latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 10/05/2015
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Novo gorivo na benziskim pumpama

undefinedNovo gorivo za automobile je komprimovani prirodni gas - najekonomičnije ekološko gorivo. Korišćenjem prirodnog gasa obezbeđuju se znatne uštede. Naftna industrije Srbije i FCA Srbija na Sajmu automobila su predstavili prednosti komprimovanog prirodnog gasa (CNG) u odnosu na konvencionalna goriva benzin i dizel. NIS, za sada, ima samo veleprodajnu punionicu gasa na Paliću, a do kraja aprila otvara se punionica ovog goriva na benzinskoj stanici Novi Sad 10, a kasnije i na jednoj benzinskoj stanici u Čačku. Predviđeno je da se sledeće godine otvori punionica u Beogradu, na benzinskim pumpama Zmaj 2 i u Žarkovu.

U Srbiji je danas samo oko 1.000 vozila na komprimovani prirodni gas. Postoje dva preduslova za otvaranje punionice: blizina gasovoda i postojanje fizičkog prostora za punionicu. Do 2020. godine NIS planira da proširi mrežu na 20, a do 2030. godine na 30 punionica Srbiji. Prednosti su, pre svega, ekonomičnost i mali uticaj na životnu sredinu. Ali, ovo gorivo ima i najveću kalorijsku vrednost od svih goriva na tržištu, a zbog gasovitog stanja daje i bolju startnost i upravljačke performanse automobilu. Ovo gorivo mogu koristiti namenska vozila sa fabrički napravljena za CNG, „bi fuel" vozila, koja mogu da koriste i benzin i CNG i „dual fuel" vozila koja kombinuju CNG i dizel. Fiat je auto kompanija koja drži čak 55 odsto evropskog tržišta vozila na CNG. Tokom prošle godine je u Evropi registrovano 56.000 Fiatovih vozila na ovaj pogon. Umberto Janućeli, komercijalni direktor kompanije FCA Srbija istakao je da Fiat Panda troši svega 2,5 evra na 100 kilometara, a nešto veći Fiat 500L tri evra na 100 kilometara, po sadašnjim cenama i da je to ubedljivo najrentabilnije gorivo. Emisije štetnih gasova su minimalne, emisija CO2 je 23 odsto manja nego kod benzinskih motora, čestice azotnih oksida i reaktivnih ugljovodonika su praktično nula.

Energetski forum 2015

Energetski forum 2015 (VEF 2015) održaće se od 18. do 20. juna 2015. godine u Beču (Palata Hofburg) samo nekoliko meseci pre samita o Ciljevima održivog razvoja, u Njujorku i Konferencije UNFCCC (COP 21) koja se održava u Parizu. Ističući višestruke koristi Razvoja nakon 2015 i Agende o klimi i isticanjem najbolje prakse i akcija, VEF 2015 treba da doprinese radu skupova kojima prethodi.

Na osnovu zaključaka VEF-a iz 2009, 2011. i 2013, kao i ciljeva Održive energije za sve (SE4ALL), VEF 2015 će uspostaviti visoku platformu za idejne vođe, kreatore politike i energetičare kako bi se uključili u dijalog svih zainteresovanih strana o ključnim pitanjima održive energije u vezi sa inkluzivnim razvojem, partnerstvom, finansijama, politikom, tehnologijom, građenjem kapaciteta i menadžmentom znanjem.

Detaljnije...   

Elektroautomobil Tesla S

Nedavno je u Americi izvršena analiza novog modela električnog automobila Tesla S čija je cena u Americi 69.900 $ i trenutno je najbolji ekološki automobil. Ovo najbrže ekološko vozilo može da razvije brzinu do 180 km na čas. Snaga motora od 85 kW obezbeđuje ubrzanje do 60 km za 3,9 sekundi. Motori su postavljeni napred i pozadi. Baterija sa jednim punjenjem može da pređe do 450 km.

U kućnoj varijanti sa punjačem od 10 kW, baterije se pune za 6 sati a ubrzanim punjačem od 120 kW i za samo 80 minuta. Već sada je u potrebi punjenje pomoću solarnih fotoćelija, što ovaj automobil čini jedinim koji se napaja iz obnovljivih izvora energije.

Sigurnost automobila je vrhunska što je pokazano i kod posebnih testova jer je motor tako postavljen da omogućava veću bezbednost. Baterije su smeštene između dve osovine po podu što daje i veću stabilnost vozilu.

Detaljnije...

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH