latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 31/07/2020 09:44:47
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Vesti

Predavanje u SANU: Zašto je energija jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku?

U okviru ciklusa predvanja o energiji, dopisni član SANU Velimir Radmilović održaće uvodno predavanje na temu Zašto je energija jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku?

Utorak, 24. septembar 2019. godine u 11.00 sati
Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II


Udeo obnovljivih izvora energije u mnogim zemljama značajno se povećava, ali fosilna goriva i dalje dominiraju sa blizu 80% u energetskom bilansu naše planete, što za posledicu ima povećanje koncentracije štetnih gasova u atmosferi i efekat ”staklene bašte”, odnosno porast temperature. To dovodi u pitanje integritet biosfere naše planete, sa potencijalno katastrofalnim posledicama. S obzirom da će broj stanovnika do 2050. godine dostići blizu 10 milijardi, te da bi globalno zagrevanje, prema Pariskom protokolu, moralo da bude manje od 1,5°C, obezbeđivanje dovoljnih količina energije iz obnovljivih izvora, koja znatno manje doprinosi nepovoljnim klimatskim promenama nego energija dobijena sagorevanjem fosilnih goriva, predstavljaće jedan od najvećih izazova  čovečanstva u XXI veku. U ovom predavanju biće pokazani primeri kako fundamentalna naučna istraživanja u oblasti novih materijala za primenu u energijskim tehnologijama mogu da doprinesu rešavanju ovih izazova.

 Dalje... 

Sve vesti | Naslovna

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH