latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 06/03/2020
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

12. marta 2021. godine držana je 33. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2020. i plan rada za 2021. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Branislavu Džiniću, dipl. maš. inž.

 


 

 

 

50 kongres nova glava

 

Svečano otvaranje 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Uz pratnju gudačkog sastava Constantinos, hor Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda otpevao je Himnu Srbije. Nakon što su deca profesoru Branislavu Todoroviću poklonila veliku čokoladu, počelo je svečano otvaranje jubilarnog 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. Tekst prof. Bratislava Blagojevića čitala je gospođa Ivana Milenković.

Jubilarni, 50. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju – KGH, lepa je prilika za sumiranje svega značajnog u nauci i struci KGH u poslednjih pola veka. Velika je i dragocena riznica znanja prenesena mnogim generacijama mladih inženjera i istraživača, kao i pravim profesionalcima struke.

Svečanom otvaranju predsedavali su prof. dr Branislav Todorović, prof. dr Bratislav Blagojević i dr Milovan Živković

Neka ova ceremonija otvaranja oživi sve vaše lepe uspomene sa proteklih kongresa. A sada, dame i gospodo, jedan od osnivača i spiritus movens kongresa svih ovih godina, legenda KGH, profesor Branislav Branko Todorović.

Prof. dr Branislav Todorović

youtubeSavez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije – SMEITS, u čijem je sastavu Društvo za KGH kao jedno od sedam strukovnih društava, od samog početka, sada već daleke 1970. godine, značajno doprinosi uspešnoj organizaciji i razvoju kongresa i prateće izložbe. Tako će biti i ubuduće. Reč ima prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik Upravnog odbora SMEITS-a.

Prof. dr Bratislav Blagojević

youtubeIdeja o organizaciji seminara o KGH rodila se na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Časna je bila dužnost profesora i asistenata, poslediplomaca i doktoranada, da rezultate svog naučno-istraživačkog rada predstave prvo na ovom skupu. Do danas i ubuduće. U ime Mašinskog fakulteta govori profesor Radivoje Mitrović, dekan fakulteta.

Prof. dr Radivoje Mitrović

Dugo i brižljivo negovana tradicija međunarodne saradnje donosila je uvek nesebičnu podršku kongresu od strane vodećih svetskih organizacija u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. I danas su sa nama. Američko udruženje inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju – ASHRAE i predsednik Darryl Boyce.

Darryl Boyce, ASHRAE

Društvo za KGH Srbije punopravni je član Evropske federacije društava za grejanje, hlađenje i klimatizaciju REHVA, ispred koje govori predsednik, Frank Hovorka.

Frank Hovorka, REHVA

Srbija je jedna od zemalja osnivača Međunarodnog instituta za hlađenje (1908). Društvo za KGH Srbije punopravni je član ove institucije, koju predstavlja direktor, Didier Coulomb

Didier Coulomb, IIR

Društvo za KGH Srbije još od 2011. godine učestvuje u sprovođenju Montrealskog protokola Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine – UNEP, koji predstavlja regionalni koordinator ECA mreže, Halvart Koepen.

Halvart Koepen, regionalni koordinator ECA mreže, UN Environment Programme

Svih ovih godina, radovi sa kongresa objavljivani su u zbornicima radova. Događanja na kongresu i ocena uspešnosti kongresa bili su predmet obimnog teksta u svakom prvom broju časopisa „KGH“ naredne godine. Sve to predstavljalo je dragocenu građu za izradu monografije „Pedeset godina Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, 1970–2019“, koja je pred vama. O monografiji govori doktor Milovan Živković, priznati stručnjak iz oblasti KGH i potpredsednik SMEITS-a.

Dr Milovan Živković

youtubeIzložba proizvođača opreme i njihovih zastupnika, projektantskih kuća i renomiranih izvođača radova, prati kongres od samog početka. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo na saradnji svim dosadašnjim učesnicima izložbe, sponzorima i generalnim pokroviteljima kongresa. Očigledno je, da nije samo poslovni interes istrajno okupljao ove zaljubljenike u struku i kongres. Zahvaliće Slobodan Pejković, član Upravnog odbora Društva za KGH i dugogodišnji učesnik kongresa.

Slobodan Pejković

youtubeJedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za klimatizaciju i ventilaciju, i najpoznatijih brendova u oblasti KGH, švedska kompanija Systemair, već dugi niz godina ima zapažen nastup na kongresu i izložbi. Kako u pogledu transfera visokih tehnologija za objekte u zemlji i inostranstvu, gde su angažovane srpske kompanije, tako i u pogledu šireg povezivanja naše i švedske struke i nauke o KGH. Čast nam je da je ova kompanija prihvatila da bude generalni pokrovitelj jubilarnog 50. kongresa i izložbe o KGH. Želimo im puno uspeha u budućem radu.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem da je sa nama ambasador Kraljevine Švedske i veliki prijatelj Srbije, njegova ekselencija gospodin Jan Lundin, koji se obratio u ime generalnog pokrovitelja jubilarnog kongresa, kompanije Systemair.

Nj.e. Jan Lundin i Mirjana Sofrenović, Systemair

youtubePovodom velikog jubileja, 50. Kongresa o KGH, profesoru Branislavu Todoroviću, predsedniku Društva za KGH, dodeljuje se „Priznanje za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i dugogodišnju podršku kongresu o KGH, 1970-2019“. Priznanje će uručiti profesor Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a i potpredsednik Društva za KGH.

 

Prof. Bratislav Blagojević i prof. Branislav Todorović

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, uručiće priznanja međunarodnim organizacijama za podršku i afirmaciju kongresa u svetu, srpskim fakultetima za nemerljivu ulogu u školovanju inženjera za struku KGH i doprinos nauci KGH uopšte, kao i domaćim organizacijama za institucionalnu podršku i dugogodišnju uspešnu saradnju.

ASHRAE, Darryl Boyce, predsednik
 
REHVA, Frank Hovorka, predsednik

IIR, Didier Coulomb, direktor

UNEP, Halvart Koeppen, regionalni koordinator ECA mreže

Mašinski fakultet u Beogradu, prof. Radivoje Mitrović, dekan

Mašinski fakultet u Nišu, prof. Nenad T. Pavlović, dekan

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. Rade Doroslovački, dekan

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, prof. Vesna Ranković, prodekan

Poljoprivredni fakultet u Beogradu, prof. Dušan Živković, dekan

Akademija inženjerskih nauka Srbije, prof. Branko Kovačević, predsednik

Savez inženjera i tehničara Srbije, dr Milovan Živković, potpredsednik

Sava Centar Beograd, Rade Hinić

Pored organizacija, Društvo za KGH Srbije izražava zahvalnost i odaje priznanje pojedincima za trajnu posvećenost nauci i struci KGH, za zasluge na unapređenju i afirmaciji kongresa i izložbe, kao i za veliki lični doprinos razvoju i ugledu društva u celini. Priznanja nagrađenima uručio je prof. Branislav Todorović.

 

Marija S. Todorović

Nenad Đajić

Živojin Perišić

Predrag Hrnjak

Peter Novak

Ištvan Vanjur

Bratislav Blagojević

Alexander Pachai

priznanje slobodan pejkovic
Slobodan Pejković

priznanje branislav dzinic
Branislav Džinić

Željko Jergović

Milovan Živković

Petar Vasiljević

Srbislav Genić

Zoran Stajić

Ioan Silviu Doboši

Goran Kolić

Franc Kosi

Biserka Švarc

Dušan Golubović

Miloš Galebović, u čije ime priznanje preuzima Jelena Galebović, ćerka

Dragomir Šamšalović

Milovan Mavrak

Željka Vuković

Zorica Vojinović

Dragan Šoškić

Risto Ciconkov

Nenad Miloradović

Ovim je završena ceremonija otvaranja 50 Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

kgh


Budućnost struke u Beogradu

Svečanost otvaranja, u sredu, 5. decembra u 10.00 časova, počela je Himnom Srbije koju je izveo hor OŠ „Ivo Andrić“, iz Beograda. Deca su nakon Himne otpevala ekološki angažovanu pesmu o štetnosti plastike.

Zatim je prof. Branislav Todorović pozdravio goste i reč dao g. Zoranu Prediću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

Branislav Todorovic

Prof. dr Branislav Todorović

 

Zoran Predic

G. Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije

Prisutne su pozdravili gđa Ivana Glišić, u ime preduzeća Elcom Trade, iz Beograda, Generalnog pokrovitelja kongresa, Goran Jevtić, u ime preduzeća Energy Net, Kać, Pokrovitelja izložbe, Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje i Ioan Silviu Doboşi, koji je ovom prilikom govorio kao ambasador CLIMA 2019, svetskog REHVA-inog kongresa, koji se maja sledeće godine održava u Bukureštu.

Ivana Glisic Elcomtrade

Gđa Ivana Glišić, Elcom Trade, Beograd

 

Goran Jevtic Energynet

G. Goran Jevtić, Energy Net, Kać

 

Darryl Boyce

G. Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, SAD

 

Didier Coulomb

G. Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska

 

Ioan Dobosi

G. Ioan Silviu Doboşi, ambasador CLIMA 2019

 

Nakon svečanog otvaranja, usledila je plenarna sesija u kojoj su govorili Thomas Lawrence, Ljubomir Jankovic, Karim Ghazi Wakili i Andrea Gasparella.

Domaćin Koktela dobrodošlice, preduzeće Deltaterm iz Beograda, dostojno je ugostilo posetioce, a nakon toga je u dve sale nastavljen rad kongresa.

U velikoj sali je održana sesija o ulozi obnovljivih izvora energije u ublažavanju globalnog zagrevanja.

U Japanskom salonu je održan panel o primeni sistema energetskog menadžmenta u Srbiji, koji su vodili prof. dr Miloš Banjac, Dejan Stojanović, Admir Džubur i Dušan Macura, a moderatori su bili Petar Vasiljević i Bojan Bogdanović. Oni su predsedavali sesiji o daljinskom grejanju koja je usledila nakon kratke pauze i, zbog dugotrajnih i plodnih diskusija, trajala skoro do 19.00 časova.

Četvrtak, 6. decembra, počeo je tradicionalnim Forumom pod naslovom Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača, koji organizuju UN Environment OzonAction, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Društvo za KGH Srbije. Sledila je sesija o evropskom i domaćem zakonodavstvu, a nakon toga je bilo reči o rashladnim mašinama i sistemima.

Aneks B je postao mali za studentsku sesiju. Ove godine su došli studenti iz Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Tuzle i Rumunije. Obilazili su izložbu, slušali predavanja i u studentskoj sesiji i u velikoj sali, a nakon toga su mlade kolege iz Tuzle i Rumunije organizovano posetile Muzej Nikole Tesle.

Nakon studentske sesije održano je prvo Nacionalno studentsko takmičenje Društva za KGH Srbije. Sedam koleginica i kolega iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Beograda u Delegatskoj 9 izlagalo je svoje radove pred petočlanim žirijem, koji su činili red. prof. dr Bratislav Blagojević, Mašinski fakultet u Nišu (koordinator), red. prof. dr Maja Todorović,Mašinski fakultet u Beogradu, doc. dr Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, doc. dr Novak Nikolić, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i doc. dr Miljan Marašević, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Najviše bodova je dobio student Danijel Todorović, FTN, Novi Sad za rad pod naslovom Heating of domestic hot water in hotel using heat from grey wastewater, a mentor je bio doc. dr Mladen Tomić.

studentsko takmicenje

Takmičari i članovi žirija Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Četvrtak veče je rezervisan za svečanu večeru, u okviru koje Društvo za KGH Srbije dodeljuje svoja priznanja.

U skladu sa pravilnikom o priznanjima SMEITS-a, Društvo za KGH Srbije svake godine sledeća svoja godišnja priznanja dodeljuje na svečanoj večeri u okviru Kongresa i izložbe o KGH: Plaketu KGH, Medalju KGH, Diplomu za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u tekućoj godini, Zahvalnicu Generalnom pokrovitelju kongresa, Diplomu za izloženi novi proizvod na našem tržištu, Diplomu za najbolje uređen štand i, od ove godine, proglašava pobednika Nacionalnog studentskog takmičenja Društva za KGH Srbije.

Svečanu dodelu godišnjih priznanja otvorio je prof. Branislav Todorović koji je zamolio dr Milovana Živkovića, predsednika SMEITS-a da kaže par reči pre same dodele.

Priznanja Todorovic Zivkovic

Prof. Branislav Todorović i dr Milovan Živković

 

Odluku o dobitnicima najviših priznanja za dostignuća u struci grejanja, hlađenja i klimatizacije za 2018. godinu doneo je Žiri za priznanja Društva za KGH Srbije koji čine: Živojin Perišić, predsednik, i članovi: Milovan Živković, Marija Todorović, Dragomir Šamšalović i Vladan Galebović, sekretar SMEITS-a. Plakete KGH i Medalje KGH uručio je profesor Branislav Todorović

Najveće priznanje Društva za KGH Srbije - Plaketu KGH dobili su gg. Nebojša Ražić i Milan Ivković.

Plaketa Nebojsa Razic

G. Nebojša Ražić

 

Plaketa Milan Ivkovic

G. Milan Ivković

 

Drugo po značaju priznanje Društva za KGH Srbije - Medalju KGH, dobili su g. Zoran Stojković i gđa Dejana Soldo.

Medalja Zoran Stojkovic

G. Zoran Stojković

 

Medalja Dejana Soldo

Gđa Dejana Soldo

 

Diploma za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u 2018. godini pripala je autorima Milošu Čokiću i Mariji S. Todorović za članak objavljen u broju 4/2018. pod nazivom: „Temeljno energetsko renoviranje tradicionalne seoske kuće u cilju dostizanja statusa kuće nula fosilnih goriva i unapređenja kvaliteta unutrašnje sredine“.

Milos Cokic

G. Miloš Čokić zahvaljuje na priznanju

 

Burgiu Sorrin

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, 
uručio je poklon svom kolegi, Burgiu Sorinu, predsedniku Rumunske asocijacije inženjera za instalacije, 
u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju

 

Zahvalnice su dodeljene preduzeću Elcom Trade, iz Beograda, Generalnom pokrovitelju 49. Međunarodnog kongresa o KGH u znak zahvalnosti za veliku podršku u organizovanju ovogodišnjeg skupa. Preduzeća Grundfos Srbija i Vis Company, dobili su zahvalnice za više od 20 godina neprekidnog učešća na izložbi u okviru Kongresa.

Specijalna diploma za izloženi novi proizvod na našem tržištu dodeljena je preduzeću Nano energija, iz Beograda, za izloženi industrijski evaporativni hladnjak CS-36-VD sa varijabilnom brzinom ventilatora.

Specijalna diploma za najbolje uređen štand dodeljena je preduzeću Vaillant, iz Beograda, za atraktivan način prikazivanja svojih proizvoda – pokretnu izložbu – Road Show.

Danijel Todorović, pobednik Nacionalnog studentskog takmičenja predstavljaće Republiku Srbiju, Društvo za KGH Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na REHVA-inom takmičenju koje se maja sledeće godine održava u Bukureštu, u okviru svetskog kongresa CLIMA 2019.

 student

Prof. Bratislav Blagojević uručuje priznanje mladom kolegi
Danijelu Todorović, pobedniku Nacionalnog studentskog takmičenja

 

Kompanija Systemair, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Danijelu Todoroviću u Bukureštu.Kompanija Elcom Trade, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 49. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Mladenu Tomiću, mentoru pobedničkog rada. Kompanija Kim Tec, iz Beograda pobedniku je poklonila tablet.

Trećeg dana Kongresa održan je forum pod naslovom „Završna diskusija sa ciljem pristupa određenim zaključcima relevantnim za oba: IZLOŽEN RAZVOJ HVAC OPREME I REZULTATI Istraživanja i Razvoja predstavljeni u okviru Održanih KONGRESNIH PREZENTACIJA treba da iznese DALjE POTREBE Itraživanja i Razvoja vezane za predstavljene metode, tehnologije, tehnike, standarde i softver koji se koriste u integralnom projektovanju, izgradnji, puštanju u rad, testiranju, praćenju i pametnom radu energetski efikasnih, održivih i zdravih novih zgrada, kao i u temeljno energetski obnovljenim postojećim zgradama. Prisustvo visoko uglednih predstavnika međunarodnih KGH organizacija može omogućiti Forumu da, pored Globalnog Zagraevanja, osvetli i druge tehničke globalne probleme na kojima sistemi HVAC nisu imuni kao što su rizici od terorizma, politički ekstremi, nekontrolisane migracije i imigracije, s ciljem da se umanje teške a nekad i katastrofalne posledice događaja ekstrena“, koji je pripremila i vodila prof. dr Marija Todorović.

Zatvarajući 49. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, prof. dr Branislav Todorović je istakao da je ovaj skup podržalo preko 120 izlagača iz zemlje i sveta na 163 štanda u Sava centru. On je tom prilikom najavio pripremu jubilarnog 50. Kongresa, koji će se održati od 4. do 6. decembra 2019. u Sava centru u Beogradu.

 


48. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju

Za prilaz zdravim, održivim i rezilijentnim zgradama, naseljima i gradovima nula emisije CO2

Beograd, Sava centar, 6–8.12.2017.

Četrdeset osmi Međunarodni kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji, svojim programom nastavlja sve ono što je obuhvaćeno, razmatrano i predloženo na prethodnom, 47. skupu i što su mnogi učesnici pohvalili mnogobrojnim pisanim i usmenim porukama. A to su problemi zgrada u uslovima nestajanja klasičnih izvora energije, zaštite životne okoline, prirodnih nepogoda, ali i učestalog ljudskog uticaja na zdravlje ljudi i njihove živote, na migracije ka velikim gradovima i uslove života u njima. Sve to ima uticaja na promene načina života, održavanje zdravlja, vaspitavanja novih generacija, njihovo telesno zdravlje, obrazovanje, ali i na sve veće naseljavanje ljudi u urbane sredine, što podstiče gradnju visokih zgrada u tim sredinama. O svemu tome govoreno je na prošlogodišnjem kongresu, a učesnici su potvrdili da su to aktuelne teme. 

Program 48. kongresa već je zainteresovao mnoge stručnjake u svetu. Interesovanje za ovogodišnji skup su pokazale asocijacije koje imaju tesnu međunarodnu saradnju sa vodećim stručnim i naučnim institucijama za grejanje, hlađenje, klimatizaciju, zaštitu životne okoline, smanjenje koncentracije C02, sprovođenje Montrealskog protokola... 

U očekivanju rekordnog broja gostiju iz zemalja sa svih kontinenata, glavne teme kongresa i dalje su sma­njenje emisije C02, nove konstrukcije rashladnih aparata i uređaja, primena sunčeve energije, otporne i održive zgrade u uslovima migracija, napada, požara i prirodnih nepogoda. 

U uslovima povećanja koncentracije stanovništva u velikim gradovima i tendencija gradnje visokih zgrada, sistemi za KGH u zgradama dobijaju još osetljiviji zadatak: očuvanje zdravlja, unutrašnjih uslova ugodnosti, uz preciznu i automatsku kontrolu pomoćnih uređaja kao potrošača energije – liftova, eskalatora, protivpožarne zaštite, veštačkog osvetljenja, unutrašnje akustike itd. U uslovima povećanja koncentracije stanovništva u velikim gradovima i tendencija gradnje visokih zgrada, sistemi za KGH u zgradama dobijaju još osetljiviji zadatak: očuvanje zdravlja, unutrašnjih uslova ugodnosti, uz preciznu i automatsku kontrolu pomoćnih uređaja kao potrošača energije – liftova, eskalatora, protivpožarne zaštite, veštačkog osvetljenja, unutrašnje akustike itd. U svemu tome izuzetno su važna i urbanistička rešenja gradova, jer kada je reč o pametnim zgradama i gradovima, a posebno neophodnosti prilaza rurbanizaciji, doprinos se ne očekuje samo od mašinske struke, već i od svih struka koje učestvuju u planiranju, podizanju, ozelenjavanju i optimalnom funkcionisanju na putu ka odživosti ekonomije i društva u celini: arhitekata, urbanista, građevinaca, elektrotehničara, šumarskih i poljoprivrednih inženjera, i svakako IKT eksperata. 

Produženi rokovi 

 • Slanje apstrakta rada na elektronsku adresu organizatora 30. jul 2017.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 10. avgust 2017.
 • Rok za dostavu radova 20. septembar 2017.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za revizijom 2. oktobar 2017.
 • Rok za dostavu konačne verzije rada 16. oktobar 2017.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 1. novembar 2017.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2017. 

Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa e-adresom i telefonom, tekst apstrakta od 300 do 400 reči i 5 ključnih reči.

Organizacija kongresa

Međunarodni naučni odbor 

 • Hywel Davis, direktor CIBSE-a
 • Hashem Akbari, profesor, Concordia University, Montreal Canada
 • Costas Balaras, profesor, National Observatory Athens, Greece
 • Marianna Brodatch, urednik AVOK Journal, profesor, Moscow Institute of Architecture, Russia
 • Stefano Corgnati, predsednik REHVA-e, profesor Politecnico di Torino, Italy
 • Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenjeFrancuska
 • Ioan Silviu Doboşi, Member of Board of Directors, REHVA, Romania
 • Andrea Gasparella, IBPSA Board, University of Bozen/Bolzano, Italy
 • Sheila Hayter, ASHRAE Treauser, USA
 • Karel Kabele, REHVA, profesor, Czech Technical University, Prague, Czech Republic
 • Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka, Beograd
 • Halvart Koeppen, Regional Network Coordinator (ECA), UNEP, France
 • Junjie Liu, School of Environmental Sciences & Technology, Tianjin University, Tianjin, China
 • Zoltan Magyar, ASHRAE Danube Chapter President, Hungary
 • Jian-lei Niu, profesor, The Hong Kong Polytechnic University, Kowloon, Hong Kong
 • Peter Novak, profesor, Faculty for Technology and Systems, Novo mesto, Slovenia
 • Bjarne Olesen, profesor, ASHRAE President, University of Denmark
 • Baris Ozerdem, profesor, Bahçeşehir Üniversitesi Istanbul, Turkey
 • Branimir Pavković, profesor, University of Rijeka, Faculty of Engineering, Croatia
 • Adrian Retezan, profesor, Universitatea Politehnica Timisoara, Romania
 • Matheos Santamouris, profesor, University of Athens, „Energy & Buildings“ Journal Editor, Greece
 • Chandra Sekhar, profesor, National University Singapore, Singapore
 • Uroš Stritih, President SITHOK, Slovenia
 • Yuri A. Tabunschikov, profesor, Moscow Institute of Architecture (State Academy), President ABOK, Russia
 • Karim Ghazi Wakili, IABP, Institute of Applied Building Physics, Winterthur, Switzerland 

Nacionalni naučni savet 

 • Miloš Banjac, Mašinski fakultet, Beograd
 • Velimir Čongradac, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Olvera Ećim-Đurić, Poljoprivredni fakultet, Beograd
 • Radomir Folić, SITS, Beograd
 • Zoran Keković, Fakultet bezbednosti, Beograd
 • Milan Kilibarda, Mašinski fakultet, Beograd
 • Franc Kosi, Mašinski fakultet,Beograd
 • Miomir Kostić, Elektrotehnički fakultet, Beograd
 • Igor Marić, predsednik SITS-a, Beograd
 • Radivoje Mitrović, Mašinski fakultet,Beograd
 • Danijela Nikolić, Fakultet inženjerskih nauka, Kragujevac
 • Milovan Vidaković, DITUR, Beograd
 • Božidar Radenković, Fakultet organizacionih nauka, Beograd
 • Snežana Stevanović, Poljoprivredni fakultet, Beograd
 • Nadežda Stojanović, Šumarski fakultet, Beograd
 • Budimir Sudimac, Arhitektonski fakultet, Beograd
 • Eva Vaništa-Lazarević, UrbanLab, Beograd
 • Dušan Vukotić, član IEC TC 57-WG14, predsednik KS N057–ISS, Beograd   

Organizacioni odbor 

 • Aleksandar Anđelković
 • Bratislav Blagojević
 • Bojan Bogdanović
 • Liviu Drugean
 • Vladan Galebović
 • Marko Ignjatović
 • Dimitrije Lilić
 • JovanMilić
 • Nenad Miloradović
 • Uroš Milovančević
 • Slobodan Pejković
 • Živojin Perišić
 • Dragomir Šamšalović
 • Biserka Švarc
 • Marija S. Todorović
 • Branislav Todorović, President
 • Petar Vasiljević
 • Milovan Živković    

Programski pokrovitelji 

 • Akademija inženjerskih nauka, Beograd
 • Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Fakultet Bezbednosti, Beograd
 • Inženjerska komora Srbije, Beograd
 • UrbanLab, Beograd
 • United Nations Environment Program – UNEP, Francuska
 • Russian Association of HVAC engineers – AVOK, Rusija
 • Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations (REHVA), Belgija
 • American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, SAD
 • International Institute of Refrigeration (IIR), Francuska
 • International Building Performance Simulation Association (IBPSA)  

Tematske oblasti

Metodi, tehnologije i tehnike integralnog projektovanja, gradnje, tehničkog pregleda, ispitivanja, monitoringa i pametnog korišćenja energetski efikasnih održivih zdravih zgrada i energetska – rehabilitacija postojećeg urbanog građevinskog sektora u cilju postizanja održivosti, bezbednosti, ozelenjavanju i adaptabilnosti urbanih sistema klimatskim promenama i rezilijentnosti ne samo u odnosu na vremenske ekstreme već i u odnosu na izloženost rizicima terorizma, političkih ekstrema nekontrolisanih migracija i imigracija biće noseće teme kongresa i izložbe. Pritom predviđene tematske oblasti obuhvataju:  

 1. KGH (klimatizaciju, grejanje i hlađenje) i ventilaciju
 2. Referentne oblasti hidrometeorologije i hidrogeologije
 3. Merodavne bilanse obnovljivih izvora energije (OIE)
 4. Nove materijale, multifunkcionalne i samolečeće konstrukcije
 5. Integraciju OIE u strukture konstrukcija
 6. Zelene površine, zelene krovove i fasade
 7. Kvalitet unutrašnje sredine uključujući akustiku
 8. Optimizaciju dnevnog i veštačkog osvetljenja
 9. Tehnologije hlađenja, rashladne uređaje i sisteme, toplotne pumpe kao OIE
 10. Sisteme daljinskog grejanja i hlađenja u urbanim transformacijama
 11. Distribuiranu proizvodnju, snabdevanje i skladištenje energije
 12. Kombinovane sisteme centralne i distribuirane tri- i ko-generacije energije
 13. OIE i skladištenje energije za naselja i gradove nula emisije CO2
 14. Liftove, eskalatore i druge mašinske sisteme u zgradama
 15. Sisteme za snabdevanje vodom, otpadne vode i čvrst otpad
 16. Sisteme kontrole pristupa i sisteme bezbednosti
 17. Sisteme zaštite i zaustavljanja požara
 18. Električne instalacije, pametne mreže i ICT infrastrukturu rezilijentnih zgrada i naselja EnergijePlus
 19. Energetski efikasno korišćenje OIE za KGH u rurbanom razvoju, naprednoj organskoj poljoprivredi, agroindustriji i hladnom lancu hrane 

Studentski program

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i najmlađu generaciju visokoškolski obrazovanih stručnjaka opredeljenih za struku KGH i za ostale specijalnosti u neposrednoj vezi sa opremom i sistemima KGH, kao i ostalim tehničkim sistemima zgrada, naselja i gradova uključujući sve date tematske oblasti kongresa i izložbe. 

Zbornik radova

Izloženi radovi biće objavljeni u elektronskoj formi zbornika. 

Publikovanje radova

Saopšteni radovi biće kandidati za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“, izdavača Elsevier. 

Izložba

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim KGH proizvodima koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Ovoga puta će biti usredsređeni na nove proizvode sa primenom novih visoko energetski efikasnih tehnologija u oblasti KGH sistema i postrojenja, kao izložbeni nerazdvojiv deo svih tematskih oblasti stručnog skupa. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi – svi posvećeni istom zadatku: obezbeđenju zdrave životne i radne sredine u izgrađenom prostoru, za održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena smanjenjem emisije CO2. 

Zelena izložba

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima KGH komponenata i sistema, istraživanja i razvoja pametnih zgrada, naselja i gradova.

Izložbeni štandovi će, kao i ranijih godina, biti postavljeni uz kongresnu dvoranu u prizemlju i na galeriji Centra Sava, a za sva obaveštenja o uslovima učešća na izložbi na raspolaganju je kancelarija organizatora. 

Jezici na kongresu

Zvanični jezici su srpski i engleski. 

Za autore iz Srbije

U skladu sa Pravilnikom o postupku, načinu vrednovanјa i kvantitativnom iskazivanјu naučnoistraživačkih rezultata istraživača (http://goo.gl/EbG1Zj), rad pisan za kongres o KGH predstavlja saopštenje sa međunarodnog skupa štampano u celini i vrednovan je sa 1 (jednim) bodom. 

Poziv na sponzorstvo

Četrdeset sedmi kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja i više glavnih sponzora i sponzora. 

Prava sponzora su sledeća:  

 • Naziv firme sponzora biće štampan na odgovarajućem, upadljivom, mestu u definitivnom programu, pozivu za učešće na kongresu i veb-stranici kongresa.
 • Sponzor stiče pravo na delegiranje svog predstavnika u Počasni odbor kongresa.
 • Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija oko 50 cm × 50 cm, biće u dane kongresa postavljen na ulazu u Sava centar i na zidu iznad govornice u sali.
 • Na izložbi u okviru kongresa, sponzoru pripada, bez naknade, 6 kvadratnih metara uređenog prostora.
 • Iz kolektiva sponzora pravo besplatnog učešća na kongresu imaju 3 stručnjaka.
 • Sponzor ima pravo na besplatno štampanje jednog kolornog oglasa u publikaciji KO JE KO U KGH za 2017. godinu, koja predstavlja dodatak zborniku radova pisanih za kongres i koja izlazi iz štampe 30.11.2017.
 • Nazivi sponzora biće štampani i na posebno rađenom promotivnom materijalu namenjenim učesnicima kongresa.
 • Sponzor ima pravo na podelu prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala na kongresu i putem časopisa „KGH“.
 • Sponzor stiče pravo na status suizdavača časopisa „KGH“ u 2018. godini. Izdvajamo najvažnija prava suizdavača: a) pravo na besplatno objavljivanje 1/8 strane kolornog oglasa, u sva četiri broja časopisa u 2018. godini; b) pravo na objavljivanje jedne do dve strane stručno-informativnog materijala kao i priloga i vesti besplatno u svakom broju časopisa „KGH“, ukoliko taj tekst usvoji Redakcioni odbor časopisa; c) pravo na delegiranje predstavnika u Izdavački savet „KGH“; d) pravo na štampanje dizajnirane adrese preduzeća na početku časopisa, u prostoru odvojenom za pregled suizdavača; e) besplatan primerak od svakog broja u toj godini; itd. 

Prava glavnih sponzora i naknada koju oni plaćaju regulišu se ugovorom između zainteresovane firme i organizatora kongresa i izložbe. Za sve informacije o uslovima učešća u svojstvu glavnih sponzora ili sponzora, obratiti se na adrese i telefone navedene na kraju ove informacije. 

Sponzorska naknada (koja obuhvata i suizdavaštvo časopisa „KGH“ u narednoj, 2018. godini) iznosi – kao i prethodnih osam godina – 1.800 evra, u dinarskoj protivvrednosti (plus PDV). 

Izložbeni prostor će biti određen odnosno skica štandova će biti na raspolaganju zainteresovanima od 15. septembra 2017. 

Prijava učešća

Kotizacijom se nadoknađuju: zbornik radova pisanih za Kongres (u elektronskom obliku); štampana knjiga „Ko je ko u KGH u 2017", troškovi organizacije skupa, večera 7. decembra, ručak 8. decembra, kotel dobrodošlice i dr.

Kotizacija iznosi (PDV je uključen):  

 • 15.000 dinara za državljane Republike Srbije.
 • 12.000 dinara za članove Društva za KGH Srbije.
 • 300 € za državljane ostalih država (50% popusta za državljane Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije).

undefined

Autori radova (tj. prvi autor, ako rad ima više autora) oslobođeni suplaćanja kotizacije, dok je koautori plaćaju u punom iznosu. 

Prijavu za učešće pošaljite Organizatoru. Na adresu koju ste naveli, dobićete predračun za kotizaciju, a po primljenoj uplati i potvrdu o izvršenoj uplati. Ukoliko učesnik sâm plaća kotizaciju, uplatiće je na tekući račun SMEITS-a broj 160-396987-81 i obavezno doneti dokaz o uplati. Dinarska kotizacija se može uplatiti u gotovom, po dolasku na Kongres, pri čemu dobijate gotovinski i fiskalni račun. 

Obrazac prijave učešća možete preuzeti ovde.  Molimo da ga popunite i pošaljete Organizatoru. Na osnovu unesenih podataka dobićete predračun. Kotizaciju možete platiti i na info-pultu za vreme kongresa. 

 


 

30. Procesing

Prva informacija i poziv na prijavu rada

First information and call for papers is posted here.

Jubilarni, 30. Međunarodni kongres o procesnoj industriji, održaće se u četvrtak i petak 1. i 2. juna 2017. godine u Sava centru u Beogradu, u organizaciji Društva za procesnu tehniku Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS).

Od prvog Seminara o opremi u procesnoj industriji, koji je SMEITS održao decembra 1969, prošlo je skoro pola veka. Ovako duga tradicija i jubilarni 30. kongres svakako da potvrđuju značaj ovog skupa u obrazovanju i okuplјanju procesnih inženjera, bez čije podrške i učešća kongres ne bi imao svoj značaj. Zato pozivamo sve inženjere procesnih i srodnih struka da učestvuju u radu jubilarnog, 30. Procesinga - kao autori, sponzori ili samo kao učesnici. Nadamo se da će jubilej kongresa biti dovolјan motiv da broj autora kvalitetnih radova, programskih pokrovitelјa i sponzora bude veći nego prethodnih godina. Namera da se okupi što veći broj učesnika jedan je od bitnih razloga zbog koga su Naučno-stručni i Organizacioni odbori i Organizator kongresa odlučili da on i ove godine bude održan u Beogradu. Smatramo da Beograd kao mesto održavanja kongresa ipak najviše odgovara najvećem broju učesnika. Sve informacije o održavanju 30. Procesinga biće redovno objavlјivane na sajtu Organizatora i putem redovnih i vanrednih elektronskih biltena.

Kongres će i ove godine biti uklјučen u Program obuke kontinuiranog profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije. S obzirom na iskustvo sa prethodnih kongresa, očekujemo da će raznovrsnost tema privući još veći broj licenciranih inženjera.

Organizacioni odbor
30. Procesinga

Programski pokrovitelj 

undefined
Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu  

Tematske oblasti

1. Tehnička regulativa i sistem kvaliteta

2. Procesne tehnologije

Naftna, hemijska i petrohemijska industrija; tehnički gasovi; prerada uglјa; crna i obojena metalurgija i prerada nemetalnih minerala; industrija građevinskih materijala; farmaceutska industrija; prehrambena industrija; proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića; duvanska industrija; proizvodnja stočne hrane; proizvodnja veštačkih đubriva i agrohemikalija; proizvodnja papira i celuloze; tekstilna industrija; gumarska industrija; proizvodnja masti i ulјa.

3. Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja

Projektovanje procesnih postrojenja; izgradnja procesnih postrojenja; puštanje u rad; sistemi automatskog upravlјanja; eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja; primena informacionih tehnologija.

4. Konstruisanje, izrada, ispitivanje i montaža procesne opreme

Konstruisanje procesne opreme; zavarivanje; izrada i montaža procesne opreme; ispitivanje metodama bez razaranja; ispitivanje funkcionalnosti i bezbednosti.

5. Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj

Zaštita životne sredine, zaštita radne sredine, racionalno korišćenje energije, obnovlјivi izvori energije.

6. Osnovne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji

Toplotne, difuzione, mehaničke, hidromehaničke i biohemijske i hemijske operacije; aparati i mašine; pomoćne operacije i oprema (transport, skladištenje, pakovanje itd.).

7. Sušenje i sušare

Procesi i oprema za sušenje; konvencionalne i nove tehnologije sušenja; kontrola i upravlјanje procesima sušenja, energetska efikasnost, uticaj na okolinu; sušare u prehrambenoj industriji, za sušenje drveta, u industriji nemetala i dr. 

Naučno-stručni odbor

Ranko Antunović, Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu, RS, BiH

Dragan Cvetković, Fakultet inženjerskih nauka, Kragujevac

Alesandar Dedić, Šumarski fakultet, Beograd

Damir Đaković, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad

Srbislav Genić, Mašinski fakultet, Beograd

Milan Gojak, Mašinski fakultet, Beograd

Atif Hodžić, Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, BiH

Gradimir Ilić, Mašinski fakultet, Niš

Jelena Janevski, Mašinski fakultet, Niš

Zoran Janjuš, Fakultet za ekologiju, Banja Luka, BiH

Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet, Beograd (predsednik), 

Rade Karamarković, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo, Kraljevo

Mirjana Kijevčanin, Tehnološko metalurški fakultet, Beograd

Filip Kokalj, Mašinski fakultet Univerziteta u Mariboru, Slovenija

Nenad Kosanić, Mašinski fakultet, Beograd

Dorin Lelea, University Politehnica Timisoara, Rumunija

Terese Løvås, Department of Energy and Process Engineering Varmeteknisk, Trondheim, Norway

Zoran Markov, Mašinski fakultet Univerziteta Svetog Ćirila i Metodija, Skopje, Makedonija

Ljiljana Medić-Pejić, University of polytechnics Madrid, Spain, Solid Safe Handling

Sanda Midžić-Kurtagić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, RS, BiH

Srđan Nešić, Russ Professor of Chemical Engineering, Ohio University, Athens, SAD

Vojislav Novaković, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norveška

Marko Obradović, Mašinski fakultet, Beograd

Olga Petrov, University of British Columbia, Canada

Francisc Popescu, University Politehnica Timisoara, Rumunija

Dejan Radić, Mašinski fakultet, Beograd (urednik časopisa Procesna tehnika), 

Stojan Simić, Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu, RS, BiH

Vladimir Stevanović, Mašinski fakultet, Beograd

Nikola Tanasić, Mašinski fakultet, Beograd

Dragiša Tolmač, Tehnički fakultet Mihailo Pupin Zrenjanin

Igor Travar, Stokholm, Švedska

Valentina Turanjanin, Institut za nuklearne nauke „Vinča", Beograd

Milovan Živković, Capotto Build, Beograd

Organizacioni odbor 

Miloš Ivošević, Mašinski fakultet, Beograd

Milica Karanac, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakultet, Beograd

Nikola Karličić, Mašinski fakultet, Beograd

Đorđe Maljković, ATI inženjering, Beograd

Nenad Mitrović, Mašinski fakultet, Beograd

Aleksandar Petrović, Mašinski fakultet, Beograd

Zoran Radibratović, Messer Tehnogas, Beograd

Mirjana Stamenić, Mašinski fakultet, Beograd

Miroslav Stanojević, Mašinski fakultet, Beograd (predsednik)

Zoran Stojanović, Izoprogres, Beograd

Dušan Todorović, Mašinski fakultet, Beograd

Vladan Galebović, SMEITS, Beograd

Dragomir Šamšalović, SMEITS, Beograd

Poziv na sponzorstvo

Organizator poziva zainteresovane kolektive da postanu sponzori 30. Procesinga i da što pre sklope ugovore o sponzorstvu, da bi se ostvarila mogućnost plaćanja naknade u mesečnim ratama.

Prava sponzora obuhvataju: 

 1. Naziv firme sponzora i njen logotip biće štampani na odgovarajućem, upadlјivom, mestu u definitivnom programu i pozivu za učešće na skupu.
 2. Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija 50 × 50 cm biće u vreme održavanja skupa postavlјen na centralnom mestu u sali.
 3. Naziv odnosno logotip sponzora, kao i njegov kolorni oglas na jednoj strani, biće štampan i u zborniku rezimea radova i u dva broja časopisa „Procesna tehnika" u 2017. godini.
 4. Na izložbi u okviru skupa, sponzoru pripada pravo na besplatno korišćenje uređenog izložbenog prostora.
 5. Iz kolektiva sponzora pravo na besplatnu kotizaciju imaju tri stručnjaka.
 6. Sponzor ima pravo da u vremenu od 10 minuta upozna učesnike sa svojim programom rada ili novim proizvodima. Tema tog izlaganja unosi se u štampani program skupa. Prezentacije sponzora biće na CD-u koji je sastavni deo materijala skupa.
 7. Sponzoru će biti omogućena podela prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala, učesnicima kongresa. 

Obaveštenje autorima

Prijava rada treba da sadrži: 

 • naziv predložene teme na engleskom i srpskom;
 • spisak autora sa afilijacijama na engleskom i srpskom i kontakt podacima;
 • rezime (apstrakt) od najviše 1000 slovnih mesta na engleskom i srpskom;
 •  CV prvog autora.  

Autorima čiji predlog teme bude prihvaćen, biće poslato uputstvo za pripremu rukopisa rada i njegovo izlaganje.

Zbornik radova će nakon 30. Procesinga dobiti CIP i ISBN. Jedan broj izloženih radova dobiće oznaku DOI, a izabrani radovi će biti objavljeni i u časopisu „Procesna tehnika" u 2017. godini.

Autor koji izlaže rad oslobođen je plaćanja kotizacije, dok ostali autori, ukoliko žele da uživaju pogodnosti obuhvaćene kotizacijom, plaćaju kotizaciju sa članskim popustom SMEITS-a u iznosu od 68 € (u dinarskoj protivvrednosti).

Zvanični jezici

Zvanični jezici 30. Procesinga su engleski i srpski. Poželjno je da radovi budu dostavljeni i izloženi na engleskom jeziku. Simultano prevođenje nije predviđeno.

Važni datumi i rokovi 

 • Predlog teme rada i rezime (apstrakt) treba poslati organizatoru do 1. aprila 2017.
 • Autori će do 8. aprila 2017. biti obavešteni da li im je tema prihvaćena, kao i o formi u kojoj treba da rukopis bude pripremlјen.
 • Radove o prihvaćenim temama treba dostaviti na recenziju najkasnije do 1. maja 2017.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 30. maja 2016.  

Kotizacija

Prisustvo predavanjima je besplatno, uz obaveznu prethodnu elektronsku prijavu Organizatoru.

Puna kotizacija iznosi 8.000 dinara (sa uključenim PDV), a kotizacija za članove SMEITS-a, iznosi 6.400 dinara (sa uključenim PDV). Kotizacija obuhvata: 

 • štampani zbornik rezimea radova,
 • zbornik radova na CD-u,
 • prisustvo koktelu 1. juna 2017.
 • prisustvo svečanom ručku 2. juna 2017. 

Obaveštenje o uslovima bodovanja članova Inženjerske komore Srbije biće objavljeno naknadno.

Važne napomene

Na 30, jubilarnom, kongresu Procesing planira se i okuplјanje diplomiranih inženjera usmerenja procesne tehnike različitih generacija. Ovaj vid okuplјanja i povezivanja spada u deo delatnosti fondacije Alumni o čemu će biti reči na samom kongresu. 

I na kraju... 

 • Potpuni program kongresa (drugu informaciju o kongresu), Organizator će objaviti 
 • do 20. maja 2017.
 • Obaveštenja o skupu mogu se naći na veb stranici SMEITS-a https://goo.gl/efhw7n
 • Za sva obaveštenja obratiti se na adresu organizatora.

•  •  •    

 

 

47. MEĐUNARODNI KONGRES I IZLOŽBA O KLIMATIZACIJI, GREJANJU I HLAĐENJU

 undefined

Za zdrave i održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena

Beograd, Sava centar 30.11–2.12.2016.

Kongresni program i izložba su posvećeni KGH struci i nizu struka u nerazdvojivoj vezi u projektovanju, gradnji, rekonstrukciji, energetskom unapređenju, korišćenju i održavanju zgrada sa svim tehničkim sistemima, uključujući osvetljenje, snabdevanje električnom energijom, vodovod i kanalizaciju, protivpožarnu zaštitu, upravljanje energetskom efikasnošću i svim podsistemima automatizacije, upravljanje dinamikom energetskog ponašanja strukture konstrukcija pametnom mrežom na osnovi modeliranjem predviđajuće kontrole, i u celini integralno upravljanje snabdevanjem i proizvodnjom energije EnergijePlus zgrada kao i slanjem električne energije u ED mrežu, uključujući pritom stručnjake mašinstva, prostornog planiranja i urbanizma, arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike i elektronike, hidrogeologije i hidrometeorologije, ekologije, ekonomije, bezbednosti, zaštite prirodnih i kulturnih resursa, kao i stručnjake IC tehnologija.

Međunarodni kongres o KGH u petoj deceniji redovnog održavanja biće obeležen i jubilejom 45. godišnjice časopisa Društva za KGH Srbije.

Generalni pokrovitelj

 

EnergyNet
EnergyNet, Kać 

Pokrovitelj izložbe 

Elcomtrade
Elcomtrade, Beograd 

Programski sponzori

 • Akademija inženjerskih nauka Srbije – AINS, Beograd
 • Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu u, Beograd
 • Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Inženjerska komora Srbije, Beograd
 • UrbanLab, Beograd
 • Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEP, Francuska
 • Rusko društvo inženjera za KGH – AVOK, Rusija
 • Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (REHVA), Belgija
 • Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE), SAD
 • Međunarodni institut za hlađenje (IIR), Francuska
 • Međunarodna asocijacija za simulaciju osobina – dinamike ponašanja zgrada – IBPSA

Rokovi i važna obaveštenja

Slanje apstrakta rada: 8. oktobar 2016. na adresu Organizatora. Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa datom e-adresom i telefonom, tekst apstrakta od 300 do 400 reči i 5 ključnih reči.

Obaveštenje o prihvatanju apstrakta i poziv za slanje rada se dostavlja autorima do 15. oktobra 2016.

Rok za dostavu radova je 28. oktobar 2016.

Potvrda o prihvatanju ili potrebi revizije rada se dostavlja autorima do 4. novembra 2016.
Rok za dostavu konačne verzija rada je 18. novembar 2016.

Rok za dostavljanje PP prezentacije 25. novembar 2016.

Jedan od autora (za komunikaciju, ako rad ima više autora), oslobođen je plaćanja kotizacije.

Prijava učešća

Obrazac prijave učešća možete preuzeti ovde. Molimo da ga popunite i pošaljete Organizatoru. Na osnovu unesenih podataka dobićete predračun. Kotizaciju možete platiti i na info-pultu za vreme kongresa. 

Tematske oblasti

Metodi, tehnologije i tehnike integralnog projektovanja, gradnje i pametnog korišćenja energetski efikasnih održivih zdravih zgrada i energetska – rehabilitacija postojećeg urbanog građevinskog sektora u cilju postizanja održivosti, bezbednosti i adaptabilnosti urbanih sistema klimatskim promenama i stamenosti ne samo u odnosu na vremenske ekstreme već i u odnosu na izloženost rizicima terorizma, političkih ekstrema nekontrolisanih migracija i imigracija, ove će godine biti noseće teme kongresa i izložbe. Pritom predviđene tematske oblasti obuhvataju:

 1. KGH (klimatizaciju, grejanje i hlađenje) i ventilaciju
 2. Referentne oblasti hidrometeorologije i hidrogeologije
 3. Merodavne bilanse obnovljivih izvora energije (OIE)
 4. Nove materijale, multifunkcionalne i samolečeće konstrukcije
 5. Integraciju OIE u strukture konstrukcija
 6. Zelene površine, zelene krovove i fasade
 7. Kvalitet unutrašnje sredine uključujući akustiku
 8. Optimizaciju dnevnog i veštačkog osvetljenja
 9. Tehnologije hlađenja, rashladne uređaje i sisteme, toplotne pumpe kao OIE
 10. Sisteme daljinskog grejanja i hlađenja u urbanim transformacijama
 11. Distribuiranu proizvodnju, snabdevanje i skladištenje energije
 12. Kombinovane sisteme centralne i distribuirane tri- i ko-generacije energije
 13. OIE i skladištenje energije za naselja i gradove nula emisije CO2
 14. Liftove, eskalatore i druge mašinske sisteme u zgradama
 15. Sisteme za snabdevanje vodom, otpadne vode i čvrst otpad
 16. Sisteme kontrole pristupa i sisteme bezbednosti
 17. Sisteme zaštite i zaustavljanja požara
 18. Električne instalacije i ICT infrastrukturu pametnih zgrada i gradova
 19. Zgrade EnergijePlus, pametne mreže i stamena naselja i gradove nula emisije CO2

Međunarodni naučni odbor

 • Costas Balaras, National Observatory Athens, Grčka
 • Marianna Brodatch, urednik časopisa „AVOK“, Rusija
 • Stefano Corgnati, profesor Politecnico di Torino, Italija
 • Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska
 • Ioan Silviu Doboşi, član upravnog odbora REHVA-e, Rumunija
 • Olivera Ećim-Đurić, Poljoprivredni fakultet, Beograd
 • Karel Kabele, predsednik REHVA-e, Czech Technical University, Prag, Češka Republika
 • Franc Kosi, Mašinski fakultet, Beograd
 • Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, Beograd
 • Halvart Koeppen, koordinator Regionalne mreže (ECA), UNEP, Francuska
 • Zoltan Magyar, predsednik Dunavskog ogranka ASHRAE-KGH, Mađarska
 • Farooq Mahboob, predsednik ASHRAE Region at Large, Pakistan
 • Ljiljana Marjanović-Halburd, University College London, Velika Britanija
 • Jian-lei Niu, The Hong Kong Polytechnic University, Hung Hom, Kowloon, Hong Kong
 • Peter Novak, Slovenija
 • Baris Ozerdem, Bahçeşehir Üniversitesi Istanbul, Turska
 • Branimir Pavković, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
 • Adrian Retezan, Universitatea Politehnica Timisoara, Rumunija
 • Matheos Santamouris, University of Athens, urednik časopisa „Energy & Buildings“
 • Chandra Sekhar, National University Singapore, Singapur
 • Jelena Srebrić, University of Maryland, SAD
 • Yuri A. Tabunschikov, Moscow Institute of Architecture (State Academy), President ABOK, Rusija
 • Drury B. Crawley, IBPSA, Director at Large, SAD

