latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 26/04/2015
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Pisanje projekata za konkurse fondova EU za 2015-2020.

Zbog nedovoljne informisanosti javnosti o konkursima i nepoznavanja postupka pisanja projekata, iskoristi se manje od 30% ovih mogućnosti. Privredna komora Beograda već četiri godine organizuje obuke za učestvovanje u ovakvim projektima sa ciljem da se kvantitativno i kvalitativno unapredi broj aplikacija i postigne viši nivo kvaliteta odnosno ostvarenih rezultata na projektima koje finansira EU.

Privredna komora Beograda prepoznala je značaj i potrebu privrednih subjekata za stvaranje uslova i lakši pristup izvorima finansiranja i realizaciji kvalitetnih projekata. U nameri da pomogne privredi i organizacijama koje imaju inicijativu, kao i potencijal za razvoj projektnih ideja i predloga, a u cilju maksimalnog iskorišćenja bespovratnih sredstva iz fondova EU koji su na raspolaganju Srbiji, Privredna komora Beograda četiri godine organizuje ove obuke.
Obuke omogućavaju članovima i partnerima Privredne komore Beograda da se informišu o svim instrumentima EU koji su na raspolaganju do 2020. godine, kao i da se lideri projekata obuče kako da projekte pripreme primenjujući iskustva najsavremenije svetske prakse razvoja i pisanja projekata EU za period 2015-2020. godine.

Učesnici naprednih obuka EU radiće na konkretnim projektnim inicijativama sa ekspertima i pripremaće predloge projekata za najavljene konkurse.

Detaljnije...  

Нешто више о сунцу

даљено око осам светлосних минута од планете Земље, Сунце представља нама најближу звезду у Млечном путу. Захваљујући топлоти и светлости која нам долази са њега, живот на Земљи је могућ. Иако је то један од објеката који се најдуже изучавају, постоји нешто што изазива погрешне закључке о његовом саставу.

Као и свака звезда, Сунце представља усијану лопту гаса, на чијој површини температура достиже око 5000 степени. Управо због своје „ужарености" много људи мисли да оно гори. Међутим, ако бисте се запалили, имали бисте на себи више ватре него што постоји на читавом Сунцу!

Заправо, сва топлота и светлост који допиру са њега, проистичу из нуклеарне фузије (спајање лакших језгара од којих настају тежа). Она се дешава тако што висока температура у унутрашњости звезде, обезбеђена гравитационом силом, узрокује да се честице крећу огромном брзином, те се, услед велике густине вероватноћа сударања честица повећава, а тиме и појачава процес нуклеарне фузијe. Докле год се на њему буду одигравале овакве реакције, оно ће живети и емитовати светлост и топлоту. Из овога можете видети да уобичајене ватре нема на Сунцу, већ постоје само огромне количине гаса.

Gorivo ili hrana

Sada, kada su obnovljivi izvori energije sve popularniji, i hrana se pretvara u gorivo za automobile bogatih, a u siromašnim delovima planete se sve više širi glad i gola egzistencija se dovodi u pitanje, rasplamsavaju se i rasprave o tome treba li ljudsku hranu koristiti kao energent.

Biogorivo je već davno preraslo granice lepih želja i snova zaštitnika okoline i postalo je ozbiljna investicija naftnih koncerna. U Nemačkoj već oko osam odsto potrošenog goriva potiče s oranica, a tehnološki je moguće proizvesti alkohol iz svake biljke, naročito iz onih biljaka koje sadrže mnogo skroba ili šećera, što je mnogo efikasnije i jeftinije. Drugim rečima, ono što je i vredna životna namirnica to je i zanimljiv izvor zarade u proizvodnji biogoriva.
Poslednjih nekoliko godina bile su loše žetve, naročito u Americi. Čak i uz takve loše žetve, ne bi bio problem nahraniti sva gladna usta kada bi se prinos koristio samo za hranu. Ali politička volja je i u SAD i u Evropskoj uniji da se velika količina prinosa mora pretvarati u biogorivo, dakle u alkohol koji se dodaje automobilskom benzinu.

Tako je i američki Kongres odlučio da sve veći udeo u gorivu za automobile mora dolaziti iz „obnovljivih izvora" energije, pa tako ispada da oko 40% žetve odlazi u rezervoare za gorivo automobila. Zaustavite uništavanje hrane! Sve te političke odluke, baš kao i biogorivo E¬10 kakvo se prodaje u Evropskoj uniji, rezultat su ekološke težnje da se sve više fosilnog goriva zameni obnovljivim izvorima energije. Ali i čuvari okoline su, u međuvremenu, zabrinuti zbog ovakvog razvoja gde se, pod krinkom ekologije, hrana pretvara u gorivo za automobile bogatih dok se u siromašnim delovima planete sve više širi glad.

Zato stručnjaci u FAO smatraju da je stanje već sada „napeto" i da je potrebna samo još jedna iskra pa da se to pretvori u plamen političke krize. Čak i u „zelenoj" Nemačkoj, iako je Nemačka i njen tradicionalno snažan ekološki pokret, bila među prvima koja je težila da se okrene obnovljivim izvorima energije i biogorivu, čak i tu su sve glasniji protesti protiv tog trenda. U međuvremenu je i stranka zelenih, koja je zapravo i podstakla trend prema biogorivu, shvatila da se to pretvara u sve veći problem. Političari ove stranke poslednji spas vide u činjenici da se biogorivo, zapravo, može proizvesti iz svega što raste, a ne samo iz žitarica.

 

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH