latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 07/11/2016
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

12. marta 2021. godine držana je 33. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2020. i plan rada za 2021. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Branislavu Džiniću, dipl. maš. inž.

 


Prikaz 4. MKOIEE

Četvrta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije (4. MKOIEE) održana je 17. i 18. oktobra 2016. godine u "Japanskom salonu" Sava centra u Beogradu. Konferenciju je organizovalo Društvo za obnovljive izvore električne energije (DOIEE) pri Savezu mašinskih i elektroinženjera i tehničara Srbije (SMEITS).

Ovaj međunarodni skup po četvrti put organizuje DOIEE, koje u okviru SMEITS-a postoji od 2010. godine, a osnovne teme konferencije bile su: životna sredina, održivost i politika, energetski izvori i skladištenje energije, alikacije i usluge.

Skup je otvoren za javnost s ciljem podizanja nivoa obaveštenosti o svim problemima, kao i izražene spremnosti da se učestvuje u dijalogu sa onima koji donose odluke.

Štampan je zbornik rezimea radova, dok je zbornik radova objavljen na CD-u, sa svojim CIP-om i ISBN-om. Konferenciji je prisustvovalo oko 100 inženjera različitih struka: elektrotehnike, mašinstva, tehnologije, metalurgije, šumarstva, arhitekture, građevine itd.

Inženjerska komora Srbije uvrstila je ovaj skup u svoj program kontinuiranog obrazovanja svojih članova. Od 120 licenciranih Inženjera koji su se prijavili preko sajta Komore, u dva dana skupa prisustvovalo je ukupno njih 29.

Svečanost otvaranja Konferencije vodio je dr Zoran Nikolić, predsednik Društva za obnovljive izvore električne energije i poželeo uspešnu 4. Konferenciju. Na samom početku je istakao da je od prošle, 3. MKOIEE bilo i tužnih događanja. Među nama nema više bivšeg predsednika SMEITS-a i jednog od idejnih tvoraca DOIEE. Prisutni su minutom ćutanja odali počast magistru Stevanu Šamšaloviću.

 

Dr Zoran Nikolić, predsednik Društva za obnovljive izvore električne energije 

Istakao je da je cilj ove Konferencije analiza prednosti i nedostataka savremenih rešenja u oblasti obnovljivih izvora električne energije, koja se primenjuju u svetu u kod nas, kao i obezbeđenje plodotvorne razmene mišljenja i ideja vezanih za razvoj i primenu ovih izvora električne energije.

Zatim je g. Nikolić na engleskom pozdravio goste iz inostranstva i poželeo im uspešno učešće na 4. Konferenciji i ugodan boravak u Beogradu

Posle toga, pozvao je sledeće goste da pozdrave ovaj skup:

 

Rastislav Kragić iz Ministarstva rudarstva i energetike RS je prvi pozdravio skup i poželeo uspešan rad

 

Prof. dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora EPS-a

undefined 

Dragan Jovanović, direktor sektora Obnovljivih izvora EPS-a

 

Prof. dr Petar Uskoković, prodekan za nastavu Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 

Dr Igor Marić, Institut za arhitekturu i urbanizam

undefined 

Dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a svečano je otvorio ovaj skup

 Snimak otvaranja 4. MKOIEE možete pogledati na SMEITS-ovom kanalu Youtube

  

Generalni pokrovitelj konferencije je Elektroprivreda Srbije, iz Beograda. Programski pokrovitelji su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, Elektrotehnički fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Institut tehničkih nauka SANU, svi iz Beograda. Jedan od sponzor skupa, preduzeće Zodax, iz Beograda, prema programu Konferencije predstavila je deo svojih aktivnosti.
Od 67 prijavljenih radova, za izlaganje je prihvaćeno 52, a izloženo je 42 rada. Četiri rada je po prvi put na ovoj konferenciji prikazano u poster sesiji.

Rad konfrerencije odvijao se tokom dva dana kroz 4 sesije.

Prvog dana, u plenarnoj sesiji je izloženo 5 radova.

Prvo plenarno predavanje pod nazivom: Putevi ka široj upotrebi vodonika (New Pathways to a Hydrogen Society), autora Hansa Mariusa Schustera, iz firme Arena - Innovation, iz Stutgarta, Germany bilo je posvećeno inovatinim tehnikama korišćenju vodonika kao skladišta i izvora električne energije.

Sledila su još 4 predavanja po pozivu:

1. Korišćenje drvne biomase u vodećim zemljama Evropske unije, jugoistočnog Balkana i Srbiji - prikaz i poređenja (Utilization of Wood Biomass in Leading EU Countries, South-East Balkan Region and Serbia - Overview and Comparison), autora Aleksandra Dedića, Šumarski fakultet, Univeritet u Beogradu.

2. Električni i mašinski sklopovi vetrogeneratora (Electrical And Mechanical Assemblies In Wind Turbines) autora Dejana Tanikića, Univerzitet u Beogradu, Tehnički Fakultet u Boru.

3. Elektrana koja radi sa skoro 100% obnovljivih izvora energije - slučaj ostrva sv. Helena (Near 100% Renewable Energy Power System - A Case of St. Helena Island) autora Aleksandra Ivančića iz Španije;.

4. Izbalansirano dostizanje nacionalnih ciljeva energetske politike kod održivih energetskih sistema (Balanced National Energy Policy Goals Accomplishment with Sustainable Energy Systems) autora Ilije Batas-Bjelića, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu
U sesiji Energetski izvori i skladištenje energije izloženo je 6 radova. U poster sesiji izložena su 4 rada na panoima. U sesiji Životna sredina, održivost i politika izloženo je 8 radova.

Drugog dana je nastavljena sesija Energetski izvori i skladištenje energije u okviru koje je izloženo 8 radova. U okviru sesije Aplikacije i usluge izloženo je 10 radova.

Na kraju konferencije, predsednik DOIEE dr Zoran Nikolić istakao je da je uveren da je organizovanje i rad ovog naučnog skupa opravdalo ukazano poverenje. Zahvalio je na uloženom trudu Organizacionom odboru i Naučnom odboru 4. MKOIEE i posebno članu Naučnog odbora dr Mili Pucar, predsedniku Naučnog odbora prof. dr Zoranu Steviću. Skup je završen najavom 5. MKOIEE koja će se održati oktobra meseca 2017. godine.

    

Po završetku Konferencije svi gosti su nastavili druženje uz prigodnu večeru u restoranu Sava centra.

Može se zaključiti da su osnovne karakteristike 4. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije sve veće interesovanje istraživača, a što se ogleda u sve većem broju prispelih radova. Pored toga, uočena je prisutnost manjeg broja slušalaca nego na prošloj Konferenciji, ali je ona bila stabilna do kraja Konferencije.

Organizator se zahvaljuje svim članovima Naučno-stručnog odbora, Organizacionog odbora, sponzorima, programskim pokroviteljima, gostima i učesnicima. 

Dr Zoran Nikolić,
predsednik Organizacionog odbora 4. MKOIEE

 Dr Zoran Stević,
predsednik Naučnog odbora 4. MKOIEE

Izloženi radovi

 1. PUTEVI KA ŠIROJ UPOTREBI VODONIKA
  NEW PATHWAYS TO A HYDROGEN SOCIETY
  Hans Marius SCHUSTER, ARENA-INNOVATION, Stutgart, Germany 
       undefined
 2. KORIŠĆENJE DRVNE BIOMASE U VODEĆIM ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE, JUGOISTOČNOG BALKANA I SRBIJI – PRIKAZ I POREĐENJA
  UTILIZATION OF WOOD BIOMASS IN LEADING EU COUNTRIES, SOUTH-EAST BALKAN REGION AND SERBIA – OVERVIEW AND COMPARISON
  Dr Aleksandar DEDIĆ, Faculty of Forestry, University of Belgrade, Serbia
       undefined  
 3. ELEKTRIČNI I MAŠINSKI SKLOPOVI VETROGENERATORA
  ELECTRICAL AND MECHANICAL ASSEMBLIES IN WIND TURBINES
  Dejan TANIKIĆ, Univerzitet u Beogradu, Tehnički Fakultet u Boru
    
 4. ELEKTRANA KOJA RADI SA SKORO 100% OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE 
  – SLUČAJ OSTRVA SV. HELENA
  NEAR 100% RENEWABLE ENERGY POWER SYSTEM – A CASE OF ST. HELENA ISLAND
  Aleksandar IVANČIĆ, Španija
       undefined  
 5. IZBALANSIRANO DOSTIZANJE NACIONALNIH CILJEVA ENERGETSKE POLITIKE 
  KOD ODRŽIVIH ENERGETSKIH SISTEMA
  BALANCED NATIONAL ENERGY POLICY GOALS ACCOMPLISHMENT 
  WITH SUSTAINABLE ENERGY SYSTEMS
  Ilija BATAS-BJELIĆ, Elektrotehnički fakultet, Beograd
   
 6. UPOTREBA SATELITSKIH PODATAKA ZA PROCENU EFIKASNOSTI FOTONAPONSKIH SISTEMA POSTAVLJENIH U RAZNIM DELOVIMA ALBANIJE
  REGIONAL VARIATION LCOE OF PHOTOVOLTAIC SYSTEMS IN ALBANIA 
  USING SATELLITE SOLAR DATA 
  Driada MITRUSHI1, Pëllumb BERBERI1, Irma BËRDUFI2, Valbona MUDA1, Daniela TOPÇIU3, Urim BUZRA1
  1 Department of Engineering Physics, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, Polytechnic University of Tirana, Tirana, Albania; 2 Institute of Applied Nuclear Physics, Tirana University, Tirana, Albania; 
  3 Department of Physics, Faculty of Natural Physics, „Aleksander Xhuvani” University, Elbasan, Albania 
 7. SIMULACIJA VETROGENERATORSKOG SISTEMA NA OSNOVU TEHNO-EKONOMSKE ANALIZE
  SIMULATION OF WIND POWER GENERATION SYSTEM BASED ON TECHNO-ECONOMIC ANALYSIS
  Eduart SERDARI, Pëllumb BERBERI, Valbona MUDA, Urim BUZRA, 
  Driada MITRUSHI, Daniela HALILI, Irma BËRDUFI
  Department of Engineering Physics, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, olytechnic University of Tirana, Tirana, Albania
   
 8. EMPIRIJSKI MODEL RADA FOTONAPONSKOG SISTEMA VEZANOG NA MREŽU
  EMPIRICAL MODEL FOR ENERGY YIELD OF A PHOTOVOLTAIC SYSTEM CONNECTED TO THE GRID
  Irma BËRDUFI1, Pëllumb BERBERI2, Driada MITRUSHI2, Valbona MUDA2, Daniela TOPÇIU3, Urim BUZRA2, Eduart SERDARI4
  1 Institute of Applied Nuclear Physics, Tirana University, Tirana, Albania; 2 Department of Engineering Physics, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, Polytechnic University of Tirana, Tirana, Albania; 3 Department of Physics, Faculty of Natural Science, „Aleksandër Xhuvani” University, Elbasan, Albania, 
  4 „Ismail Qemali” University, Vlora, Albania
   
 9. PASIVNE KOMPONENTE OBNOVLJIVE ENERGIJE
  PASSIVE COMPONENTS OF RENEWABLE ENERGY
  V. KUDRYA, V. SYTNIKOV
  Odessa National Polytechnic University, Odessa, Ukraine 
 10. RAČUNARSKO UPRAVLJANJE OPTIMIZACIJOM RADA SISTEMA SUNČEVIH ELEKTRANA I ELEKTRANA NA VETAR
  COMPUTER COMPONENTS CONTROL OF THE SYSTEM’S WORK OPTIMIZATION OF SOLAR AND WIND ENERGY GENERATION
  Hanna UKHINA, Valeriy SYTNIKOV, 
  Odessa national polytechnic university, Odessa, Ukraine 
 11. PREGLED SOLARNO TERMALNIH TEHNOLOGIJA I ISKUSTVA NA PODRUČJU JUŽNE ŠPANIJE
  REVIEW OF SOLAR THERMAL TECHNOLOGIES AND AND EXPIRIENCES 
  IN THE AREA OF SOUTHERN SPAIN
  Ilija RADOVANOVIĆ, 
  Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta, Beograd
   
 12. MODELIRANJE SUPERKONDENZATORA ZA MIKROOTPORNO ZAVARIVANJE
  SUPERCAPACITOR MODELING FOR MICRORESISTANCE WELDING APPLICATIONS
  Oleksandr BONDARENKO1, Volodymyr SYDORETS2, Iuliia BONDARENKO3, Zoran STEVIĆ4
  1 National Technical University of Ukraine „Kyiv Polytechnic Institute”; 2 E.O. Paton Electric Welding Institute of the NAS of Ukraine; 3 Donbas State Technical University, Ukraine; 4 University of Belgrade, TF Bor 
 13. UTICAJ GODIŠNJE RASPODELE SUNČEVE ENERGIJE NA ISPLATIVOST SUNČEVIH KOLEKTORA U TIRANI 
  INFLUENCE OF YEARLY DISTRIBUTION OF SOLAR ENERGY ON THE FEASIBILITY 
  OF SOLAR COLLECTORS IN THE CITY OF TIRANA
  Daniela HALILI1, Pëllumb BERBERI2, Driada MITRUSHI2, Valbona MUDA2
  Irma BËRDUFI3,Urim BUZRA2, Eduart SERDARI2
  1 Department of physics, Faculty of Natural Science, „AleksandërXhuvani” University, Elbasan, Albania; 
  2 Department of Engineering Physics, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, Polytechnic, University of Tirana, Tirana, Albania; 3 Institute of Applied Nuclear Physics, Tirana University, Tirana, Albania 
 14. PROMENE POTENCIJALA SUNČEVE ENERGIJE USLED DELOVANJA ANTROPOGENIH AEROSOLA U ATMOSFERI TIRANE
  MODIFICATION OF SOLAR ENERGY POTENTIAL DUE TO ANTHROPOGENIC AEROSOLS IN ATMOSHPERE OF TIRANA
  Urim BUZRA, Polytechnic University of Tirana, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, Department of Engineering Physics, Tirana, Albania 
 15. UPOREĐIVANJE PODATAKA O SUNČEVOM ZRAČENJU U TIRANI, ALBANIJA, DOBIJENIH SA ZEMLJE I SA SATELITA 
  MERGING OF GROUND-BASED AND SATTELITE-DERIVED DATA OF SURFACE SOLAR RADIATION IN CITY OF TIRANA, ALBANIA
  Valbona LAME-MUDA1, Pëllumb BERBERI1, Driada MITRUSHI1
  Irma BËRDUFI2, Daniela TOPÇIU3, Urim BUZRA1
  1 Department of Engineering Physics, Faculty of Engineering Mathematics and Engineering Physics, Polytechnic University of Tirana, Tirana, Albania; 2 Institute of Applied Nuclear Physics, Tirana University, Tirana, Albania; 
  3 Department of Physics, Faculty of Natural Physics, „Aleksander Xhuvani” University, Elbasan, Albania 
 16. IMPLEMENTACIJA INTERAKTIVNIH FASADNIH OMOTAČA U CILJU UNAPREĐENJA ENERGETSKIH PERFORMANSI SAVREMENIH ARHITEKTONSKIH OBJEKATA
  IMPLEMENTATION OF INTERACTIVE FACADE SKIN IN ORDER TO IMPROVE THE ENERGY PERFORMANCE OF CONTEMPORARY ARCHITECTURAL BUILDINGS
  Ana STANOJEVIĆ, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Niš
   
 17. ENERGETSKI EFIKASNA RECIKLAŽA PLEMENITIH METALA DOBIJENIH IZ RAČUNARSKOG OTPADA HIDROMETALURŠKOM OBRADOM
  ENERGY EFFICIENT RECYCLING OF PRECIOUS METALS FROM COMPUTER WASTE BY HYDROMETALLURGICAL PROCESSING
  Silvana B. DIMITRIJEVIĆ1, Zoran M. STEVIĆ2, Biserka T. TRUMIĆ1
  Aleksandra T. IVANOVIĆ1, Stevan P. DIMITRIJEVIĆ3
  1 Mining and Metallurgy Institute Bor, Bor, Serbia; 2 University of Belgrade, Technical Faculty Bor, Bor, Serbia; 
  3 Innovation Center Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Belgrade, Serbia 
 18. ODREĐIVANJE I ANALIZA OSETLJIVOSTI KONSTANTE BRZINE STVARANJA METANA (K) ZA PROCENU POTENCIJALA DEPONIJSKOG GASA KAO OBNOVLJIVOG IZVORA ENERGIJE U SRBIJI
  DETERMINATION AND SENSITIVITY ANALISYS OF METHANE GENERATION RATE (K) NEEDED FOR LANDFILL GAS – RENEWBALE ENERGY SOURCE EXTRACTION POTENTIAL
  Dimitrije STEVANOVIĆ1, Stefan MANDIĆ-RAJČEVIĆ1, Ana DAJIĆ1, Marina MIHAJLOVIĆ1,
  Milica KARANAC1, Jovan JOVANOVIĆ1, Mića JOVANOVIĆ2
  1 Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, Univerzitet u Beogradu, Srbija;  Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, Univerzitet u Beogradu, Srbija 
 19. ANALIZA EFEKTA SISTEMA REGIONALNIH DEPONIJA NA EMISIJE GASOVA SA EFEKTOM STAKLENE BASTE U REPUBLICI SRBIJI
  ANALYSIS OF THE REGIONAL LANDFILL SYSTEM EFFECTS ON GREEN HOUSE GAS EMISSIONS IN THE REPUBLIC OF SERBIA
  Stefan MANDIĆ-RAJČEVIĆ1, Dimitrije STEVANOVIĆ1, Jovan JOVANOVIĆ1, Milica KARANAC1, arina MIHAJLOVIĆ1, Ana DAJIĆ1, Mića JOVANOVIĆ2
  1 Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, Univerzitet u Beogradu, Srbija;  Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, Univerzitet u Beogradu, Srbija
   
 20. PRIMENA OBNOVLJIVIH IZVORA ELEKTRIČNE ENERGIJE SA ASPEKTA EKONOMSKE, EKOLOŠKE I SOCIJALNE ODRŽIVOSTI
  APPLICATION OF RENEWABLE SOURCES OF ELECTRICAL ENERGY FROM THE ECONOMICAL, ECOLOGICAL AND SOCIAL SUSTAINABILITY
  Mila PUCAR, Marina NENKOVIĆ-RIZNIĆ, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Beograd 
       undefined
 21. UTICAJ SMANJENJA EMISIJE NOX GASOVA U CILJU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE PROMENOM DIZAJNA PT KATALIZATORA
  THE EFFECT OF REDUCING THE EMISSION OF NOx GASES FOR THE PURPOSE OF ENVIRONMENTAL PROTECTION CHANGING IN DESIGN OF Pt CATALYSTS
  Biserka TRUMIĆ1, Aleksandra IVANOVIĆ1, Silvana DIMITRIJEVIĆ1, Stevan DIMITRIJEVIĆ2,
  1 Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Bor; 
  2 Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, Beograd 
 22. ŠUMSKI POŽARI UGROŽAVAJU PROIZVODNJU BIOMASE U EVROPSKOJ UNIJI: ISKUSTVA PORTUGALIJE, ŠPANIJE I FRANCUSKE NAMEĆU PREVENTIVNE MERE ZA SRBIJU
  FOREST FIRES THREATEN BIOMASS PRODUCTION IN THE EU: EXPERIENCES FROM PORTUGAL, SPAIN AND FRANCE IMPOSE PREVENTIVE MEASURES FOR SERBIA
  Milan MILENKOVIĆ1, Aleksandar DEDIĆ2, Dejan DOLJAK1
  1 Geographical Institute „Jovan Cvijić”, Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, Serbia; 
  2 Faculty of Forestry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia 
 23. PROJEKAT ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE I KORIŠĆENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE SA POVEĆANJEM ENERGETSKE EFIKASNOSTI OBJEKTA SREDNJE TEHNIČKE ŠKOLE 
  „MIHAJLO PUPIN”, KULA, VOJVODINA
  PROJECT – THE ENVIRONMENTAL PROTECTION AND THE USE OF RENEWABLE ENERGY SOURCES FOR INCREASING ENERGY EFFICIENCY IN SECONDARY TECHNICAL SCHOOL 
  „MIHAJLO PUPIN” IN KULA, VOJVODINA
  Marjan Lj. IVANOV1, Mihal KRŽAČEK1, Neda MILOVIĆ1
  Aleksandra HERCEG-ROKNIĆ1, Željko DESPOTOVIĆ2
  1 Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin”, Kula; 2 Institut „Mihajlo Pupin”, Univerzitet u Beogradu, Beograd 
 24. PLANIRANJE ENERGETSKIH ZASADA U SRBIJI SA POSEBNIM OSVRTOM NA BRZORASTUĆE ŠUME
  PLANNING ENERGY CROPS IN SERBIA WITH SPECIAL REFERENCE TO THE FAST GROWING FOREST
  Tijana CRNČEVIĆ, Vesna JOKIČ,Ljubiša BEZBRADICA
  Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS), Beograd 
 25. POTENCIJALI ZA ENERGETSKE ZADRUGE U BOSNI I HERCEGOVINI
  ENERGETIC COOPERATIVES POTENTIALS IN BOSNIA AND HERZEGOVINA
  Nihad HARBAŠ, Vedad SULJIĆ,
  Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo, BiH
   
 26. ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM 
  RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA
  ANALYSIS OF THE BIOMASS ORGANIC RANKINE CYCLE 
  COGENERATION IN HOSPITALS APPLICATION
  Nihad HARBAŠ1, Azrudin HUSIKA2, Samra PRAŠOVIĆ3
  1 GIZ BiH; 2 Mašinski fakultet Sarajevo; 3 CETEOR Sarajevo
   
 27. OBNOVLJIVA ELEKTRIČNA ENERGIJA: PARALELA IZMEĐU SRBIJE I EVROPE
  RENEWABLE ELECTRICITY: PARALLEL SERBIA-EUROPE
  Zoran STEVIC1, Ilija RADOVANOVIC2, Daniel MIJAILOVIC3
  1 Tecnical Faculty in Bor, University of Belgrade, Serbia; 2 IC ETF, University of Belgrade, Serbia; 
  3 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Serbia 
 28. KOMPARATIVNA ANALIZA METAHEURISTIČKIH METODA ZA REŠAVANJE PROBLEMA OPTIMALNIH TOKOVA SNAGA
  A COMPARATIVE ANALYSIS OF METAHEURISTIC METHODS FOR SOLVING THE OPTIMAL POWER FLOW PROBLEM
  Miloš MILOVANOVIĆ, Jordan RADOSAVLJEVIĆ, Miroljub JEVTIĆ
  Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici; Kosovska Mitrovica, Srbija
   
 29. ANALIZA UTICAJA TEMPERATURE AMBIJENTA NA ENERGETSKU EFIKASNOST PV MODULA PRIMENOM EMPIRIJSKIH KORELACIJA ZA PRIRODNU KONVEKCIJU
  ANALYSIS OF THE AMBIENT TEMPERATURE EFFECT ON THE PV MODULES EFFICIENCY USING EMPIRICAL CORRELATIONS FOR NATURAL CONVECTION
  Bojan PEROVIĆ, Dardan KLIMENTA, Jordan RADOSAVLJEVIĆ, Miroljub JEVTIĆ
  Fakultet tehničkih nauka, Kosovska Mitrovica, Kosovska Mitrovica, Srbija 
 30. MODELIRANJE PASIVNOG HLAĐENJA KROVNIH PV PANELA 
  PRIMENOM MODIFIKOVANIH KORELACIJA ZA KOEFICIJENTE RAZMENE TOPLOTE 
  PUTEM KONVEKCIJE PROUZROKOVANE VETROM
  MODELLING THE PASSIVE COOLING OF ROOF-MOUNTED PV PANELS BY USING THE MODIFIED CORRELATIONS FOR HEAT TRANSFER COEFFICIENTS DUE TO WIND-INDUCED CONVECTION
  Dardan KLIMENTA1, Dragan ĆETENOVIĆ2, Bojan PEROVIĆ1, Jelena KLIMENTA3
  1 Fakultet tehničkih nauka u K. Mitrovici, Univerzitet u Prištini, Kosovska Mitrovica, Srbija; 
  2 Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu, Čačak, Srbija; 
  3 Samostalni konsultant u oblasti urbanizma i prostornog planiranja, Niš, Srbija 
 31. SIMULACIJA IZVORA ENERGIJE ZASNOVANOG NA FN, AKUMULATORU, 
  GORIVNOJ ĆELIJI I SUPERKONDENZATORU
  SIMULATION OF A ENERGY SOURCE BASED ON PV, ACCU BATTERY, FC AND SUPERCAPACITOR
  Miša STEVIĆ1, Zoran STEVIĆ1, Daniel MIJAILOVIĆ2
  1 University of Belgrade, Technical faculty in Bor, Serbia; 
  2 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Serbia 
 32. OSNOVNI ASPEKTI FUNDIRANJA VETROGENERATORA U NAŠIM USLOVIMA
  THE BASIC ASPECTS OF WIND TURBINE FOUNDATIONS IN OUR CONDITIONS
  Aleksandar SAVIĆ1, Slobodanka JOVAŠEVIĆ2, Milica VLAHOVIĆ3
  Sanja MARTINOVIĆ3, Tatjana VOLKOV-HUSOVIĆ4
  1 University of Belgrade, Faculty of Civil Engineering, 2 University of Coimbra, Faculty of Civil Engineering, 
  3 University of Belgrade, IHTM, 4 University of Belgrade, Faculty of Technology and Metalurgy 
 33. TERMOGRAFSKO OCENJIVANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI STAMBENIH ZGRADA, 
  INDUSTRIJSKIH POSTROJENJA I TOPLANA
  THERMOGRAPHY ASSESSMENT OF ENERGY EFFICIENCY OF BUILDINGS, 
  INDUSTRIAL PLANTS AND HEATING PLANTS
  Zoran STEVIC1, Mirjana RAJCIC-VUJASINOVIC1, Dejan ANTIC1, Daniel MIJAILOVIC2
  1 Tecnical Faculty in Bor, University of Belgrade, Serbia; 
  2 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade
       undefined 
 34. NAVODNJAVANJE VOĆNJAKA POMOĆU HIBRIDNOG (PV I DIZEL AGREGATSKOG NAPAJANJA)
  THE IRRIGATION OF ORCHARD BY HYBRID (PV AND DIESEL AGREGATE) 
  ELECTRIC POWER SUPPLY
  Žarko ŠEVALJEVIĆ1, Zoran NIKOLIĆ2
  1 Elektrotehnički fakultet, Beograd; 2 Institut tehničkih nauka SANU, Beograd 
 35. JEDAN POGLED UNAPRED, DVA UNAZAD
  ONE LOOK FORWARD, TWO BACK
  Aleksandar SAVIĆ
  Elektrotehnička škola „Rade Končar”, Beograd 
       undefined
 36. PLANIRANJE SOLARNIH PARKOVA – ISKUSTVA NEMAČKE I SRBIJE
  PLANNING ASPECTS OF SOLAR PARKS – EXPERIENCE OF GERMANY AND SERBIA
  Dejan DOLJAK1, Aleksandar DEDIĆ2, Milan MILENKOVIĆ1
  1 Geographical Institute „Jovan Cvijić”, Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, Serbia; 
  2 Faculty of Forestry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia 
 37. MODEL HIBRIDNOG SISTEMA SA OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE PRIKLJUČEN NA ELEKTROENERGETSKU MREŽU
  MODEL OF A GRID CONNECTED RENEWABLE SOURCES HYBRID SYSTEM
  Milan TOMOVIĆ, Miroljub JEVTIĆ
  Fakultet tehničkih nauka Kosovska Mitrovica 
 38. MOGUĆNOSTI KORIŠĆENJA FOTONAPONSKIH ĆELIJA U BEOGRADU I JEDAN METOD EKOLOŠKOG NAPAJANJA REPUBLIKE SRBIJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM
  THE POSSIBILITIES OF PV USE IN BELGRADE AND ONE METHOD OF ECO SUPPLY THE REPUBLIC SERBIA WITH ELECTRIC ENERGY
  Zoran NIKOLIĆ1, Dušan NIKOLIĆ2
  Institute of technical sciences of the SASA, Belgrade, Serbia; 2 Entura, Victoria, Australia 
       undefined
 39. METODE TESTIRANJA SUPERKONDENZATORA
  SUPERCAPACITORS TEST METHODS
  Zoran STEVIC1, Mirjana RAJCIC-VUJASINOVIC1, Ilija RADOVANOVIC2, Daniel MIJAILOVIC3
  1 Tecnical Faculty in Bor, University of Belgrade, Serbia; 2 IC ETF, University of Belgrade, Serbia; 
  3 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Serbia
       undefined  
 40. KAPACITIVNE KARAKTERISTIKE ELEKTRODA OD POROZNOG UGLJENIKA ISPITANE NOVIM ELEKTROHEMIJSKIM SISTEMOM TESTIRANJA SUPERKONDENZATORA
  THE CAPACITIVE PERFORMANCES OF POROUSCARBON ELECTRODES INVESTIGATED BY NOVEL SYSTEM FOR ELECTROCHEMICAL TESTINGOFSUPERCAPACITORS
  Daniel MIJAILOVIĆ1, Zoran STEVIĆ2, Vladimir PANIĆ3, Marija VUKČEVIĆ4
  Dušica STOJANOVIĆ4, Petar USKOKOVIĆ4
  1 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Serbia; 2 Technical Faculty Bor, University of Belgrade, Serbia; 3 Institute of Chemistry, Technology and Metallurgy – Department of Electrochemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia;4 Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Serbia 
 41. EKSTRAPOLACIJA PODATAKA DOBIJENIH SA STANICE ZA VETAR KORISTEĆI 
  IMPLMENTACIJU CFD MODELA U OKVIRU SOFTVERSKOG PAKETA WINDSIM
  EXTRAPOLATION OF THE MEASURED WIND DATA USING CFD MODEL IMPLEMENTED 
  IN THE WINDSIM SOFTWARE PACKAGE
  Đorđe KLISIĆ1, Miodrag ZLATANOVIĆ1, Ilija RADOVANOVIĆ2, Ivan POPOVIĆ1
  1 School of Electrical Engineering, University of Belgrade, Belgrade; 
  2 Innovation Center of School of Electrical Engineering in Belgrade, Belgrade 
       undefined

 

 

undefined


Generalni pokrovitelj  
51. Međunarodnog kongresa o KGH 

 

undefined

Pokrovitelj izložbe u okviru
51. Međunarodnog kongresa o KGH