latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 14/07/2021
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

16. marta 2023. godine držana je 36. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2022. i plan rada za 2023. godinu. 

 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
Živojinu Perišiću, dipl. maš. inž.

 


Prikaz 34. Procesinga

34. Međunarodni Kongres o procesnoj industriji, koji organizuje Društvo za procesnu tehniku pri SMEITS-u, održan je od 3. do 4. juna 2021. u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zbornik ovogodišnjeg skupa slobodan je za preuzimanje - klikom na sliku zbornika.

undefined  

Kongres je svečano otvoren u četvrtak 3. juna 2021, u 10.00 h. Na otvaranju skupa učesnicima i gostima obratili su se prof. dr Aleksandar Jovović (predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a i predsednik Naučnog odbora) i prof. dr Miroslav Stanojević (predsednik Organizacionog odbora) koji su predstavili program Kongresa i aktivnosti Društva za procesnu tehniku.

  

prof. dr Miroslav Stanojević i prof. dr Aleksandar Jovović
vodili su svečano otvaranje 34. Procesinga

 

Nakon toga prisutnima su se obratili gosti skupa:

  

Prof. dr Rade Doroslovački,
dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu
(u ime suorganizatora skupa)

 

  

Prof. dr Milan Gojak,
prodekan Mašinskog Fakulteta u Beogradu
(u ime suorganizatora skupa)

 

  

Prof. dr Mirjana Kijevčanin,
prodekan Tehnološko metalurškog fakulteta u Beogradu
(u ime programskog pokrovitelja skupa)

 

  

Prof. dr Miroslav Kljajić,
direktor Departmana za energetiku i procesnu tehniku
Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

 

  

G. Nebojša Vraneš,
predstavnik Privredne komore Srbije
(u ime programskog pokrovitelja skupa)

 

  

G. Mirko Aranđelović,
predsednika Izvršnog odbora inženjera mašinske struke
Inženjerske komore Srbije
(u ime programskog pokrovitelja i sponzora skupa)

 

  

Prof. dr Srbislav Genić,
šef Katedre za procesnu tehniku Mašinskog Fakulteta u Beogradu
(u ime suorganizatora skupa)

 

  

Prof. dr Bratislav Blagojević,
predsednik Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije, SMEITS-a,
(u ime organizatora skupa).

 

Po tradiciji, na otvaranju Procesinga dodeljena su priznanja Društva za procesnu tehniku. Žiri za dodelu nagrada je bio u sastavu: predsednik prof. dr Aleksandar Jovović (Mašinski fakultet u Beogradu), članovi: prof. dr Miroslav Kljajić (Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu), prof. dr Srbislav Genić (Mašinski fakultet u Beogradu). 

Prof. dr Aleksandar Jovović uručio je povelje za izuzetan doprinos procesnoj tehnici za 2021. godinu Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Povelju je primio prof. dr Rade Doroslovački. Povelje za izuzetan doprinos procesnoj tehnici uručene su i prof. dr Biljani Miljković i prof. dr Dunji Sokolović, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Prof. dr Rade Doroslovački

 

 

Prof. dr Biljana Miljković

 

 

Prof. dr Dunja Sokolović  

Drugog dana skupa na početku okruglog stola, sa temom Gasovi u industriji – primeri dobre prakse, dodeljene su povelje za izuzetan doprinos procesnoj tehnici za 2021. godinu preduzećima GasTeh iz Inđije i Cim Gas iz Subotice. Povelja za najbolji master rad u školskoj 2020/2021 uručena je Lazaru Komlenskom dipl. inž. maš., na temu „Idejno rešenje snabdevanja poslovnog objekta gasom kapaciteta 165 Sm3/h“, pod mentorstvom doc. dr Nikole Karličića.

 

Čaba Kern, Cim Gas, Subotica

 

 

Radojka Janjić, GasTeh, Inđija

 

 

Lazar Komlenski

Snimak svečanog otvaranja objavljen je na SMEITS-ovom kanalu YouTube.  

U Naučnom i Organizacionom odboru ovogodišnjeg kongresa bili su uključeni predstavnici mašinskih i tehnoloških fakulteta u Srbiji (Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Leskovca, Zrenjanina i Aranђelovca) i zemalja regiona, u okviru kojih je oblast procesne tehnike zastupljena u nastavi.

Program Procesinga '21. obuhvatio je 12 tematskih oblasti: 1. Procesne tehnologije; 2. Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja; 3. Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji; 4. Energetska efikasnost u industriji; 5. Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji; 6. Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji; 7. Sušenje i sušare; 8. Gasna tehnika; 9. Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja; 10. Merenja i upravljanje u procesnoj industriji; 11. Tehnička regulativa, standardizacija i sistem kvaliteta, i 12. Obrazovanje u procesnoj industriji.

U toku dva dana rada na Kongresu je bilo oko 160 registrovanih učesnika (inženjera iz privrede, sa fakulteta, instituta) i jedan broj gostiju. Kongres je preko svojih računara (online) pratilo i 275 učesnika.

Program ovogodišnjeg skupa obuhvatio je ukupno 47 radova od kojih 6 u vidu postera. Autori radova su dostavili pripremljene prezentacije u jednoobraznoj formi koja je bila definisana za skup. Održana su i tri okrugla stola sa aktuelnim temama iz oblasti procesne tehnike. Teme okruglih stolova bile su:

 • Cirkularna ekonomija – alat za održivost industrije (moderatorka Aleksandra Vučinić, Ministarstvo zaštite životne sredine),
 • Tretman voda u industriji – iskustva i buduće potrebe (moderator prof. dr Dejan Krčmar, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad) i
 • Gasovi u industriji – primeri dobre prakse (moderator prof. dr Aleksandar Petrović, Katedra za Procesnu tehniku, Mašinski fakultet, Beograd).

