latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 25/06/2018
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

12. marta 2021. godine držana je 33. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2020. i plan rada za 2021. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Branislavu Džiniću, dipl. maš. inž.

 


Prikaz Procesinga '18

31. Međunarodni Kongres o procesnoj industriji, koji organizuje Društvo za procesnu tehniku pri SMEITS-u, održan je od 6. do 8. juna 2018. hotelu „Cepter hotel Drina“ u Bajinoj Bašti. Kongres je svečano otvoren u sredu, 6. juna 2018, u 17.00 časova.

Svečanosti otvaranja su predsedavali prof. dr Miroslav Stanojević i prof. dr Aleksandar Petrović, sa Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu, kao i dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a.

Prof. dr Miroslav Stanojević, prof. dr Aleksandar Petrović i dr Milovan Živković

Na otvaranju skupa učesnicima i gostima obratio se prof. dr Miroslav Stanojević, predsednik Organizacionog odbora Procesinga’18 koji je predstavio program skupa. Nakon toga su govorili gosti skupa.

 

Prof. dr Miroslav Stanojević, predsednik Organizacionog odbora Procesinga ’18

Ispred Mašinskog Fakulteta u Beogradu skup je pozdravio šef Katedre za procesnu tehniku prof. dr Aleksandar Petrović.

 

Prof. dr Aleksandar Petrović pozdravlja skup u ime dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu

U svom obraćanju dekan Mašinskog fakulteta u Nišu prof. dr Nenad Pavlović, istakao je značaj Kongresa o procesnoj industriji i pozvao na širenje saradnje mašinskih fakulteta u zemlji.

 

Prof. dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu

Predsednik SMEITS-a, dr Milovan Živković, govorio je o 150 godina inženjerske organizacije u Srbiji, a zatim o prof. dr Dimitriju Voronjecu, koji je od prvog Procesinga bio uz ovaj tradicionalan SMEITS-ov skup. Pročitao je deo svog nekrologa posvećenog pokojnom profesoru.

 

Dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a

Gospođa Vesna Đurić, predsednica Skupštine Opštine Bajina Bašta, zahvalila je organizatorima što su za ovogodišnji skup izabrali Bajinu Baštu i poželela uspešan rad.

 

Gđa Vesna Đurić, predsednica Skupštine Opštine Bajina Bašta

Gospođa Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga, rekla je da je Privredna komora Srbije uvek spremna da poveže nauku i struku sa jedne strane i privredu sa druge strane, što je dokazala i uspešna priprema ovogodišnjeg skupa.

 

Gđa Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga

Gospodin Mikajilo Zlojutro, direktor proizvodnje JP “Elektroprivreda Srbije”, Beograd, ogranak “Drinsko-Limske HE”, Bajina Bašta rekao je da su EPS-ova postrojenja uvek otvorena za posete studenata i starijih kolega.

 

G. Mikajilo Zlojutro, direktor proizvodnje JP “Elektroprivreda Srbije”, Beograd,
orgranak “Drinsko-Limske HE”, Bajina Bašta

Član Nadzornog odbora EPS-a, prof. dr Aleksandar Gajić, pozdravio je skup ispred Elektroprivrede Srbije, a zatim je podsetio na još par detalja iz života pokojnog profesora Voronjeca.

 

Prof. dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora EPS-a

Dodelu Povelja za izuzetan doprinos procesnoj tehnici je vodio prof. dr Dejan Radić, glavni urednik časopisa „Procesna tehnika“.

 

Prof. dr Dejan Radić vodio je dodelu priznanja za izuzetan doprinos procesnoj tehnici

U 2018. godini najviše priznanje Društva za procesnu tehniku pri SMEITS-u dobili su Ana Lapčević, Regionalna privredna komora Zlatiborskog okruga, Mikajilo Zlojutro, JP EPS, „Drinsko Limske HE“, Milica Karanac, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta, Beograd i Dušan Todorović, Mašinski fakultet, Beograd, koji je bio sprečen da primi ovo priznanje.

 

Povelja za izuzetan doprinos procesnoj tehnici pripala je gđi Ani Lapčević

G. Mikajilo Zlojutro dobio je Povelju za izuzetan doprinos procesnoj tehnici

 

Kolege su gđi Milici Karanac dodelile najveće priznanje Društva za procesnu tehniku

Prof. dr Nenad Pavlović dekan Mašinskog fakulteta u Nišu zvanično je proglasio Kongres otvorenim, nakon čega je izveden folklorni program.

KUD „Milenko Topalović“, Bajina Bašta

U Naučnom i Organizacionom odboru ovogodišnjeg kongresa bili su prisutni predstavnici 14 fakulteta iz Srbije (Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Bora, Užica i Čačka). Kao i u prethodnom periodu najveću pomoć u organizovanju Procesinga dali su članovi Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina unapređena je saradnja sa predstavnicima Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu kroz uključivanje u Društvo za procesnu tehniku, organizaciju Procesinga i prijavu značajnog broja radova.

U toku tri dana rada na Kongresu je bilo preko 120 učesnika (inženjera iz privrede, sa fakulteta, instituta). Učesnici kongresa bilo je preko 80 studenata Mašinskog fakulteta iz Niša, učenika Visoke tehničke škole iz Čačka i iz Bajine Bašte. Za studente i druge učesnike skupa organizovane su dve posete hidroelektrani Bajina Bašta.

Za ovogodišnji skup bilo je dostavljeno 54 rada u celini, a Naučni odbor je posle obavljenih recenzija prihvatio za izlaganje ukupno 50 radova. Ukupno 154 autora i koautora je iz 49 institucija: 16 fakulteta i 9 instituta iz Srbije, 7 inostranih fakulteta i 17 drugih organizacija i firmi. Autori radova su dostavili pripremljene prezentacije u jednoobraznoj formi koja je bila definisana za skup. Šest radova predstavljeno je u okviru poster sesije.

Međunarodni karakter skupa ove godine karakteriše učešće: u Naučnom odboru (22 člana iz 13 zemalja), sa radovima (ukupno 25 autora i koautora iz 10 zemalja). Jedan broj radova (12) dostavljen je na engleskom jeziku. Rezimea radova svih autora (objavljeni u Zborniku rezimea) su dati na srpskom i engleskom jeziku. Zvanični jezici za izlaganje radova na kongresu bili su srpski i engleski.

Program Procesinga'18. pored već tradicionalnih tematskih oblasti Procesne tehnologije, Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja, Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji, Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji, Sušenje i sušare, Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja,Tehnička regulativa, standardizacija i sistem kvaliteta, uključio je i tri nove oblasti ito: Energija u procesnoj industriji, Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji, i Gasna tehnika.

Ove godine u najavi i programu skupa posebno mesto zbog aktuelnosti i izuzetne važnosti imale su oblasti: Energija u procesnoj industriji, Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji i Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji.

Prvog dana održan je seminar SMEITS-ovog Društva za obnovljive izvore električne energije „Fotonaponski sistemi u gradovima“ koji su organizovali članovi Društva: dr Zoran Nikolić, prof. dr Zoran Stević, Rastislav Kragić i Žarko Ševaljević. Moderator je bio dr Zoran Nikolić, predsednik Društva za OIEE.

U skladu sa programom, drugog dana su se predstavili sponzori. Kompaniju Henkel-Loctite i program inovativnih tehnologija lepljenja – hibridne lepkove, predstavio je g. Vlastimir Đorđević, dok je g. Dragan Stojanović demonstrirao upotrebu ovih lepkova.

Nakon pauze, g. Milan Kostić predstavio je deo proizvodnog programa kompanije WILO Beograd namenjen procesnoj industriji.

Trećeg dana održan je Okrugli sto na temu “Oprema pod pritiskom – razmena iskustava, problema i zapažanja” na kome se razmatrala sadašnja situacija u oblasti opreme pod pritiskom, u odnosu na Direktivu o opremi pod pritiskom (PED 2014/68/EU), na naše Pravilnike i standardizaciju i gde su razmenjena iskustva i ukazano na probleme na koje nailaze korisnici, proizvođači i ispitivači opreme pod pritiskom.

Za učešće na Okruglom stolu bili su pozvani eksperti u oblasti projektovanja, konstruisanja i proizvodnje opreme pod pritiskom, korisnici ove opreme – od malih preduzeće do gigantskih postrojenja (kao što su termoelektrane i hidroelektrane), organizacije za kontrolu i nadzor, Akreditaciono telo Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije.

Moderatori Okruglog stola bili su: prof dr Aleksandar Petrović, dipl. inž. maš., Bogdan Gnjatović, dipl. inž. maš. i dr Sanja Petronić, dipl. inž. maš.

Na okruglom stolu bilo je 35 učesnika iz 21 institucije koji su aktivno učestvovali u razmatranju određenih tema. Dogovoreno je da se urade zaključi na osnovu izlaganja učesnika i nastavi sa ovim vidom aktivnosti u oblastima vezanim za opremu pod pritiskom.

Zbornik rezimea radova (na srpskom i engleskom jeziku) obuhvata Program Procesinga 2018. i sve prihvaćene radove razvrstane u deset tematskih oblasti.

U prilogu Zbornika rezimea dat je tekst o prof dr Dimitriju Voronjecu koji je pripremio dr Milovan Živković.

Povodom obeležavanja 150 godina postojanja Saveza inženjera i tehničara Srbije (SITS) u drugom prilogu Zbornika rezimea radova dat je pregled istorijata.

Zbornik radova u celini će nakon Procesinga dobiti CIP i ISBN. Jedan broj izloženih radova dobiće oznaku DOI što obezbeđuje znatno veću vidljivost i citiranost tekstova, a izabrani radovi će biti objavljeni i u časopisu „Procesna tehnika“ u 2018. godini.

Uporedo sa uobičajenim načinom objavljivanja zbornika – preuzimanjem sa sajta ili na CD-u – zbornik radova 31. Procesinga biće objavljen i na sajtu SMEITS-ovih izdanja (www.izdanja.smeits.rs). To je platforma koja zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i citiranost, što će naročito znati da cene autori radova iz akademske zajednice.

Suorganizatori Procesing-a 2018. bili su Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet i Inženjerska komora Srbije.

U okviru saradnje sa Inženjerskom komorom Srbije kongres Procesing je uključen u Program kontinuiranog profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije inženjera mašinstva sa licencama – 330, 332, 333, 381, 430,432, 434; 730 i 830, elektrotehnike sa licencama – 352 i 381 i tehnologije sa licencama – 371 i 385.

Programski pokrovitelji Procesing-a 2018. bili su:

 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,
 • Ministarstvo zaštite životne sredine, Republike Srbija,
 • Ministarstvo rudarstva i energetike, Republike Srbija,
 • Opština Bajina Bašta,
 • Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu,
 • Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu,
 • Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Beograd,
 • Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu,
 • Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu,
 • Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu,
 • Fakultet organizaconih nauka, Beograd,
 • Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu,
 • Univerzitet Metropolitan, Beograd,
 • Evropski univerzitet, Beograd,
 • Visoka tehnička škola strukovnih studija, Niš,
 • Visoka inženjerska škola strukovnih studija „Tehnikum taurunum“, Zemun,
 • Nemačko-srpska privredna komora,
 • Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Zlatiborskog okruga, i
 • Stalna konferencija gradova i opština, Savez gradova i opština Srbije.

Po završetku Kongresa organizovan je izlet za učesnike: obilazak planine Tare (vidikovca Bilješke stene), manastira Rače i pogona BB destilerije.

Prikaz sastavio:

prof. dr Miroslav Stanojević
predsednik Organizacionog odbora Procesing-a 2018. 

undefined


Generalni pokrovitelj  
51. Međunarodnog kongresa o KGH 

 

undefined

Pokrovitelj izložbe u okviru
51. Međunarodnog kongresa o KGH