteme za snabdevanje vodom, otpadne vode i čvrst otpad
 16. Sisteme kontrole pristupa i sisteme bezbednosti
 17. Sisteme zaštite i zaustavljanja požara
 18. Električne instalacije i ICT infrastrukturu pametnih zgrada i gradova
 19. Zgrade EnergijePlus, pametne mreže i stamena naselja i gradove nula emisije CO2

Međunarodni naučni odbor

 • Costas Balaras, National Observatory Athens, Grčka
 • Marianna Brodatch, urednik časopisa „AVOK“, Rusija
 • Stefano Corgnati, profesor Politecnico di Torino, Italija
 • Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska
 • Ioan Silviu Doboşi, član upravnog odbora REHVA-e, Rumunija
 • Olivera Ećim-Đurić, Poljoprivredni fakultet, Beograd
 • Karel Kabele, predsednik REHVA-e, Czech Technical University, Prag, Češka Republika
 • Franc Kosi, Mašinski fakultet, Beograd
 • Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, Beograd
 • Halvart Koeppen, koordinator Regionalne mreže (ECA), UNEP, Francuska
 • Zoltan Magyar, predsednik Dunavskog ogranka ASHRAE-KGH, Mađarska
 • Farooq Mahboob, predsednik ASHRAE Region at Large, Pakistan
 • Ljiljana Marjanović-Halburd, University College London, Velika Britanija
 • Jian-lei Niu, The Hong Kong Polytechnic University, Hung Hom, Kowloon, Hong Kong
 • Peter Novak, Slovenija
 • Baris Ozerdem, Bahçeşehir Üniversitesi Istanbul, Turska
 • Branimir Pavković, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
 • Adrian Retezan, Universitatea Politehnica Timisoara, Rumunija
 • Matheos Santamouris, University of Athens, urednik časopisa „Energy & Buildings“
 • Chandra Sekhar, National University Singapore, Singapur
 • Jelena Srebrić, University of Maryland, SAD
 • Yuri A. Tabunschikov, Moscow Institute of Architecture (State Academy), President ABOK, Rusija
 • Drury B. Crawley, IBPSA, Director at Large, SAD

Nacionalni naučni savet

 • Budimir Sudimac, Arhitektonski fakultet, Beograd
 • Milan Kilibarda, Građevinski fakultet, Beograd
 • Miomir Kostić, Elektrotehnički  fakultet, Beograd
 • Zoran Keković, Fakultet bezbednosti, Beograd
 • Radivoje Mitrović, Mašinski fakultet
 • Milovan Vidaković, DITUR, SITS, Beograd
 • Božidar Radenković, Fakultet organizacionih nauka
 • Eva Vaništa-Lazarević, UrbanLab
Organizacioni odbor

 • Aleksandar Anđelković
 • Bratislav Blagojević
 • Bojan Bogdanović
 • Vladan Galebović
 • Dušan Ličina
 • Jovan Milić
 • Nenad Miloradović
 • Slobodan Pejković
 • Živojin Perišić
 • Stevan Šamšalović
 • Dragomir Šamšalović
 • Biserka Švarc
 • Marija S. Todorović
 • Branislav Todorović, predsednik
 • Petar Vasiljević
 • Milovan Živković

Studentski program

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i najmlađu generaciju visokoškolski obrazovanih stručnjaka opredeljenih za struku KGH i za ostale specijalnosti u neposrednoj vezi sa opremom i sistemima KGH, kao i ostalim tehničkim sistemima zgrada, naselja i gradova uključujući sve date tematske oblasti kongresa i izložbe.

Zbornik radova

Izloženi radovi biće objavljeni u elektronskoj formi zbornika u kome će biti sav kongresni materijal.

Publikovanje radova

Saopšteni radovi biće kandidati za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“, izdavača Elsevier.

Izložba

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim KGH proizvodima koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Ovoga puta će biti usredsređeni na nove proizvode sa primenom novih visoko energetski efikasnih tehnologija u oblasti KGH sistema i postrojenja, kao izložbeni nerazdvojiv deo svih tematskih oblasti stručnog skupa. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi – svi posvećeni istom zadatku: obezbeđenju zdrave životne i radne sredine u izgrađenom prostoru,, za održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena smanjenjem emisije CO2.

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima KGH komponenata i sistema, istraživanja i razvoja pametnih zgrada, naselja i gradova.

Izložbeni štandovi će, kao i ranijih godina, biti postavljeni uz kongresnu dvoranu u prizemlju i na galeriji Centra Sava, a za sva obaveštenja o uslovima učešća na izložbi na raspolaganju je kancelarija organizatora.

Jezici na kongresu

Zvanični jezici su srpski i engleski.

Za autore iz Srbije

U skladu sa Pravilnikom o postupku, načinu vrednovanјa i kvantitativnom iskazivanјu naučnoistraživačkih rezultata istraživača (http://goo.gl/EbG1Zj), rad pisan za kongres o KGH predstavlja saopštenje sa međunarodnog skupa štampano u celini i vrednovan je sa 1 (jednim) bodom.

Inženjerska komora Srbije uvrstila je kongres o KGH u Program obuke kontinuiranog profesionalnog usavršavanja svojih članova i autor koji je izlagao rad ima pravo na 6 (šest) bodova.

Poziv na sponzorstvo

Četrdeset sedmi kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja i više glavnih sponzora i sponzora.

Prava sponzora su sledeća:

1. Naziv firme sponzora biće štampan na odgovarajućem, upadljivom, mestu u definitivnom programu, pozivu za učešće na kongresu i veb-stranici kongresa.

2. Sponzor stiče pravo na delegiranje svog predstavnika u Počasni odbor kongresa.

3. Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija oko 50 cm × 50 cm, biće u dane kongresa postavljen na ulazu u Sava centar i na zidu iznad govornice u sali.

4. Na izložbi u okviru kongresa, sponzoru pripada, bez naknade, 6 kvadratnih metara uređenog prostora.

5. Iz kolektiva sponzora pravo besplatnog učešća na kongresu imaju 3 stručnjaka.

6. Sponzor ima pravo na besplatno štampanje jednog kolornog oglasa u publikaciji KO JE KO U KGH za 2016. godinu, koja predstavlja dodatak zborniku radova pisanih za kongres i koja izlazi iz štampe 30.11.2016.

7. Nazivi sponzora biće štampani i na posebno rađenom promotivnom materijalu namenjenim učesnicima kongresa.

8. Sponzor ima pravo na podelu prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala na kongresu i putem časopisa „KGH“.

9. Sponzor stiče pravo na status suizdavača časopisa „KGH“ u 2017. godini. Izdvajamo najvažnija prava suizdavača: a) pravo na besplatno objavljivanje 1/8 strane kolornog oglasa, u sva četiri broja časopisa u 2017. godini; b) pravo na objavljivanje jedne do dve strane stručno-informativnog materijala kao i priloga i vesti besplatno u svakom broju časopisa „KGH“, ukoliko taj tekst usvoji Redakcioni odbor časopisa; c) pravo na delegiranje predstavnika u Izdavački savet „KGH“; d) pravo na štampanje dizajnirane adrese preduzeća na početku časopisa, u prostoru odvojenom za pregled suizdavača; e) besplatan primerak od svakog broja u toj godini; itd.

Prava glavnih sponzora i naknada koju oni plaćaju regulišu se ugovorom između zainteresovane firme i organizatora kongresa i izložbe. Za sve informacije o uslovima učešća u svojstvu glavnih sponzora ili sponzora, obratiti se na adrese i telefone navedene na kraju ove informacije.

Sponzorska naknada (koja obuhvata i suizdavaštvo časopisa „KGH“ u narednoj, 2017. godini) iznosi – kao i prethodnih osam godina – 1.800 evra, u dinarskoj protivvrednosti (plus PDV).

Izložbeni prostor će biti određen odnosno skica štandova će biti na raspolaganju zainteresovanima od 15. septembra 2016.

Organizator

Društvo za KGH Srbije
pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih
inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II,
11000 Beograd,
tel. 381 11 323 00 41,
tel./fax 381 11 3231 372,
www.smeits.rs
www.kgh-kongres.rs
www.kgh-drustvo.rs 

 

 

46. kongres i izložba o KGH

 undefined

Beograd, Sava centar, 2-4.12.2015.
Prva informacija i poziv na prijavu rada

Namera organizatora je da okupi stručnjake svih specijalnosti koji se bave unapređivanjem zgrada, višestruko zavisnih od energije. Njihov zadatak je da ih pretvore u samostalne proizvođače energije za sopstvene potrebe i postanu objekti „nula“ energije ili čak energije „plus“, uz održavanje zdravih i komfornih uslova u njima. Primarne teme kongrese će biti iskustva današnjice, primena novih materijala i tehnologija, kao i aktuelni naučni rezultati koji tom cilju doprinose.

Kongres tradicionalno prati izložba uređaja, sistema, aparata, opreme, koja se ugrađuje i koristi u građevinskim objektima, kao i odgovarajućih mernih i kontrolnih instrumenata, klasičnih i najnovijih materijala ali i najnovijih softverskih programa. 

Rad za 46. kongres o KGH možete prijaviti ovde.

GENERALNI POKROVITELJ 46. KONGRESA O KGH

 

Beograd

POKROVITELJ IZLOŽBE

 

Beograd 

 

PROGRAMSKI SPONZORI 

Ministarstvo rudarstva i energetikeRepublike Srbije

 

Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (REHVA)

 

Međunarodni institut za hlađenje (IIR)

 

Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE)

 

Privredna komora Srbije

 

Privredna komora Beograda

 

Inženjerska komora Srbije

 

Program Ujednjenih nacija za životnu sredinu - UNEP

 

Međunarodna asocijacija za simulaciju osobina - dinamike ponašanja zgrada

MEĐUNARODNI NAUČNI ODBOR

 • Branislav Todorović, Društvo za KGH
 • Karel Kabele, predsednik REHVA, Češka Republika
 • David Underwood, presednik ASHRAE, SAD - Kanada
 • Mariana Brodač, AVOK, Rusija
 • Zoltan Magyar, Dunavski ogranak ASHRAE-a, Mađarska
 • Ioan Silviu Dobosi, REHVA, Rumunija
 • Bratislav Blagojević, Društvo za KGH
 • Florea Chiriak, Rumunija
 • Slobodan Pejković, Društvo za KGH
 • Marija Todorović, Društvo za KGH
 • Petar Vasiljević, JKP „Beogradske elektrane"
 • Zoran Stajić, Društvo za KGH
 • Halvart Koeppen, UNEP
 • Didier Coulomb, IIR, Francuska
 • Peter Novak, Slovenija
 • Branimir Pavković, Hrvatska
 • Risto Ciconkov, Mašinski fakultet Skoplje, Makedonija

 ORGANIZACIONI ODBOR

 • Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH
 • Bratislav Blagojević, potpredsednik Društva za KGH
 • Milovan Živković, predsednik SMEITS-a
 • Petar Vasiljević, predsednik Komiteta za daljinsko grejanje i hlađenje Društva za KGH
 • Slobodan Pejković, predsednik Komiteta za rashladnu tehnkiku, toplotne pumpe i energetsku efikasnost Društva za KGH
 • Marija Todorović, predsednik komiteta za obnovljive izvore energije Društva za KGH
 • Stevan Šamšalović, SMEITS
 • Živojin Perišić, KGH
 • Zoran Stajić, Društvo za KGH
 • Biserka Švarc, Inženjerska komora Srbije
 • Milorad Bojić, Fakultet Tehničkih nauka, Kragujevac
 • Maja Todorović, Mašinski fakultet, Beograd
 • Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Radmilo Savić, Beogradske elektrane
 • Jovan Milić, Društvo za KGH
 • Vladan Galebović, SMEITS
 • Dragomir Šamšalović, SMEITS

 PRIZNANJA ZA DOSTIGNUĆA U STRUCI I NAUCI KGH

Komisija za dodelu priznanja za dostignuća u struci i nauci KGH obaveštava članove Društva za KGH, njegove saradnike i simpatizere, da je 1. oktobar 2015. poslednji dan za dostavljanje predloga za dobitnike Plakete KGH i Medalje KGH za 2015. godinu.

Uslove za kandidovanje, kriterijume za dodelu priznanja i ostale važne informacije videti u izvodu iz Pravilnika o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a i društava, na sajtu SMEITS-a, http://www.smeits.rs/?file=00068.

OSNOVNE TEME KONGRESA

 • Energetski problemi, izazovi i rešenja za „Beograd na vodi".
 • Primena obnovljivih izvora energije u novim i renoviranim zgradama.
 • Sistemi KGH u industrijskim, stambenim objektima, i objektima opšte namene
 • Ekonomična rešenja za daljinsko grejanje i hlađenje
 • Zgrade budućnosti, pametne zgrade. Kako do zgrada „nula energije"?
 • Energija za osvetljenje i vertikalni transport, za aparate i kućne uređaje
 • Energetsko unapređenje starih zgrada - posebno objekata od istorijskog i kulturnog značaja
 • Energetska efikasnost zgrada tokom njihovog veka trajanja
 • Veza arhitektonskog rešenja zgrade sa mehaničkim, termičkim i sistemima osvetljenja
 • Harmonizacija korišćenja električne energije u mreži
 • Zgrade nula emisija CO2 - zgrade nula energije i „energije plus". Rashladni sistemi današnjice, toplotne pumpe, nove konstrukcije rashladnih mašina. Današnje stanje i perspektive daljeg razvoja
 • Najnoviji izvedeni projekti u svetu i Srbiji kao primeri približavanju zgradama „nula" energije

 STUDENTSKI PROGRAM

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i studente viših tehničkih škola koji se opredeljuju za struku KGH i za ostale specijalnosti koje su u direktnoj vezi sa sistemima KGH u zgradama. Teme studentskih radova obuhvataju opštu problematiku energije, KGH sistema, arhitekture i sistema toplotne energije, sa primenom klasičnih i obnovljivih izvora energije, kao i sve teme sugerisane u ovoj informaciji.

Među saopštenim radovima na kongresu najbolji će biti nagrađeni i objavljeni u časopisu „KGH".

Od broja prihvaćenih radova zavisi da li će biti izlagani usmeno, ili će biti izloženi kao posteri.

JEZICI NA KONGRESU

Zvanični jezici su srpski i engleski.

Svi radovi iz programa kongresa biće objavljeni u izdanju opremljenom kataloškim zapisom u publikaciji (CIP) i brojem ISBN.

IZLOŽBA

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim proizvodima koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi - svi posvećeni istom zajedničkom zadatku: energetskoj efikasnosti u zgradama.

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima KGH.

Izložbeni štandovi će, kao i ranijih godina, biti postavljeni uz kongresnu dvoranu u prizemlju i na galeriji Sava centra, a za sva obaveštenja o uslovima učešća na izložbi na raspolaganju je kancelarija organizatora.

POZIV NA SPONZORSTVO

Četrdeset peti kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja i više glavnih sponzora i sponzora.

Prava sponzora su sledeća:

 1. Naziv firme sponzora biće štampan na odgovarajućem, upadljivom, mestu u definitivnom programu, pozivu za učešće na kongresu i veb-stranici Društva za KGH.
 2. Sponzor stiče pravo na delegiranje svog predstavnika u Počasni odbor kongresa.
 3. Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija oko 50 cm × 50 cm, biće u dane kongresa postavljen na ulazu u Sava centar i na zidu iznad govornice u sali.
 4. Na izložbi u okviru kongresa, sponzoru pripada, bez naknade, 6 kvadratnih metara uređenog prostora.
 5. Iz kolektiva sponzora pravo besplatnog učešća na kongresu imaju 3 stručnjaka.
 6. Sponzor ima pravo na besplatno štampanje jednog kolornog oglasa u publikaciji KO JE KO U KGH za 2015. godinu, koja predstavlja dodatak zborniku radova pisanih za kongres i koja izlazi iz štampe 1. XII 2015.
 7. Naziv sponzora biće štampan i na posebno rađenom promotivnom materijalu namenjenom učesnicima kongresa.
 8. Sponzor ima pravo na podelu prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala na kongresu i putem časopisa „KGH".
 9. Sponzor stiče pravo na status suizdavača časopisa „KGH" u 2016. godini. Izdvajamo najvažnija prava suizdavača: a) pravo na besplatno objavljivanje 1/8 strane kolornog oglasa, u sva četiri broja časopisa u 2016. godini; b) pravo na objavljivanje jedne do dve strane stručno-informativnog materijala kao i priloga i vesti besplatno u svakom broju časopisa „KGH", ukoliko taj tekst usvoji Redakcioni odbor časopisa; c) pravo na delegiranje predstavnika u Izdavački savet „KGH"; d) pravo na štampanje dizajnirane adrese preduzeća na početku časopisa, u prostoru odvojenom za pregled suizdavača; e) besplatan primerak od svakog broja u toj godini; itd.

Prava glavnih sponzora i naknada koju oni plaćaju regulišu se posebnim ugovorom između zainteresovane firme i organizatora kongresa i izložbe.

Za sve informacije o uslovima učešća u svojstvu glavnih sponzora ili sponzora, obratiti se na adrese i telefone navedene na kraju ove informacije.

Sponzorska naknada (koja obuhvata i suizdavaštvo časopisa „KGH" u narednoj, 2016. godini) iznosi - kao i prethodnih sedam godina - 1.800 evra, u dinarskoj protivvrednosti (plus PDV).

Izložbeni prostor će biti određen odnosno skica štandova će biti na raspolaganju zainteresovanima od 15. septembra 2015.

VAŽNA OBAVEŠTENJA I ROKOVI

PRIJAVA RADA. Pored naslova rada, prijava treba da sadrži i rezime rada - oko 10 redova teksta - i podatke o autoru odnosno autorima rada (ime, prezime, zvanje, naziv i adresa preduzeća - ustanove, adresa stana, telefon - fiksni i mobilni - elektronska adresa). Rad se može prijaviti preko elektronske adrese organizatora.

PRIJAVU RADA TREBA POSLATI Organizacionom odboru do 1. juna 2015.

AUTOR (prvi autor, ako rad ima više autora), dobiće do 10. jula 2015. obaveštenje da mu je predlog teme rada prihvaćen zajedno sa uputstvom za pripremu rukopisa rada.

KONAČNU VERZIJU RADA autori treba da dostave do 15. septembra 2015.

POTVRDU da je rad uvršten u program autori dobijaju do 1. oktobra 2015.

MAKSIMALNA DUŽINA RADA (sa eventualnim ilustracijama, rezimeom i literaturom) iznosi 10 strana teksta otkucanog dvostrukim proredom formata A4.

AUTORI RADOVA (samo prvi, odnosno jedan, ako rad ima više autora), oslobođeni su kotizacije.

ORGANIZATOR

Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (KGH)

pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd Tel. 381 11 323 00 41, tel./faks 381 11 3231 372

office@smeits.rs • www.kgh-kongres.rs

Predsednik Društva za KGH i Organizacionog odbora: prof. dr Branislav TodorovićGeneralni pokrovitelj  
54. Međunarodnog kongresa o KGH 

Elcom Trade


Pokrovitelj izložbe u okviru
54. Međunarodnog kongresa o KGH