Nacionalni naučni savet

 • Budimir Sudimac, Arhitektonski fakultet, Beograd
 • Milan Kilibarda, Građevinski fakultet, Beograd
 • Miomir Kostić, Elektrotehnički  fakultet, Beograd
 • Zoran Keković, Fakultet bezbednosti, Beograd
 • Radivoje Mitrović, Mašinski fakultet
 • Milovan Vidaković, DITUR, SITS, Beograd
 • Božidar Radenković, Fakultet organizacionih nauka
 • Eva Vaništa-Lazarević, UrbanLab

Organizacioni odbor

 • Aleksandar Anđelković
 • Bratislav Blagojević
 • Bojan Bogdanović
 • Vladan Galebović
 • Dušan Ličina
 • Jovan Milić
 • Nenad Miloradović
 • Slobodan Pejković
 • Živojin Perišić
 • Stevan Šamšalović
 • Dragomir Šamšalović
 • Biserka Švarc
 • Marija S. Todorović
 • Branislav Todorović, predsednik
 • Petar Vasiljević
 • Milovan Živković

Studentski program

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i najmlađu generaciju visokoškolski obrazovanih stručnjaka opredeljenih za struku KGH i za ostale specijalnosti u neposrednoj vezi sa opremom i sistemima KGH, kao i ostalim tehničkim sistemima zgrada, naselja i gradova uključujući sve date tematske oblasti kongresa i izložbe.

Zbornik radova

Izloženi radovi biće objavljeni u elektronskoj formi zbornika u kome će biti sav kongresni materijal.

Publikovanje radova

Saopšteni radovi biće kandidati za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“, izdavača Elsevier.

Izložba

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim KGH proizvodima koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Ovoga puta će biti usredsređeni na nove proizvode sa primenom novih visoko energetski efikasnih tehnologija u oblasti KGH sistema i postrojenja, kao izložbeni nerazdvojiv deo svih tematskih oblasti stručnog skupa. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi – svi posvećeni istom zadatku: obezbeđenju zdrave životne i radne sredine u izgrađenom prostoru,, za održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena smanjenjem emisije CO2.

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima KGH komponenata i sistema, istraživanja i razvoja pametnih zgrada, naselja i gradova.

Izložbeni štandovi će, kao i ranijih godina, biti postavljeni uz kongresnu dvoranu u prizemlju i na galeriji Centra Sava, a za sva obaveštenja o uslovima učešća na izložbi na raspolaganju je kancelarija organizatora.

Jezici na kongresu

Zvanični jezici su srpski i engleski.

Za autore iz Srbije

U skladu sa Pravilnikom o postupku, načinu vrednovanјa i kvantitativnom iskazivanјu naučnoistraživačkih rezultata istraživača (http://goo.gl/EbG1Zj), rad pisan za kongres o KGH predstavlja saopštenje sa međunarodnog skupa štampano u celini i vrednovan je sa 1 (jednim) bodom.

Inženjerska komora Srbije uvrstila je kongres o KGH u Program obuke kontinuiranog profesionalnog usavršavanja svojih članova i autor koji je izlagao rad ima pravo na 6 (šest) bodova.

Poziv na sponzorstvo

Četrdeset sedmi kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja i više glavnih sponzora i sponzora.

Prava sponzora su sledeća:

1. Naziv firme sponzora biće štampan na odgovarajućem, upadljivom, mestu u definitivnom programu, pozivu za učešće na kongresu i veb-stranici kongresa.

2. Sponzor stiče pravo na delegiranje svog predstavnika u Počasni odbor kongresa.

3. Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija oko 50 cm × 50 cm, biće u dane kongresa postavljen na ulazu u Sava centar i na zidu iznad govornice u sali.

4. Na izložbi u okviru kongresa, sponzoru pripada, bez naknade, 6 kvadratnih metara uređenog prostora.

5. Iz kolektiva sponzora pravo besplatnog učešća na kongresu imaju 3 stručnjaka.

6. Sponzor ima pravo na besplatno štampanje jednog kolornog oglasa u publikaciji KO JE KO U KGH za 2016. godinu, koja predstavlja dodatak zborniku radova pisanih za kongres i koja izlazi iz štampe 30.11.2016.

7. Nazivi sponzora biće štampani i na posebno rađenom promotivnom materijalu namenjenim učesnicima kongresa.

8. Sponzor ima pravo na podelu prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala na kongresu i putem časopisa „KGH“.

9. Sponzor stiče pravo na status suizdavača časopisa „KGH“ u 2017. godini. Izdvajamo najvažnija prava suizdavača: a) pravo na besplatno objavljivanje 1/8 strane kolornog oglasa, u sva četiri broja časopisa u 2017. godini; b) pravo na objavljivanje jedne do dve strane stručno-informativnog materijala kao i priloga i vesti besplatno u svakom broju časopisa „KGH“, ukoliko taj tekst usvoji Redakcioni odbor časopisa; c) pravo na delegiranje predstavnika u Izdavački savet „KGH“; d) pravo na štampanje dizajnirane adrese preduzeća na početku časopisa, u prostoru odvojenom za pregled suizdavača; e) besplatan primerak od svakog broja u toj godini; itd.

Prava glavnih sponzora i naknada koju oni plaćaju regulišu se ugovorom između zainteresovane firme i organizatora kongresa i izložbe. Za sve informacije o uslovima učešća u svojstvu glavnih sponzora ili sponzora, obratiti se na adrese i telefone navedene na kraju ove informacije.

Sponzorska naknada (koja obuhvata i suizdavaštvo časopisa „KGH“ u narednoj, 2017. godini) iznosi – kao i prethodnih osam godina – 1.800 evra, u dinarskoj protivvrednosti (plus PDV).

Izložbeni prostor će biti određen odnosno skica štandova će biti na raspolaganju zainteresovanima od 15. septembra 2016.

Organizator

Društvo za KGH Srbije
pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih
inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II,
11000 Beograd,
tel. 381 11 323 00 41,
tel./fax 381 11 3231 372,
www.smeits.rs
www.kgh-kongres.rs
www.kgh-drustvo.rs 

 

 

46. kongres i izložba o KGH

 undefined

Beograd, Sava centar, 2-4.12.2015.
Prva informacija i poziv na prijavu rada

Namera organizatora je da okupi stručnjake svih specijalnosti koji se bave unapređivanjem zgrada, višestruko zavisnih od energije. Njihov zadatak je da ih pretvore u samostalne proizvođače energije za sopstvene potrebe i postanu objekti „nula“ energije ili čak energije „plus“, uz održavanje zdravih i komfornih uslova u njima. Primarne teme kongrese će biti iskustva današnjice, primena novih materijala i tehnologija, kao i aktuelni naučni rezultati koji tom cilju doprinose.

Kongres tradicionalno prati izložba uređaja, sistema, aparata, opreme, koja se ugrađuje i koristi u građevinskim objektima, kao i odgovarajućih mernih i kontrolnih instrumenata, klasičnih i najnovijih materijala ali i najnovijih softverskih programa. 

Rad za 46. kongres o KGH možete prijaviti ovde.

GENERALNI POKROVITELJ 46. KONGRESA O KGH

 

Beograd

POKROVITELJ IZLOŽBE

 

Beograd 

 

PROGRAMSKI SPONZORI 

Ministarstvo rudarstva i energetikeRepublike Srbije

 

Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (REHVA)

 

Međunarodni institut za hlađenje (IIR)

 

Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE)

 

Privredna komora Srbije

 

Privredna komora Beograda

 

Inženjerska komora Srbije

 

Program Ujednjenih nacija za životnu sredinu - UNEP

 

Međunarodna asocijacija za simulaciju osobina - dinamike ponašanja zgrada

MEĐUNARODNI NAUČNI ODBOR

 • Branislav Todorović, Društvo za KGH
 • Karel Kabele, predsednik REHVA, Češka Republika
 • David Underwood, presednik ASHRAE, SAD - Kanada
 • Mariana Brodač, AVOK, Rusija
 • Zoltan Magyar, Dunavski ogranak ASHRAE-a, Mađarska
 • Ioan Silviu Dobosi, REHVA, Rumunija
 • Bratislav Blagojević, Društvo za KGH
 • Florea Chiriak, Rumunija
 • Slobodan Pejković, Društvo za KGH
 • Marija Todorović, Društvo za KGH
 • Petar Vasiljević, JKP „Beogradske elektrane"
 • Zoran Stajić, Društvo za KGH
 • Halvart Koeppen, UNEP
 • Didier Coulomb, IIR, Francuska
 • Peter Novak, Slovenija
 • Branimir Pavković, Hrvatska
 • Risto Ciconkov, Mašinski fakultet Skoplje, Makedonija

 ORGANIZACIONI ODBOR

 • Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH
 • Bratislav Blagojević, potpredsednik Društva za KGH
 • Milovan Živković, predsednik SMEITS-a
 • Petar Vasiljević, predsednik Komiteta za daljinsko grejanje i hlađenje Društva za KGH
 • Slobodan Pejković, predsednik Komiteta za rashladnu tehnkiku, toplotne pumpe i energetsku efikasnost Društva za KGH
 • Marija Todorović, predsednik komiteta za obnovljive izvore energije Društva za KGH
 • Stevan Šamšalović, SMEITS
 • Živojin Perišić, KGH
 • Zoran Stajić, Društvo za KGH
 • Biserka Švarc, Inženjerska komora Srbije
 • Milorad Bojić, Fakultet Tehničkih nauka, Kragujevac
 • Maja Todorović, Mašinski fakultet, Beograd
 • Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Radmilo Savić, Beogradske elektrane
 • Jovan Milić, Društvo za KGH
 • Vladan Galebović, SMEITS
 • Dragomir Šamšalović, SMEITS

 PRIZNANJA ZA DOSTIGNUĆA U STRUCI I NAUCI KGH

Komisija za dodelu priznanja za dostignuća u struci i nauci KGH obaveštava članove Društva za KGH, njegove saradnike i simpatizere, da je 1. oktobar 2015. poslednji dan za dostavljanje predloga za dobitnike Plakete KGH i Medalje KGH za 2015. godinu.

Uslove za kandidovanje, kriterijume za dodelu priznanja i ostale važne informacije videti u izvodu iz Pravilnika o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a i društava, na sajtu SMEITS-a, http://www.smeits.rs/?file=00068.

OSNOVNE TEME KONGRESA

 • Energetski problemi, izazovi i rešenja za „Beograd na vodi".
 • Primena obnovljivih izvora energije u novim i renoviranim zgradama.
 • Sistemi KGH u industrijskim, stambenim objektima, i objektima opšte namene
 • Ekonomična rešenja za daljinsko grejanje i hlađenje
 • Zgrade budućnosti, pametne zgrade. Kako do zgrada „nula energije"?
 • Energija za osvetljenje i vertikalni transport, za aparate i kućne uređaje
 • Energetsko unapređenje starih zgrada - posebno objekata od istorijskog i kulturnog značaja
 • Energetska efikasnost zgrada tokom njihovog veka trajanja
 • Veza arhitektonskog rešenja zgrade sa mehaničkim, termičkim i sistemima osvetljenja
 • Harmonizacija korišćenja električne energije u mreži
 • Zgrade nula emisija CO2 - zgrade nula energije i „energije plus". Rashladni sistemi današnjice, toplotne pumpe, nove konstrukcije rashladnih mašina. Današnje stanje i perspektive daljeg razvoja
 • Najnoviji izvedeni projekti u svetu i Srbiji kao primeri približavanju zgradama „nula" energije

 STUDENTSKI PROGRAM

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i studente viših tehničkih škola koji se opredeljuju za struku KGH i za ostale specijalnosti koje su u direktnoj vezi sa sistemima KGH u zgradama. Teme studentskih radova obuhvataju opštu problematiku energije, KGH sistema, arhitekture i sistema toplotne energije, sa primenom klasičnih i obnovljivih izvora energije, kao i sve teme sugerisane u ovoj informaciji.

Među saopštenim radovima na kongresu najbolji će biti nagrađeni i objavljeni u časopisu „KGH".

Od broja prihvaćenih radova zavisi da li će biti izlagani usmeno, ili će biti izloženi kao posteri.

JEZICI NA KONGRESU

Zvanični jezici su srpski i engleski.

Svi radovi iz programa kongresa biće objavljeni u izdanju opremljenom kataloškim zapisom u publikaciji (CIP) i brojem ISBN.

IZLOŽBA

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim proizvodima koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi - svi posvećeni istom zajedničkom zadatku: energetskoj efikasnosti u zgradama.

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima KGH.

Izložbeni štandovi će, kao i ranijih godina, biti postavljeni uz kongresnu dvoranu u prizemlju i na galeriji Sava centra, a za sva obaveštenja o uslovima učešća na izložbi na raspolaganju je kancelarija organizatora.

POZIV NA SPONZORSTVO

Četrdeset peti kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja i više glavnih sponzora i sponzora.

Prava sponzora su sledeća:

 1. Naziv firme sponzora biće štampan na odgovarajućem, upadljivom, mestu u definitivnom programu, pozivu za učešće na kongresu i veb-stranici Društva za KGH.
 2. Sponzor stiče pravo na delegiranje svog predstavnika u Počasni odbor kongresa.
 3. Naziv firme odnosno njen logotip, dimenzija oko 50 cm × 50 cm, biće u dane kongresa postavljen na ulazu u Sava centar i na zidu iznad govornice u sali.
 4. Na izložbi u okviru kongresa, sponzoru pripada, bez naknade, 6 kvadratnih metara uređenog prostora.
 5. Iz kolektiva sponzora pravo besplatnog učešća na kongresu imaju 3 stručnjaka.
 6. Sponzor ima pravo na besplatno štampanje jednog kolornog oglasa u publikaciji KO JE KO U KGH za 2015. godinu, koja predstavlja dodatak zborniku radova pisanih za kongres i koja izlazi iz štampe 1. XII 2015.
 7. Naziv sponzora biće štampan i na posebno rađenom promotivnom materijalu namenjenom učesnicima kongresa.
 8. Sponzor ima pravo na podelu prospekata, kataloga i drugog stručno-informativnog materijala na kongresu i putem časopisa „KGH".
 9. Sponzor stiče pravo na status suizdavača časopisa „KGH" u 2016. godini. Izdvajamo najvažnija prava suizdavača: a) pravo na besplatno objavljivanje 1/8 strane kolornog oglasa, u sva četiri broja časopisa u 2016. godini; b) pravo na objavljivanje jedne do dve strane stručno-informativnog materijala kao i priloga i vesti besplatno u svakom broju časopisa „KGH", ukoliko taj tekst usvoji Redakcioni odbor časopisa; c) pravo na delegiranje predstavnika u Izdavački savet „KGH"; d) pravo na štampanje dizajnirane adrese preduzeća na početku časopisa, u prostoru odvojenom za pregled suizdavača; e) besplatan primerak od svakog broja u toj godini; itd.

Prava glavnih sponzora i naknada koju oni plaćaju regulišu se posebnim ugovorom između zainteresovane firme i organizatora kongresa i izložbe.

Za sve informacije o uslovima učešća u svojstvu glavnih sponzora ili sponzora, obratiti se na adrese i telefone navedene na kraju ove informacije.

Sponzorska naknada (koja obuhvata i suizdavaštvo časopisa „KGH" u narednoj, 2016. godini) iznosi - kao i prethodnih sedam godina - 1.800 evra, u dinarskoj protivvrednosti (plus PDV).

Izložbeni prostor će biti određen odnosno skica štandova će biti na raspolaganju zainteresovanima od 15. septembra 2015.

VAŽNA OBAVEŠTENJA I ROKOVI

PRIJAVA RADA. Pored naslova rada, prijava treba da sadrži i rezime rada - oko 10 redova teksta - i podatke o autoru odnosno autorima rada (ime, prezime, zvanje, naziv i adresa preduzeća - ustanove, adresa stana, telefon - fiksni i mobilni - elektronska adresa). Rad se može prijaviti preko elektronske adrese organizatora.

PRIJAVU RADA TREBA POSLATI Organizacionom odboru do 1. juna 2015.

AUTOR (prvi autor, ako rad ima više autora), dobiće do 10. jula 2015. obaveštenje da mu je predlog teme rada prihvaćen zajedno sa uputstvom za pripremu rukopisa rada.

KONAČNU VERZIJU RADA autori treba da dostave do 15. septembra 2015.

POTVRDU da je rad uvršten u program autori dobijaju do 1. oktobra 2015.

MAKSIMALNA DUŽINA RADA (sa eventualnim ilustracijama, rezimeom i literaturom) iznosi 10 strana teksta otkucanog dvostrukim proredom formata A4.

AUTORI RADOVA (samo prvi, odnosno jedan, ako rad ima više autora), oslobođeni su kotizacije.

ORGANIZATOR

Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (KGH)

pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd Tel. 381 11 323 00 41, tel./faks 381 11 3231 372

office@smeits.rs • www.kgh-kongres.rs

Predsednik Društva za KGH i Organizacionog odbora: prof. dr Branislav Todorović

 

44. MEĐUNARODNI KONGRES I IZLOŽBA O KGH

Beograd, 4. do 6. decembar 2013. - Sava centar 

GENERALNI POKROVITELJ

undefined 

POKROVITELJ IZLOŽBE

 

PROGRAMSKI SPONZORI

 

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije

Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje, ventilaciju i 

klimatizaciju (REHVA)

Međunarodni institut za hlađenje (IIR)

Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE)

Privredna komora Srbije

Privredna komora Beograda

Inženjerska komora Srbije

Program Ujednjenih nacija za životnu sredinu – UNEP

Međunarodna asocijacija za simulaciju osobina – dinamike ponašanja zgrada 

GLAVNI SPONZORI

1. AIRTREND - KOVENT Beograd

2. VAILLANT Beograd

3. WILO BEOGRAD Beograd

4. GRAPPA Beograd

5. GRUNDFOS Beograd

6. GROUP PROTEM Beograd

7. DAIKIN Austria

8. ELCOMTRADE Beograd

9. EMERSON CLIMATE TECHNOLOGIES Istočna Evropa

10. EUROCONS GROUP Vršac

11. IMI INTERNATIONAL Beograd

12. KLIMA M Beograd

13. MPG KGH Beograd

14. PORTAL Zaječar

15. ROBERT BOSCH Beograd

16. SBTCPS Beograd

17. SIDEK INŽENjERING Beograd

18. SOKO INŽINjERING Beograd

19. SYSTEMAIR Beograd

20. TERMOINŽENjERING Beograd

21. TERMONET Beograd

22. TECHEM Beograd

23. TECHNOLOGY INTERNATIONAL SERVICES Beograd

24. TRACO Beograd

25. TROX AUSTRIA GmbH Beograd

26. FENIKS BB Niš

27. FILTER FRIGO Beograd

28. FRIGO ŽIKA - SOKO Ruma

29. HIDRIA d.o.o. BEOGRAD Beograd

30. KBS pumpe i armature Beograd

31. PEWO Beograd

32. UNEP - UNIDO - DTIE OZON ACTION

 