Na okruglom stolu „Cirkularna ekonomija – alat za održivost industrije“ panelisti su bili: prof. dr Anđelka Mihajlov, ambasadorka održivog razvoja i životne sredine; prof. dr Petar Đukić, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd; Nebojša Vraneš, Centar za cirkularnu ekonomiju, Privredna komora Srbije i Nikola Stanojević, Soma, Beograd.

Cirkularni pristup ekonomiji menja pristup proizvodnji i potrošnji vodeći računa o projektovanju, upotrebi resursa i rukovanje otpadom – koji u cirkularnoj ekonomiji ne postoji, već predstavlja sirovinu za druge procese. Prioritet stiču obnovljivi izvori energije, uz njeno efikasno korišćenje. U centru je čovek, čije se navike moraju promeniti sa linearnog na cirkularni pristup.

Uvođenje koncepta Cirkularne ekonomije u procesnu industriju osnova je za realizaciju ciljeva održivog razvoja u smanjenje štetnih emisija, uvođenju obnovljivih izvora energije i proizvodnji i trgovini održivim proizvodima, tj. zatvaranju kruga proizvod – otpad – proizvod u različitim oblastima procesne industrije.

Snimak okruglog stola objavljen je na SMEITS-ovom kanalu YouTube.  


Na okruglom stolu „Tretman voda u industriji – iskustva i buduće potrebe“ panelisti su bili: Predrag Kukolj, EWE Ecosystems, Beograd, Milenko Tulenčić, Hiding, Novi Sad, i dr Čedo Lalović, Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“, Beograd.

Svaka namena vode u industriji zahteva vodu određenog kvaliteta. Dostupnost kvalitetne vode ključan je preduslov za poslovanje jedne industrije, jer brojni procesi ne mogu da se obavljaju bez kvalitetne vode. U cilju obezbeđivanja potrebne količine i zahtevanog kvaliteta vode, primenjuje se sistematski pristup kontrole korišćenja vode, smanjenja njene potrošnje i umanjenja mogućnosti njenog zagađivanja.

Voda koja ne ulazi u sastav proizvoda, po završetku procesa proizvodnje prelazi u tok otpadne vode ili se ispušta u vazduh u vidu vodene pare. Tretman otpadnih voda u industriji može predstavljati značajan trošak za operatere, počevši od investicija za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, a zatim i troškova funkcionisanja samog postrojenja (električne energije neophodne za rad motora i pumpi, hemikalija za tretman i slično)…

Snimak okruglog stola objavljen je na SMEITS-ovom kanalu YouTube.  


Na okruglom stolu „Gasovi u industriji – primeri dobre prakse“ panelisti su bili: Milan Zdravković, Srbijagas – Izvođenje gasovoda, Radojka Janjić, GasTeh, Inđija – Ispitivanje regulatora pritiska, Dario Bogner, Cim Gas, Subotica – Oprema za gasnu tehniku i Adam Lončarević, OD-JU, Irig – Odorizacija prirodnog gasa.

 

Neosporna je važnost gasova u procesnoj industriji – njihova proizvodnja, distribucija, skladištenje komplikovani su procesi i moraju se pažljivo projektovati i sprovoditi. Gasovi se koriste u različitim industrijskim granama – prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, u medicini, transportu… Ništa manje nisu bitni gasovi kao energent u sistemima daljinskog grejanja.

Na okruglom stolu predstavnici preduzeća koja se bave gasovima prikazali su primere dobre prakse u ovoj oblasti.

Snimak okruglog stola objavljen je na SMEITS-ovom kanalu YouTube.   


Kao i 2015. godine, kada se Procesing održao u Inđiji, Institut za nuklearne nauke „Vinča“ podržao je organizaciju ovog tradicionalnog skupa i obezbedio je autobuski prevoz učesnika u oba dana skupa.

Procesing '21 je organizovan prema pravilima definisanim za međunarodne skupove što određuje svrstavanje i kvantifikaciju radova autora. Zbornik rezimea svih prihvaćenih radova štampan je na srpskom i engleskom jeziku, a zbornik radova u celini biće objavljen na sajtu www.izdanja.smeits.rs. Jedan broj originalnih radova izloženih na Kongresu biće odabran za objavljivanje u časopisu „Procesna tehnika“ u izdanju SMEITS-a i dobijanje oznake DOI što obezbeđuje znatno veću vidljivost i citiranost tekstova.

Sponzori Procesinga 2021. bili su:

Suorganizator Procesing-a 2021. bili su Katedra za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Departman za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Održavanje 34. Procesinga finansijski je pomoglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Programski pokrovitelji Procesing-a 2021. bili su:

 • Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
 • Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd,
 • Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
 • Departman za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
 • Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Novi Sad,
 • Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Beograd,
 • Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbija,
 • Privredna komora Srbije, Beograd i
 • Inženjerska komora Srbije, Beograd
Prikaz sastavio:
prof. dr Miroslav Stanojević
predsednik Organizacionog odbora 34. Procesinga


Generalni pokrovitelj  
54. Međunarodnog kongresa o KGH 

Elcom Trade


Pokrovitelj izložbe u okviru
54. Međunarodnog kongresa o KGH