latinica | ћирилица | english
Poslednja izmena: 31/07/2020 09:44:47
   


Prijava i registracijaRegistrujte se da bi ste imali mogućnost pristupa elektronskim izdanjima SMEITS-a


Program SMEITS-a

Skupština SMEITS-a

3. marta 2020. godine držana je 32. Skupština SMEITS-a. Usvojeni su izveštaj o radu  SMEITS-a za 2019. i plan rada za 2020. godinu. 

Medalja "Branislav Đaković" dodeljena je
prof. dr Milovanu Živkoviću, dipl. maš. inž.


Vesti

Solarna energija: stanje stvari i perspektive razvoja fotonaponskih sistema

U okviru ciklusa predavanja o energiji, prof. dr Tomislav M. Pavlović održaće predavanje na temu Solarna energija: stanje stvari i perspektive razvoja fotonaponskih sistema

Pod solarnom energetikom podrazumeva se savremena oblast energetike u kojoj se pomoću odgovarajućih uređaja vrši fototermalna, fotonaponska i hibridna konverzija Sunčevog zračenja. Pored ovoga, u savremenoj arhitekturi se sve veća pažnja poklanja pasivnom zahvatu Sunčevog zračenja.
U osnovne elemente za fotonaponsku konverziju Sunčevog zračenja spadaju solarne ćelije, solarni moduli, akumulatori, regulatori punjenja akumulatora, invertori, itd. Kod fotonaponskih sistema najčešće se koriste solarne ćelije od monokristalnog i polikristalnog silicijuma, CdTe, CIS i solarne ćelije od amorfnog silicijuma. Kod fotonaponskih sistema sa koncentratorima Sunčevog zračenja koriste se GaAs solarne ćelije. U toku su istraživanja mogućnosti formiranja i korišćenja organskih solarnih ćelija.
U svetu se ulažu veliki napori za povećanje energetske efikasnosti solarnih ćelija i svih elemenata fotonaponskih sistema i za smanjivanje njihove cene. Danas se koriste samostalni, fotonaponski sistemi priključeni na elektrodistributivnu mrežu i hibridni sistemi. Uključivanje fotonaponskih sistema na elektrodistributivnu mrežu ima određeni uticaj na stanje napona u njoj.
U svetu i Srbiji svakim danom se sve više koriste solarne ćelije za dobijanje električne energije pomoću fiksnih i rotacionih solarnih elektrana na zemlji, malih solarnih elektrana na krovovima i fasadama na raznim objektima.

 Dalje... 

Sve vesti | Naslovna

undefined

Generalni pokrovitelj  
50. Međunarodnog kongresa o KGH 


undefined


Pokrovitelj izložbe u okviru
50. Međunarodnog kongresa o KGH