latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 21/05/2020 14:40:45
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Vesti

31. SEDNICA SKUPŠTINE SMEITS-a

31. Sednica Skupštine SMEITS-a održana je 26. februara 2019.

To je bila izborna sednica i za predsednika Upravnog odbora SMEITS-a izabran je prof. dr Bratislav Blagojević, čija kratka biografija sledi.

 

Bratislav Blagojević rođen je u Nišu 22. januara .1953 godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Nišu. Diplomirao 1976. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Odmah po diplomiranju zaposlio se kao asistent na istom fakultetu. Magistarske studije završio 1982. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Doktorirao je 1986. godine na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Redovni je profesor Mašinskog Fakulteta u Nišu na grupi predmeta termotehnike i šef Katedre za termotehniku, termoenergetiku i procesnu tehniku.

Ceo svoj dosadašnji radni vek proveo na fakultetu, uvek sa osnovnom idejom da se rezultati naučnih istraživanja uspešno i u što kraćem roku primene u praksi. U radu sa studentima, od osnovnih do doktorskih studija, posebnu pažnju posvećuje podsticanju primene sopstvenog znanja u razvoju novih proizvoda i tehnologija.

Godine 1990. osniva kompaniju „Feniks BB“ u Nišu. Sa grupom inženjera iz Elektronske industrije u Nišu stvara tim sa kojim radi na razvoju prvog DDC regulatora za grejanje i klimatizaciju. Delatnost kompanije i proizvodni program se širi i pokriva razvoj i proizvodnju elemenata i sistema automatskog upravljanja i regulacije u oblasti grejanja, hlađenja i klimatizacije i posebno u oblasti daljinskog grejanja.

Dugogodišnjim radom i postignutim rezultatima dokazao je da je i u Srbiji postoji dovoljno resursa, pre svega ljudskih, za uspešan sopstveni razvoj i proizvodnju proizvoda u oblasti visokih tehnologija uključujući i informatičke.

Poseban deo uspešne profesionalne karijere vezan je za SMEITS – Društvo za KGH. Učesnik je seminara i potom kongresa o KGH od 1976. godine. Dugogodišnji je član naučnog odbora i organizacionog odbora kongresa i jedan od utemeljivača studentske sekcije i nacionalnog studentskog takmičenja na kongresu. Član je redakcionog odbora časopisa „KGH“. Kao potpresednik Društva za KGH Srbije dao je veliki doprinos radu i razvoju društva. Član je najuglednijih svetskih asocijacija: ASHRAE i IIR.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za doprinos nauci i obrazovanju, razvoju  struke KGH (Plaketa Društva za KGH) i rad u privredi (Godišnja nagrada Privredne komore Srbije).

Sve vesti | Naslovna

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH