latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 09/07/2012
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

28. marta 2018. godine držana je 30. Skupština SMEITS-a. Usvojen je Izveštaj o radu  SMEITS-a za 2017. i plan rada za 2018. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Aleksandru Petroviću, dipl. maš. inž.


25. MEĐUNARODNI KONGRES O PROCESNOJ INDUSTRIJI 
PROCESING'12

7. i 8. juna 2012. u Domu inženjera "Nikola Tesla", Kneza Miloša 9/III održaće se PROCESING'12

KOTIZACIJA 10.000 dinara sa PDV-om 

GENERALNI POKROVITELJ


GENERALNI POKROVITELJ www.messer.rs

 
Kotizacija za PROCESING'12 u iznosu od 10.000 dinara može se uplatiti organizatoru SMEITS-a
na žiro račun broj 255-0007430101000-55, poziv na broj 99, svrha uplate "Procesing'12"
Profaktura se može dobiti zahtevom na e-mail office@smeits.rs ili na telefon 3230-041

 

  _____________________________________________________________________ 

 PROCESING '11

24. MEĐUNARODNI KONGRES O PROCESNOJ INDUSTRIJI 

Fruška gora, hotel NORCEV
 1. do 3. juna 2011.

PROGRAM

UVODNO IZLAGANJE PREDSEDNIKA ORGANIZACIONOG ODBORA
DR MIROSLAVA STANOJEVIĆA

 Poštovane koleginice, poštovane kolege, poštovani gosti, u ime Organizacionog odbora PROCESING-a 2011. želim vam dobrodošlicu.

Ove godine održava se 24. Medjunarodni Kongres o procesnoj industriji  koji organizuje SMEITS. Procesing već tradicionalno okuplja ne samo mašinske inženjere već i inženjere drugih struka (tehnologe, gradjevinske, elektro, rudarske i dr.)

 U ime Organizacionog odbor zadovoljstvo mi je da pozdravim sve ušesnike i goste skupa, a posebno:

 • direktora Elektrovojvodine g. Tihomira Simića,
 • direktora  proizvodno tehničkih poslova TENT-a g. Miloša Milića,
 • dekana MF Bgd prof. Milorada Milovančevića,
 • predsednika SMEITS-a, g. Milovana Živkovića,
 • prof. Dimitrija Voronjeca, jednog od utemeljivača usmerenja procesnog inženjerstva u nastavi i dugogodišnjeg učesnika skupova Procesing,
 • sve predstavnike sponzora koji su omogućili održavanje Kongresa,
 • učesnike skupa koji su pripremili radove.

 Organizovanje stručnih skupova iz oblasti procesne tehnike započelo je pre 40 godina (1971), a od 1990. održavaju se svake godine, tako da se može reći da imaju dugu tradiciju i kontinuitet održavanja. 

Oblast procesne tehnike je zastupljena u nastavi i kao usmerenje prvo na Mašinskom fakultetu u Beogradu a zatim i drugim mašinskim fakultetima u Srbiji (MF u Nišu, MF u Kragujevcu, FT u Novom Sadu).

Danas mašinski inženjeri smera za procesnu tehniku rade u svim granama industrije, u energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru (vodovodima, toplanama).

 Tematika Kongresa Procesing pokriva sve oblasti procesnog inženjerstva koje su definisane prema osnovnim operacijama (mehaničkim, hidromehaničkim, toplotnim, difuzionim, hemijskim i biohemijskim) za čije odvijanje se koristi raznovrsna procesna oprema (aparati i mašine).

 Radovi koji su u program Procesinga prema stručnoj delatnosti- problematici koja se u njima tretira mogu se svrstati na oblasti:

 пројектовања и развоја процеса и постројења процесне и других индустрија;

 • конструисања машина, апарата и уређаја;
 • припреме и вођења изградње и монтаже индустријских постројења;
 • индустријских и лабораторијских мерења;
 • испитивања и атестирања материјала, производа, машина и апарата;
 • истраживања и развоја нове опреме и индустријских система;

 U ovome se mogu prepoznati i osnovni ciljevi Kongresa:

-    inoviranje i proširivanje znanja inženjera u procesnoj industriji,
-    podrška istraživačima u predstavljanju ostvarenih rezultata istraživačkih projekata.

 U materijalima koje ste dobili dat je Zbornik rezimea radova na srpskom i engleskom (ukupno 59 radova, podeljenih u šest tematskih oblasti) sa Programom rada skupa, dok se radovi u celini nalaze na kompakt disku.

U zborniku su predstavljeni i sponzori sa prikazima delatnosti kojima se bave.  

Predvidjeno vreme za predstavljanje radova je 10 min, a za predstavljanje delatnosti sponzora 15 min.

 Tema okruglog stola vezana je za tematsko predavanje koje se odnosi na Opremu pod pritiskom i Direktive EU i nacrte nacionalnih pravilnika

 Želja nam je da u lepom ambijentu Fruške gore ova tri dana provedemo i u prijatnom druženju.

 Elektrovojvodina nam je posle otvaranja Kongresa obezbedila koktel dobrodošlice.

ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖАНОМ САВЕТОВАЊУ - PROCESING'10

 ОДЛУКА

Жирија за додељивање признања за допринос процесној техници

 Жири за доделу признања за изузетан допринос процесној техници у 2010. години, у саставу Србислав Генић, Зоран Драговић и Мирослав Станојевић, једногласно је одлучио да се Повеља за изузетан допринос развоју процесне технике, додели:

 1.     Саши Јакимову , дипл. маш. инж. из Београда, у знак признања за особите резултате његовог дугогодишњег стручног рада у области процесне технике;

 2.    Томиславу Симоновићу , дипл. маш. инж., из Београда, и Ивани Чековић  из Чачка у знак признања за успешно завршене студије и изванредно урађен дипломски рад којим је литература из области процесне технике добила вредан прилог.

Повеље уручити лауреатима на 23. конгресу о процесној индустрији – ПРОЦЕСИНГУ 2010, јуна месеца на Тари.

 У Београду,

26. маја 2010.                               ЖИРИ ЗА ДОДЕЛУ ПРИЗНАЊА ЗА ДОПРИНОС

                                                                   ПРОЦЕСНОЈ ТЕХНИЦИ

Informacije o procesingu

 Dvadeset treći međunarodni kongres o procesnoj industriji PROCESING 2010

Dvadeset šesto savetovanje sa međunarodnim učešćem ZAVARIVANJE 2010

Dvadeset šesto savetovanje sa međunarodnim učešćem IBR 2010

Detaljan program 

 PROCESING09

ODLUKA ŽIRIJA ZA DODELU PRIZNANjA PROCESING 09

Žiri za dodelu priznanja za izuzetan doprinos procesnoj tehnici u 2009. godini, u sastavu Srbislav Genić, Zoran Dragović i Dejan Radić, jednoglasno je odlučio da se Povelja za izuzetan doprinos razvoju procesne tehnike, dodeli:

 1. Predragu Jovanoviću, dipl. inž. iz Beograda, u znak priznanja za osobite rezultate njegovog dugogodišnjeg društvenog rada u oblasti procesne tehnike;
 2. Zoranu Nikoliću, dipl. inž., iz Beograda, u znak priznanja za osobite rezultate njegovog dugogodišnjeg društvenog rada u oblasti procesne tehnike;
 3. Vanji Majević, dipl. Inž., iz Beograda, u znak priznanja za uspešno završene studije i izvanredno urađen diplomski rad sa temom: „Idejno rešenje postrojenja za prečišćavanje bunarske vode kapaciteta 150 m3 / čas", kojim je literatura iz oblasti procesne tehnike dobila vredan prilog.

Povelje su uručene laureatima na 22. kongresu o procesnoj industriji - PROCESINGU 2009, juna meseca u Beogradu.

ŽIRI ZA DODELU PRIZNANjA


 
UVODNA REČ PREDSEDNIKA ORGANIZACIONOG ODBORA PROCESING 09

Veliko mi je zadovoljstvo da na početku savetovanja PROCESING 2009, pozdravim sve prisutne učesnike,  kao i  one koji su pomogli ali su sprečeni da budu sa nama danas, predstavnike pokrovitelja, sponzora i počasne goste Kongresa.

Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg Procesinga, održanog zajedno sa dva po tematici bliska skup ove godine smo se vratili u Sava centar sa našim prepoznatljivim konceptom skupa.

Procesing 2009. je zamišljen tako da nastavi tamo gde smo stali 2008. godine i ja sa velikim zadovoljstvom ističem da su prihvaćena 54 rada koja su razvrstana po tematskim oblastima. Organizacioni odbor je ocenio da je  pored izlaganja radova i diskusija o izloženim sadržajima potrebno naš skup dopuniti događajima.

Realizaciju te ideje ove godine ostvarićemo na taj način što smo prednost događajima u odnosu na radove dali poslednjeg dana Kongresa i to održavanjem dva okrugla stola i dve prezentacije programa za koje vlada veliko interesovanje u stručnoj javnosti.

Naime nacrt Pravilnika o tehničkim propisima za punjenje, transport, skladištenje i distribuciju boca sa tehničkim gasovima,koji je prezentiran na 21. kongresu u Subotici, izmenjen je u skladu sa sugestijama stručne javnosti i kao takav će biti predmet okruglog stola.Tekst nacrta Pravilnika možete preuzeti na http://www.smeits.rs//.

Stručni rad "Akreditacija - da ili ne" nas je naveo da, uz prisustvo predstavnika akreditacionog tela, na okruglom stolu razmenimo mišljenja o stanju akreditacije u Srbiji kao i da dobijemo nove informacije o Nacrtu Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti koji je u celosti štampan u zborniku rezimea radova.           

Prezentacija programa, upravljanje projektom potreba ili obaveza kao i prezentacija programa softver u procesnoj tehnici koji se odnosi na proračun cevovoda i aparata treba da nas približi evropskoj regulativi kao i novom načinu razmišljanja u vođenju poslova.

Kao i prošle godine - nastavljamo sa svakodnevnim obaveštavanjem sa Kongresa sa malom izmenom, umesto - newsletter-a - najava događaja i ućesnika, izveštaji sa dnevnih događanja i obaveštavanje o zanimljivostima sa Kongresa biće svakodnevno dostupni na http://www.smeits.rs//.

I ove godine, treći put za redom, Fond za podsticaj razvoja procesnog energetskog mašinstva i zaštite životne sredine. - FondING će i ove godine dobitniku povelje za diplomski rad.         

Upravni i Organizacioni odbor Sekcije za procesnu tehniku očekuju da u ova tri dana  od vas dobiju konkretne predloge i ideje koje će pokušati da realizuju u cilju stalnog napretka.

Sa posebnim zadovoljstvom vas obaveštavam da je u SMEITS-u ustanovljena nova nagrada koja od zaborava treba da zaštiti ime i delo profesora koji je bio inicijator opsnivanja Društva za KGH i institucije redovnog okupljanja stručnjaka KGH, koje je preraslo u poznati beogradski kongres o KGH kao i Kongresa o procesnoj industriji. Medalju ''BRANISLAV ĐAKOVIĆ'' dodeljuje SMEITS, pojedincu, redovnom članu SMEITS-a, čija je dugogodišnja stručna delatnost u nekoj od organizacija članica SMEITS - a, pored izvanrednih rezultata u disciplini kojom se bavi, doprinela afirmaciji multidisciplinarnosti nastupa SMEITS-a u oblasti mašinstva, odnosno elektrotehnike i veličini i ugledu SMEITS-a kao relevantne stručno - naučne organizacije.

Sa posebnom čašću najavljujem i ponovno rođenje časopisa PROCESNA TEHNIKA. Izuzetnim zalaganjem katedre za procesnu tehniku i članova organizacionog odbora časopis danas ponovo zaživeti, kao elektronski ali naš, časopis svih procesara.

Nekoliko reči o programu skupa:

Jedini merodavan program štampan je u zborniku radova i molim sve učesnike da se istog pridržavaju.

Odstupanja od štampanog programa nema i trudićemo se da se sve odvija po utvrđenoj satnici.

Imajući na umu tradiciju druženja na danima procesne tehnike organizacioni odbor se potrudio da nam druženja ne manjka pa vas posebno pozivam na:

svečanu večeru 11.06. na restoranu DEVETKA u 19,30 I  zajednički ručak 12.06. po završetku savetovanja

Zahvaljujem se na pažnji i želim uspešna tri dana na Danima procesne tehnike PROCESING 2009

                                                                        Ilija Kovačević

                                                                        Predsednik organizacionog odbora

                                                                        PROCESING 09

Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i
tehničara Srbije (SMEITS),
Sekcija za procesnu tehniku
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011/3230-041, 3031-696, tel./faks 3231-372
E-mail: smeits@eunet.rs
www.smeits.org.rs

undefined

Generalni pokrovitelj  
49. kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
49. kongresa o KGH