SPONZORI

SPONZORI KONGRESA 

CONGRESS SPONSORS

 AKTING Beograd 

 ALFA CLIMA Knjaževac 

 ARMACELL Switzerland 

 BELIMO AUTOMATION Beograd 

 CWG Balkan d.o.o. Beograd 

 DANFOSS Beograd 

 DRAVIDIS Beograd 

 ELMARK Beograde 

 EMNEL SOLAR Subotica 

 ENERGY NET Kać 

 ESOTEH Beograd 

 EURO HEAT Kragujevac 

 EUROFRIGO Beograd 

 GREEN BUILDING Novi Sad 

 HALTON FOODSERVICE GmbH Nemačka 

 HERZ ARMATUREN Nova Pazova 

 INSTALACIJA INŽENJERING doo Beograd 

 IPROS Novi Sad 

 ISOPLUS Beograd 

 IZOLIR Zrenjanin 

 KLIMA DOP Beograd 

 KOMO-YU Beograd 

 KORAJA Loznica 

 MENERGA Beograd 

 NEVOKAL Beograd 

 OPREMA I INSTALACIJE Beograd

 OVENTROP Beograd 

 OVEX Beograd 

 RACIONALIZACIJA ENERGIJE Beograd 

 RADIJATOR INŽENJERING Kraljevo 

 REHAU Beograd 

 SENA Kragujevac 

 SMART BUILDING TECHNOLOGIES Beograd 

 TDM d.o.o. Beograd 

 TEHNOSAM Subotica 

 TERMO PLUS Beograd 

 TERMOMEHANIKA Beograd 

 TERMOPLUS (CIAT) Beograd 

 TERMOPRODUKT RS1 Sremska Mitrovica 

 TOPTHERM Bečej 

 TRACO INVEST Beograd 

 UNICOM Beograd 

 UPONOR INFRA FINTHERM a.s. Češka Republika 

 VIESSMANN Beograd 

 VIS COMPANY Beograd 

 WEISHAUPT Beograd Beograd

  

A R H I V A 

43.MEĐUNARODNI KONGRES O KGH I IZLOŽBA

Beograd, 5. do 7. decembar 2012. - Sava centar

I upravo održani, 43. po redu, međunarodni Kongres bio je posvećen je aktuelnim temama iz šire oblasti grejanja, hlađenja i klimatizacije, pre svega usredsređenjem na zgrade kao glavne potrošače energije i na primenu obnovljivih izvora i najnovijih proizvoda koji se koriste u sistemima KGH. 

Organizator Kongresa je u potpunosti uspeo da ostvari cilj, a to je razmena informacija o novim građevinski materijalima koji utiču na energetske zahteve objekta, kao i predstavljanje najnovijih konstrukcija zgrada i njihovih arhitektonskih rešenja usklađenih sa termičkim karakteristikama koje su uslov za njihovo energetski racionalno ponašanje. 

Na Kongresu su razmatrane teme koje obuhvataju rashladne fluide koji zamenjuju one klasične koji se povlače iz upotrebe s obzirom na njihov uticaj na životnu sredinu. Gradski sistemi grejanja i hlađenja su, sada već tradicinalno, nezaobilazne teme i ovog skupa poslenika struke grejanja, hlađenja i klimatizacije. 

Drugog dana kongresa je održan tradicionalni program za studente i najmlađu generaciju onih koji se opredeljuju za struku KGH, kao i za ostale specijalnosti koje su u direktnoj vezi sa sistemima KGH u zgradama. Teme studentskih radova su obuhvatile opštu problematiku grejanja, hlađenja i klimatizacije. Među saopštenim radovima na Kongresu, biće izabrani najbolji za objavljivanje u časopisu i predstavljanje na međunarodnim studentskim skupovima. 

Himna R. Srbije na otvaranju 43. kongresa i govor R. Mitrovića

Govor predesdnika PK Beograda Jankvića na otvaranju 43. kongresa

Govor predesdnika ASHRAE Thomasa Wotsona

SPONZORI KONGRESA

IZLOŽBA 

PROGRAMSKI SPONZORI

Generalni pokrovitelj

Pokrovitelj izložbe


 

  

 

 

KONGRESI

 

24. KONGRES O PROCESNOJ INDUSTRIJI PROCESING 2011

Fruška gora, hotel NORCEV 1. do 3. juni 2011

DRUGA INFORMACIJA

 

42. KONGRES O GREJANJU, HLAĐENJU I KLIMATIZACIJI 
                        SA PRATEĆOM IZLOŽBOM


                               Beograd, Sava centar  od 29.novembra do 02.decembra .2011. 

 

 

 

 

 

PROTEKLI KONGRESI - ARHIVA

INFORMACIJE O 41. MEĐUNARODNOM KONGRESU O KGH I IZLOŽBI

Beograd, 1. - 3. decembar 2010.

Pripreme za kongres o KGH i izložbu opreme i dostignuća koja ga prati, traju kao i obično - gotovo neprekidno: još se prethodni 40. jubilarni kongres nije ni završio, a već se sumiraju rezultati i dogovaraju nastupi za naredni - 41. međunarodni kongres o KGH sa pratećom izložbom opreme i dostignuća koji će se održati od 1. do 3. decembra 2010. godine u Beogradu, u SAVA centru.

Program 41. kongresa prati aktuelnu problematiku i razmatraće teme značajne za razvoj nauke i tehnike KGH. I ove godine će se u SAVA centru okupiti istaknuti naučnici, vodeći istraživači i specijalisti iz prakse i autori iz više desetina zemalja, da sa domaćim stručnjacima i međusobno, razmene iskustva i saopšte novosti iz ove grane nauke i tehnike, dok je izložba postala mesto koje neće propustiti  nijedan poznatiji stručnjak iz KGH struke ili marketinški stručnjak.

Kongres Društva za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije (KGH) sa pratećom izložbom je događaj čije se održavanje najavljuje u mnogim stručnim glasilima i sajtovima u svetu i kod nas, i stručni skup koji zvanično podržavaju najuglednije institucije u ovom domenu u zemlji i svetu. Jednom reči, »KGH kongres« postao je »brand name« našeg Društva koji se prepoznaje kako u našoj tako i u međunarodnoj stručnoj javnosti. Takođe, interesovanje naših i stranih izlagača za izložbu opreme i dostignuća samo potvrđuje postignuti renome ove prateće manifestacije među našim i stranim stručnjacima.

U programu kongresa i ove godine je predviđeno okupljanje i prezentacija radova studenata sa svih naših fakulteta, kao i gostiju iz inostranstva. Ovaj naš program za mlade i buduće stručnjake izaziva veliko interesovanje među studentima i učesnicima kongresa, kao i u stručnoj javnosti.

A u društvenom programu kongresa predviđeni su: otvaranje izložbe sa koktelom dobrodošlice, večera za goste, svečana večera, oproštajni ručak, podela nagrada i priznanja i specijalnih zahvalnica najvernijim učesnicima, sponzorima i izlagačima, i još ponešto.

Zato ne treba propustiti priliku za još jednim nezaboravnim druženjem u Beogradu.

INFORMACIJA O 41. KONGRESU

 

PROTEKLI KONGRESI 

40. kongres o grejanju hlađenju i klimatizaciji 

Ovogodišnji kongres i izložba o grejanju, hlađenju i klimatizaciji pripremaju se u znaku jubileja - 40. godišnjice njihovog redovnog održavanja. Učesnici prvoga skupa, krajem novembra 1970, doneli su, između ostalih, dve značajne odluke: 1) da se takav skup ubuduće održava svake godine, u Beogradu, i 2) da osnuju Društvo za KGH Srbije; ono će u decembru ove godine takođe navršiti 40 godina postojanja. Skup je već krajem 1970-ih dobio međunarodni karakter, proširujući krug domaćih i stranih učesnika, onih sa radovima i onih bez njih, potvrđujući iz godine u godinu renome ozbiljne i potrebne manifestacije na kojoj ima šta da se čuje i nauči. Danas je to kongres sa izložbom čije se održavanje najavljuje u mnogim stručnim glasilima i sajtovima u svetu i kod nas, događaj koji zvanično podržavaju najuglednije institucije u ovom domenu u zemlji i svetu.

Programi beogradskog kongresa prate aktuelnu problematiku i redovno razmatraju teme značajne za razvoj nauke i tehnike KGH. Svesni briga koje su, u poslednje 4 decenije, opterećivale i opterećuju i razvijene zemlje i zemlje u razvoju, učesnici našeg kongresa su sa njegove govornice ili na štandovima izložbi, koje su nezaobilazni deo kongresa, dobijali pravovremene i valjane informacije - u periodima energetskih kriza u 1970-im, zatim spasavanja ozonskog omotača, u naporima za očuvanje životne sredine i sprečavanja globalnog zagrevanja, uviđanja neophodnosti prelaska na obnovljive izvore energije itd. Četreset svezaka zbornika radova sa isto toliko održanih skupova, postoji i ostaju kao dokumenti sposobnosti i revnosti svih onih na koje se naša struka oslanja i koji joj najavljuju budućnost sa ipak dobrim izgledima.

U ovoj informaciji su predložene teme koje treba da olakšaju izbor budućim autorima i da ih upute na ona pitanja kojima se zaokružuje aktuelna problematika u oblasti KGH. Pozivamo koleginice i kolege iz zemlje i sveta da svojim radovima pomognu da naš ovogodišnji skup bude dosada najbogatiji sadržajem, najvažniji po svojim porukama i najsvečaniji tokom sva tri dana rada i nazdravljanja onima koji su nemali deo svoga života posvetili Društvu za KGH Srbije i njegovim najznačajnijim dostignućima - kongresu i izložbi o KGH.

Više informacija... 

 

32. kongres o hidropneumatičkoj automatizaciji sa međunarodnim učešćem

Hotel „Breza", Vrnjačka Banja 14-16. oktobra 2009.
PRVA INFORMACIJA I POZIV NA PRIJAVU RADOVA

Tradicionalni naučno-stručni skup HIPNEF, koji se do 2008. godine održavao svake druge godine, počevši od ove godine održava se svake godine, u jesen. Najvažniji razlog prelaska na svakogodišnje održavanje jeste potreba i želja učesnika ovog tradicionalnog skupa da se češćim okupljanjem omogući pravovremeno upoznavanje sa aktuelnim pitanjima u ovoj oblasti, kao i neposrednije reagovanje na događaje i situacije koje vreme donosi.

I ovogodišnji kongres će, kao i svi dosadašnji, okupiti poslenike u oblasti hidraulike, pneumatike, elektronike, elektrotehnike, upravljačkih sistema, automatizacije i novih tehnologija koje su bliske ovim oblastima. Organizator očekuje prijave radova posvećenih naučnim i stručnim rezultatima dostojnim pažnje auditorijuma kakav se očekuje i na ovom kongresu.

Više informacija...

undefined


Generalni pokrovitelj  
51. Međunarodnog kongresa o KGH 

 

undefined

Pokrovitelj izložbe u okviru
51. Međunarodnog kongresa o KGH